Ajdovi žganci

Ajdovi žganci so stara slovenjska jed. V moji mladosti so jih ljudje veliko jedli, zdaj pa jih srečamo kot specialitete v dobrih domačih gostilnah.

Za izdelavo žgancev potrebujem:Ajdovi žganci

  • ajdovo moko – cca ½ kg
  • slan krop – cca 1 l
  • mast – cca 5-7- dag
  • ocvirki – nekaj žlic

Ajdovo moko presejemo in jo stresemo v slan krop. Posodo pokrijemo, ter kuhamo cca 10 minut. Skozi moko naredimo luknjo (najboljše kar z kuhalničnim ročajem), tako da lahko voda prodre skozi sredino odprtine. Na tak način, se moka lažje prekuha. Kuhamo nadaljnih 20 minut. Nato odlijemo več kot polovico vode (vodo shranimo) in dodamo mast. Zdaj z kuhalnico dobro vse skupaj premešamo, da se moka do dobra navlaži. Žganci morajo biti ravnoprav vlažni. Če so presuhi, jih lahko še malo zalijete z prej odlito vodo, predvsem pa morajo biti dobro premešani. Ko je gostota žgancev ta prava, jih zajemam z kuhalnico, z vilico pa jih drobim v skledo. Na koncu ajdove žgance še samo zabelimo z razpuščenimi ocvirki. Žgance lahko postrežemo z belo kavo (ali črno), z kislim zeljem, najbolj tradicionalno pa se strežejo z gobovo juho in telečjo obaro. Pa dober tek!

Nasvet.: Če se vam ajdovi žganci žganci ne bodo „posrečili“ že prvič, se nikar ne jezite. Pridno „trenirajte“ dalje in dobili boste tisti, ta pravi občutek za izdelavo žgancev. Res pa je veliko odvisno tudi od kvalitete moke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja