Nadevani piščanec je lahko tudi zamenjava za „martinovo“ gos. Veliko ljudi se odloči, da pripravi za martinovo ravno piščanca, namesto gosi. Za pripravo potrebujem: piščanca- 1 kom (najboljši so okoli 1,2 kg težki piščanci) piščančja jetra – 2 kom žemlja – 1 kom (ali kos belega kruha) mleko – nekaj žlic jajca – 2 kom […]
Pečene gosje prsi
Pečene gosje prsi (ali račje prsi) lahko pripravljamo kadarkoli, a vendar so največkrat na naših mizah na „martinovo“. Za 4 osebe potrebujem: gosje prsi (file) – 2 kom (enako velja za račje prsi) sol, poper maščoba limona – 1-2 juha za zalivanje (iz kocke) Gosje prsi dobro operem in osušim s papirnato servieto. V posodo dam […]
Polnjena gos s kostanji in jabolki
Polnjena gos z kostanji in jabolki je še ena izmed različic jedi, ki jo pripravljamo na „martinovo“. Za pripravo potrebujem: gos majaron kumino kostanje – cc 20 dag jabolka – 3 – 5 kom (odvisno, kako veliko gos imate) šalotke – cca 5 kom maščobo – cca 50 g vino – belo (cca 1dl) juha […]
Pečena gos z jabolki
Na „martinovo“ večinoma od nas, na mizo postavi tudi pečeno gos. Pečena gos z jabolki je nekako glavni simbol tega praznika. Za pripravo potrebujem: gos – lahko celo ali pa samo prsa sol, poper juho za zalivanje jabolka – mala maščobo Gos dobro očistim in osušim. Celo natrem z soljo in malo popra. Konice perutk […]
Svinjska pečenka s skorjo
Svinjska pečenka s skorjo je pogosto na naših mizah, največkrat pa ob posebnih priložnostih. Ena izmed takih priložnosti je tudi „martinovo“. Za pripravo potrebujem: svinjsko meso – cca 1kg (svinjski hrbet z kožo – lahko tudi brez nje) rdeči korenček – 3 kom čebula . 2 srednje veliki česen – 5 strokov zelena – 1 […]
Pečena jabolka z orehi in medom
Pečena jabolka z orehi in medom so odlična sladica, ki jo pogosto pripravljamo tudi za “martinovo”. Za 6 ljudi potrebujem: jabolka – 6 kom (enakomerno debela, malo kisla) orehi – 6 žlic (4 žlice mletih in 2 sesekljanih) marmelada – 3 žlice med – 2 žlice mleti cimet – 1 mala žlička maslo – cca […]
Pečenice z rdečim zeljem
Pečenice z rdečim zeljem so dober in okusen obrok. Pa naj bo martinovo ali pa čisto navaden dan. Za pripravo potrebujem: pečenice – 1 par pečenic na osebo malo maščobe rdeče zelje – (recept za pripravo najdete dušeno rdeče zelje) Pri nabavi pečenic, vedno pazim, da kupim kolikor se pač da, sveže pečenice. Pečenice dam […]
Rdeče zelje s kostanji
Rdeče zelje s kostanji je okusen in zdrav obrok, ki ga pri nas dobro poznamo. Za pripravo potrebujem: rdeče zelje – 1 glava – cca 1 kg kostanj – cca 30 dag rdeče vino – 1 dl maščoba – 4 žlice sladkor – 2 žlici čebula – 1 kom juha za zalivanje (lahko iz kocke) […]
Dušeno rdeče zelje
Bolj kot se nam približuje “martinovo”, bolj pogosto razmišljamo o rdečem zelju. Dušeno rdeče zelje je krasna priloga različnim jedem. Običajno ga največ pripravljamo ravno okoli časa, ko” Martin dela vin”. Za 4 osebe potrebujem: rdeče zelje – srednje velika glava sladkor – 2 žlici maščobo – cca 4 žlice jabolko – 1 večja čebulo […]
Mlinci
Mlinci so okusna priloga, ali pa tudi dobra samostojna jed. Kadar jih pečem, jih vedno naredim nekaj več. Za mlince potrebujem: moko – cca 40 – 45 dag jajca – 2 kom vode – malo ocvirke ali zaseko Najprej iz moke, jajc in vode zamesim bolj trdo testo, ki ga malo pustim počivati. Nato ga […]
Kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so „hvaležna“ priloga k marsikateri hrani. Sestavine so skoraj enake kot pri kruhovi ruladi, razlikujejo se malo po pripravi in po obliki. Za 4 osebe potrebujemo: kruh – cca 30-40 dag kruha (super je, če je vsaj en dan star) čebula – 1 srednje velika mleko – cca 3 dl slanina – cca […]
Zadnji komentarji