Šipkova marmelada je ena izmed marmelad, ki se kuha šele pozno v jeseni. Potrebujem: šipek – cca 2 ½ kg šipkovih plodov, da dobim iz njih cca 1 kg šipkove kaše za marmelado. Vodo – 2 l 80 dag sladkorja Šipek nabiram šele po prvi slani. Zreli plodovi morajo biti temno rdeče barve. Najprej jih […]
Grozdni džem
Grozdni džem je za pripravo zelo nezahteven, vendar vam bo vzel samo nekaj časa. Potrebujem: samo lepe grozdne jagode – cca 1kg sladkor – cca 75 dag sok dveh limon Grozdje operem in osmukam samo zdrave, lepe jagode. Vsako jagodo na večih mestih prebodem z zobotrebcem. Jagode dam v posodo, v kateri bom kuhala marmelado. […]
Ribezova marmelada
Ribezova marmelada ima izrazit, malo kiselkast okus. Potrebujem: ribez – 1 kg sladkor – cca 70 dag Ribez najprej dobro operem in pustim, da se odcedi. Ribezove jagode osmukam, preberem in odstranim vse ostalo. Nato jih dam v kozico in ko pričnejo jagode pokati, postopoma dodajam sladkor. Večkrat pomešam in kuham tako dolgo, da je […]
Figova marmelada
Figova marmelada je zelo okusna marmelada, čeprav jo pripravljajo redki. Prvič sem jo kuhala pri prijateljici, katera, mi je odstopila tale recept. Potrebujem: lepo zrele figa – 1 kg sladkor – 50 dag limono – 1 – lupinico in sok Zrele fige dobro operem in jih razpolovim. V posodo dam cca 5 dag sladkorja (na […]
Kutinov džem
Pri moji mami še vedno rastejo kutine. To je staro drevo, z čudovitimi sadeži, ki so dobri šele takrat, ko dozorijo in omedijo. Uporabljajo jih pri pripravi kislega zelja, iz kutin pa lahko pripravite tudi odličen kutinov džem. Potrebujem: že očiščene kutine – cca 1kg (zrele, a ne omedene) cca 60 – 70 dag sladkorja […]
Mešana marmelada z jabolki in slivami
Mešana marmelada z jabolki in slivami je odlična marmelada, ki jo lahko uporabimo za namaz kruha ali pa za pripravo kakšnega peciva. Potrebujem: slive – cca 2 kg (dobro zrele) jabolka – cca 1 kg sladkor – cca 1 kg – odvisno, kako sladko je sadje Slive dobro operem, razpolovim, odvzamem koščico in dam v […]
Jabolčna marmelada
Prav okusna je tudi domača jabolčna marmelada. Jabolk je zdaj dovolj, splača se potruditi in si pripravite dobro domačo marmelado. Potrebujem: na cca 1 kg jabolčne kaše – cca ½ kg sladkorja (lahko tudi manj, če so jabolka bolj sladka) dve limoni Jabolka dobro operem, razpolovim in jih dam v posodo. Prilijem malo vode, ravno […]
Slivova marmelada z malo sladkorja
Slivova marmelada z malo sladkorja je marmelada, skuhana iz zelo, zelo zrelih sliv, katere so običajno zelo slatke. Za nekaj več marmelade potrebujem: slive – cca 10 kg – zelo zrelih slive sladkor – cca 1 kg cimet – cca 2g limonino lupinico dveh limon Slive operem, prepolovim, odvzamem koščico in jih dam kuhat v […]
Slivova marmelada
Slivova marmelada ali po domače češpljeva marmelada je ena izmed najpogosteje doma kuhanih marmelad. Priprava sama je zelo preprosta. Vsakdo jo pripravi malo drugače, z nekaj različnimi dodatki. Tale recept je eden izmed najpreprostejših in čisto brez kompliciranja. Potrebujem: slive – cca 2 kg sladkor – cca ¾ – 1kg Slive dobro operem , jih […]
Zadnji komentarji