Telečja obara

Telečja obara je ena iz med jedi, ki jo pogosto strežejo k ajdovim žgancem.

Za pripravo telečje obare (za 4 ljudi potrebujem):Telečja obara

  • teletino – cca 60 dag (priporočljivo meso: vrat, pleča, prsi)
  • voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke)
  • korenček – 2 srednje velika
  • zeleno – 1 droben gomolj
  • peteršiljevo korenino – srednje veliko korenino
  • cvetačo – polovica manjše cvetače
  • olje – cca 4 žlice
  • česen – 3 stroke
  • moko – 3 žlice
  • lovorjev list – 1 – 2 lista
  • limonina lupinica
  • majaron (po želji)
  • belo vino (ali domači kis)
  • sol, poper

Meso operem, osušim in narežem na manjše kose. Vso zelenjavo očistim in operem. Korenček, zeleno in peteršiljevo korenino narežem na drobne kockice, cvetačo razdelim na manjše cvetke. Narezano meso in zelenjavo dam kuhati v hladno vodo in solim. To pustim počasi vreti cca pol ure. Med tem naredim prežganje. Na olju najprej malo popražim moko, dodam sesekljano čebulo. Malo še popražim, dodam še sesekljan česen. Takoj, ko česen zadiši, zalijem z malo vode. Gladko razmešam in vlijem v obaro. Dodam še lovorjev list, limonino lupinico, majaron in malo popra. Premešam in na malem ognju kuham do mehkega. Tik predno postrežem, obaro oplemenitim še z belim vinom ali kisom. Najboljša priloga k obari so ajdovi žganci.

Nasvet.: Če imamo radi krompir, lahko kakšnega razrežemo na kocke in ga damo kuhati skupaj z ostalo zelenjavo.  Če se vam zdi obara preredka, lahko zmečkamo kakšen krompir.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja