Cesarski praženec je bil prvotno zamišljen (v davnih, davnih časih) kot sladica. Za marsikoga to še vedno je. Običajno pa se postreže za kosilo ali večerjo. Za pripravo potrebujemo: mleko – cca ½ l moko – 400 g jajca – 4 kom sladka smetana – cca 1,5 dl (lahko jo tudi opustimo in damo nekaj […]
Solata iz črne redkvice
Solata iz črne redkvice je okusna jesensko zimska solata. Za pripravo potrebujem: črno redkev bučno olje sol kis Črno redkev najprej operem in jo olupim. Narežem jo na zelo tanke lističe (s pomočjo multipraktika). Malo jo posolim in premešam kar z rokami, da se malo omehča. Nato jo pokapljam z bučnim oljem in z malo […]
Krompir v oblicah
Krompir v oblicah je verjetna ena izmed najbolj preprostih načinov priprave krompirja. Moja babica, pa ga je večkrat pripravila kot nadomestek za kruh. Za pripravo je rabila: krompir – takšen, ki se ne razkuha – pribljižno enako velik (meni je všeč srednje velik) sol voda Krompir je zelo dobro oprala, pravzaprav ga očistila z ščetko. […]
Pečene krompirjeve polovičke
Pečene krompirjeve polovičke so že skoraj pozabljena krompirjeva jed. Že nekaj let je nisem pripravljala in hvaležna sem prijateljici, ki mi je opozorila na njo. Za pripravo potrebujem: krompir – sama izberem droben in pribljižno enako velik krompir, da se lažje dobro zapeče sol maščoba malo rožmarina – lahko ga tudi izpustite Krompir zelo dobro […]
Polenta s paradižnikom
Polenta s paradižnikom je zelo preprosta jed, ki jo lahko pripravi vsak, ki se loti kuhanja. Za pripravo potrebujem: koruzni zdrob – 1 skodelica (običajno vzamem instant polento, ker je veliko hitreje kuhana) mleko – 4 skodelice (lahko kombinirate 2 mleko + 2 vode) sol malo masla svež paradižnik – 2 kom (odvisno od velikosti) […]
Dušeno zelje
Okusna jed iz zelja je tudi dušeno zelje. Z pripravo ne bo težav, tudi za tiste ne, ki še niso vešči kuhinja. Za pripravo (za 4 osebe) potrebujem: zeljno glavo – cca 70 – 80 dag dimljena slanina – 2-3 dag čebulo – ½ paradižnikovo mezgo – 1 žlico moko – cca 2 žlici maščobo […]
Koruzna polenta z sirom
Koruzna polenta s sirom je zelo podobna navadni polenti, le da tu damo malo sira in vodo zamenjamo z mlekom. Za 4 osbe potrebujem: koruzni zdrob – cca ½ kg mleko – dvakrat več kot zdroba (polovico mleka lahko zamenjate z vodo) sol maslo – 5 dag sir – 5 dag Mleko zavremo, solimo in […]
Polenta
Polenta je bila v času moje mladosti velikokrat na jedilniku. Priznam, takrat je nisem marala preveč, zdaj jo imam zelo rada. Za 4 osebe potrebujem: koruzni zdrob – cca 40 dag vodo – 1 l (odvisno kako gosto polento želite – za merico vzamem skodelico) sol maslo – 5 dag (lahko bi dali tudi olje) […]
Gobova juha s krompirjem
Gobova juha s krompirjem je preprosta domača juha oziroma že kar enolončnica. Za 4 osebe potrebujem: sveže gobe – cca 30 dag čebula – 2 čebuli krompir – 4 večje gomolje česen – 2 stroka maščoba – cca 4 žlice zelen peteršilj – šopek vodo – 1 ½ l moko – cca 2 žlici svež […]
Srček v omaki
Kadar se odločim, da pripravim srček v omaki, običajno kupim svinjskega. Ta je najbolj mehak in tako najprej pripravljen. Za 4 osebe potrebujem: srce – cca ¾ kg prekajeno slanino – 2 žlici na kockice narezane čebulo – 1 veliko česen – 2 stroka peteršilj – ½ korenine korenček – 1 kom lovorjev list – […]
Špageti z paradižnikovo omako
Zelo preprosta in hitro pripravljena jed, so špageti z paradižnikovo omako. Obožujejo jo tako odrasli, kot otroci. Kar vidim jih, vse popacane, ampak zelo zadovoljne. Za 4 osebe potrebujem: špagete – cca 50 dag paradižnik – cca 1 kg (zrelega – če ga nimam, kupim konzerviranega) česen – 2 stroka šalotko – 2 kom (če […]
Gobova omaka
Gobova omaka je odlična alternativa mesnim omakam. Priprava je zelo enostavna in hitra. Za 4 osebe potrebujemo: gobe – cca ¾ kg – 1 kg (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe)) čebula peteršilj kisla smetana moka- 2- 3 žlice juha za zalivanje (lahko iz kocke) maščoba sol, poper Jurčke (ali druge gobe) […]
Gobov golaž
Ena izmed enostavnih gobovih jedi je tudi gobov golaž. Za 4 osebe potrebujemo: gobe – cca 1 kg (najboljši so jurčki) čebulo – 2 srednje veliki moko – 2 žlici maščoba – 3 – 4 žlice juha – za zalivanje (lahko iz kocke) paradižnikovo mezgo – 1-2 žlici zeleni peteršilj – šopek mleto papriko – […]
Pražene gobe
Verjetno vsi poznate rek: „rasteš, kot gobe po dežju“. Bilo je nekaj dežja, gob pa tudi. Če ste jih nabrali nekaj več, potem si lahko privoščite pražene gobe. Pripravljene na tak način so zelo okusne. Potrebujemo: gobe – (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe)) čebula peteršilj sladka smetana maščoba sol, poper jajca […]
Gobova kaša
Stara slovenjska jed je tudi gobova kaša. Preprosta, hitro pripravljena in okusna. Za 4 ljudi potrebujemo: gobe – cca 50dag (če je le možno si naberimo jurčke, lisičke, štorovke…) maslo – cca 5-7dag česen – 2 večja stroka juha za zalivanje (lahko iz kocke) paradižnik – 2 večja, dobro zrela – ulupljena moko – 1 […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Naslednja stran »
Zadnji komentarji