Palačinke polnjene z bučkami so lahko odlična predjed, ali pa lahka večerja. Za 4 osebe potrebujete: Mleko – ½ l (mleko lahko delno zamenja voda) Moka – cca 25 dag Jajci – 2 kom Sol – malo pecilni prašek – malo malo masla Nadev: bučke – cca 1/2“ kg – mlade česen – 2 stroka […]
Pečen krompir z nadevom
Pečen krompir z nadevom je odlična krompirjeva jed. Za pripravo potrebujem: krompir – 4 krompirje (velike, zdrave krompirje) česen – 4 stroke nariban sir – 1 ½ skodelice sesekljan rožmarin – malo (+ nekaj vejic za okras) navadni jogurt – ½ skodelice malo popra, morska sol Pečico segrejem na 200 st . C. Krompir dobro […]
Rdeče zelje s kostanji
Rdeče zelje s kostanji je okusen in zdrav obrok, ki ga pri nas dobro poznamo. Za pripravo potrebujem: rdeče zelje – 1 glava – cca 1 kg kostanj – cca 30 dag rdeče vino – 1 dl maščoba – 4 žlice sladkor – 2 žlici čebula – 1 kom juha za zalivanje (lahko iz kocke) […]
Krompirjevi krapi s skutinim nadevom
Krompirjevi krapi s skutinim nadevom so lahko samostojna jed ali pa tudi dobra priloga. Za 4 osebe potrebujem: kuhan in pretlačen krompir – cca 1 kg jajca – 1 kom maslo – cca 20 g moko – 300 g sol – malo Za nadev: skuto – cca 40 dag kisla smetana – cca 1 dl […]
Krompirjevi cmoki s prekajeno svinjino
Krompirjevi cmoki s prekajeno svinjino so odlična priloga, k marsikateri jedi. Za 4 osebe potrebujem: kuhan in pretlačen krompir – cca 1 kg prekajeno vratovino – cca 20 dag (po želji) jajca – 2 kom drobtine – cca 5-6 žlic maslo – 2 žlici moko – 250 g sol – malo drobnjak – malo Krompir […]
Dušeno rdeče zelje
Bolj kot se nam približuje “martinovo”, bolj pogosto razmišljamo o rdečem zelju. Dušeno rdeče zelje je krasna priloga različnim jedem. Običajno ga največ pripravljamo ravno okoli časa, ko” Martin dela vin”. Za 4 osebe potrebujem: rdeče zelje – srednje velika glava sladkor – 2 žlici maščobo – cca 4 žlice jabolko – 1 večja čebulo […]
Popečena polenta z hladno paradižnikovo omako
Popečena polenta z hladno paradižnikovo omako je zanimiva kombinacija jedi, ki jih boste z veseljem ponudili tudi svojim prijateljem. Za pripravo (4 osebe) potrebujem: – koruzni zdrob – 1 skodelica (cca 200 ml – instant polente) vodo – 3 skodelice (cca 600 ml – lahko vzamemo pol mleka, pol vode) sol […]
Salsa iz zelenega paradižnika
Salsa iz zelenega paradižnika je lahko odlična priloga ali pa jed, s katero je druženje s prijatelji še bolj prijetno. Za pripravo potrebujem: zeleni paradižnik – cca 500g čili – 3 kom česen – 1 kom belo čebulo – ½ sok ene limete šopek svežega koriandra Pečico segrejem na 200 st.C. Paradižnike in čilije operem […]
Slan kostanjev pire
Ena izmed kostanjevih jedi je tudi slan kostanjev pire: Za pripravo potrebujem (4 osebe): kostanje – cca 130 dag zdravega kostanja (ne sme biti črviv) maslo – cca 7 dag juha iz kocke – 1 l poper, sol sladko smetano – cca 5-6- žlic Kostanje dobro operem, križno narežem in dam kuhati. Kuham jih cca […]
Dušeno zelje
Okusna jed iz zelja je tudi dušeno zelje. Z pripravo ne bo težav, tudi za tiste ne, ki še niso vešči kuhinja. Za pripravo (za 4 osebe) potrebujem: zeljno glavo – cca 70 – 80 dag dimljena slanina – 2-3 dag čebulo – ½ paradižnikovo mezgo – 1 žlico moko – cca 2 žlici maščobo […]
Koruzna polenta z sirom
Koruzna polenta s sirom je zelo podobna navadni polenti, le da tu damo malo sira in vodo zamenjamo z mlekom. Za 4 osbe potrebujem: koruzni zdrob – cca ½ kg mleko – dvakrat več kot zdroba (polovico mleka lahko zamenjate z vodo) sol maslo – 5 dag sir – 5 dag Mleko zavremo, solimo in […]
Polenta
Polenta je bila v času moje mladosti velikokrat na jedilniku. Priznam, takrat je nisem marala preveč, zdaj jo imam zelo rada. Za 4 osebe potrebujem: koruzni zdrob – cca 40 dag vodo – 1 l (odvisno kako gosto polento želite – za merico vzamem skodelico) sol maslo – 5 dag (lahko bi dali tudi olje) […]
Ajvar malo drugače
Ajvar malo drugače. Ja, seveda, skoraj vsak ima svoj najljubši recept za ajvar. Lepo je, ker si jih lahko izmenjamo. Za enega izmed receptov potrebujem: mesnata paprika – cca 2 kg melancane – 1 kg pekoči feferon – 1 kom (lahko ga tudi izpustite) česen – 4-5 strokov olje – 30 dag sol – po […]
Ajvar
Tisti, ki si vsako jesen pripravljamo ozimnico, si vsako leto pripravimo tudi ajvar. Moja prijateljica Nada je prava mojstrica na tem področju. Tale recept za ajvar je eden izmed njenih odličnih pogrutavščin. Za pripravo ajvarja potrebujem: rdečo papriko – 3 kg zelene paradižnike – 1 kg rdeči korenček – ½ kg pekoče feferone – 4 […]
Lutenka
Lutenka je ena izmed mojih najljubših vloženih solat. Po okusu je podobna ajvarju, s tem, da je še veliko bolj polnega okusa. Recept mi je zaupala prijateljica Nada, za kar sem ji res hvaležna. Za pripravo potrebujem: rdeč paradižnik – 2 ½ kg rdečo papriko – 3 kg pekoče feferone – 5-8 kom (odvisno, kako […]
Zadnji komentarji