Vampi po tržaško so odlična enolončnica, katero lahko pripravljamo tako kot poleti, tako po zimi. Sama jih pripravljam v malo večjih količinah in jih potem nekaj zamrznem. Za pripravo potrebujem (za 6 oseb): – Kuhane vampe – cca 1 kg (sama kupim že kuhane in narezane vampe) – Slanino – cca 70 g – Čebulo […]
Chili con carne
Za ljubitelje pekočih jedi je chili con carne sigurno prava izbira. Krasna kombinacija živil, ki pogreje telo in dušo. Za 4 osebe potrebujem: mleto meso (faširano) – cca 80 dag (mešano) česen – 2 stroka čebulo – 1 večjo zeleno – 2 gomolja – manjša rdeči čili – 1 – 2 (odvisno, kako pekočo jed […]
Enolončnica s kolerabo
Enolončnica s kolerabo se v malo bolj hladnih dnevih, prav prilega. Preprosta jed, ki jo lahko skuha kdorkoli. Za 4 ljudi potrebujem: krompir – cca 6-8 srednjih krompirjev vode – cca 1,5 l kolerabo – 3- mlade kolerabice česen – 3 stroke prekajeno vratovino – cca ½ kg paradižnikovo mezgo – 1 žlico sol, poper […]
Juha iz štorovk
Juha iz štorovk je preprosta jed, ki je hitro kuhana Za 4 osebe potrebujem: krompir – cca 400 g štorovke – cca ½ kg (lahko so katerekoli gobe) juha iz kocke – cca 1 ½ l lovorjev list celi poper koncentrat gobove juhe (iz vrečke) – 2- 3 žlici (lahko knor gobova juha) sesekljani peteršilj […]
Piščančja obara
Piščančja obara je lahka, preprosta jed, ki je zelo hitro pripravljena. Za pripravo potrebujem: piščanca z drobovino – cca ¾ kg (različnih delov piščanca-oziroma po izbiri) peteršiljeva korenina – 1 koren koren – 1 kom (beli ali rdeči) zeleno – 1 malo olje ali maslo – cca 4 žlice juha za zalivanje – 1 l […]
Kunčja obara
Kunčja obara je pripravljena iz enega izmed najbolj zdravega mesa – kunca. Nekateri obožujejo kunčje meso, drugim se te živalice enostavno smilijo. Tako pač je. Če boste kuhali kunčjo obaro, potrebujete: kunčje meso – cca 3- 4 kg krompir- 2 gomolja čebulo – 1 malo olje – 4 žlice juho – cca 1 ¼ l […]
Svinjska obara
Svinjska obara je preprosta enolončnica, za katero ne potrebujemo ravno najlepših delov svinjskega mesa. Za pripravo svinjske obare (za 4 ljudi) potrebujem: svinjsko meso – cca 60 dag (ne preveč mastno – oziroma po okusu) voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke) korenček – 2 srednje velika zeleno – 1 droben gomolj […]
Fižolova enolončnica z hrenovko
Fižolova enolončnica z hrenovko je zelo preprosta enolončnica, ki jo lahko skuha tudi tisti, ki ni najbolj vešč kuhe. Za 4 osebe potrebujem: krompir – cca 4 gomolje čebulo – 1 glavo stročji fižol – cca 1/2 kg paradižnikovo mezgo – 1 veliko žlico česen – strok juho – 800 ml (lahko iz kocke) hrenovke […]
Enolončnica z kolerabo in kostanji
Enolončnica z kolerabo in kostanji je odlična , okusna in krepka enolončnica. Za 4 osebe potrebujem: krompir – 3 – 4 krompirje korenje – 2 kom kolerabo – 1 večjo (ali 2 manjši) kuhani in olupljeni kostanj – cca 100g (lahko kupite že kuhanega – skriva se pod imenom maron) juho – cca 600 – […]
Telečja obara
Telečja obara je ena iz med jedi, ki jo pogosto strežejo k ajdovim žgancem. Za pripravo telečje obare (za 4 ljudi potrebujem): teletino – cca 60 dag (priporočljivo meso: vrat, pleča, prsi) voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke) korenček – 2 srednje velika zeleno – 1 droben gomolj peteršiljevo korenino – […]
Gobova juha s krompirjem
Gobova juha s krompirjem je preprosta domača juha oziroma že kar enolončnica. Za 4 osebe potrebujem: sveže gobe – cca 30 dag čebula – 2 čebuli krompir – 4 večje gomolje česen – 2 stroka maščoba – cca 4 žlice zelen peteršilj – šopek vodo – 1 ½ l moko – cca 2 žlici svež […]
Segedin golaž
Prihaja tisto obdobje v letu, ko bo potrebno na mizo dati kaj takega, ki nas bo nasitilo in pogrelo. Ena izmed takih jedi je tudi segedin golaž. Pri nas doma ga imamo zelo radi in kadar ga kuham, ga vedno pripravljam v večih količinah. Za segedin velja isto, kot za golaž – v večjih količinah, […]
Gobov golaž
Ena izmed enostavnih gobovih jedi je tudi gobov golaž. Za 4 osebe potrebujemo: gobe – cca 1 kg (najboljši so jurčki) čebulo – 2 srednje veliki moko – 2 žlici maščoba – 3 – 4 žlice juha – za zalivanje (lahko iz kocke) paradižnikovo mezgo – 1-2 žlici zeleni peteršilj – šopek mleto papriko – […]
Vampi po tržaško
Vampi po tržaško je predvsem (ne pa čisto) pri starejši populaciji priljubljena enolončnica. Spomnim se še mojih starih staršev, če so že kdaj jedli v kakšni gostilni, so vedno jedli vampe po tržaško. Vendar so bili tudi tisti, ki so jih pripravili doma, zelo okusni. Za 4 osebe potrebujemo: surove vampe – cca od 60 […]
Kisla repa
Kisla repa je jed, ki ne sme manjkati na jedilniku v jesenskih in zimskih dnevih. Preprosta, mnogi bi rekli „kmečka jed“, je še kako okusna, če nismo preveč „skopi“ pri pripravi te jedi. Mogoče je že tako dolgo niste pripravljali, da ste že kar pozabili na njo. Upam, da sem vam zbudila skomine po njej. […]
Zadnji komentarji