Vegetarijanski chili je jed, ki požene kri po celem telesu. Telo dobro nasiti in segreje, zato je odličen v hladnih dneh. Za pripravo potrebujem: Pekočo papriko (chili) – 2 kom Na kocke narezane pelate – 1 pločevinka Paradižnikov pire – 1 pločevinka Nasekljano čebulo – 1 kom Sesekljan česen – 2 stroka Rdeči fižol – […]
Čičerika s paradižnikom
Čičerika v paradižnikovi omaki je odlična vegitarijanska jed, ki jo lahko mirno jedo tudi tisti, ki imajo problem z glutenom. Za pripravo potrebujem • Kuhano čičeriko – cca 450-500 g • Sesekljane pelate – cca 250 g • Kumino – 1 žlica • Česen – 2 stroka • Čebulo – 1 mala • Olje – […]
Ocvrtki iz bučk
Ocvrtki iz bučk so hitro in okusno pripravljena jed, ki jo lahko pripravljamo v vseh letnih časih. Za pripravo potrebujem (cca 4 osebe): – Zelene bučke – cca 1 kg – Feta sir – cca 300 g – Moko – cca 2 žlici – Jajca – 3 kom (drobna jajca) – Sesekljani sveži peteršilj – […]
Zelenjavna nabodala
Na pikniku se vedno najde tudi kdo, ki ne mara mesa. Za takšne ljudi vedno pripravim tudi zelenjavna nabodala. Pri tem si res dam duška. Izberem res raznovrstno, za žar primerno zelenjavo, včasih dodam tudi sadje. Za pripravo potrebujem: – Zelenjavo – (bučke, čebula, paradižnik, paprika, lahko tudi šampinjone, itd…) – Sol – Palčke za […]
Dušeno rdeče zelje
Bolj kot se nam približuje “martinovo”, bolj pogosto razmišljamo o rdečem zelju. Dušeno rdeče zelje je krasna priloga različnim jedem. Običajno ga največ pripravljamo ravno okoli časa, ko” Martin dela vin”. Za 4 osebe potrebujem: rdeče zelje – srednje velika glava sladkor – 2 žlici maščobo – cca 4 žlice jabolko – 1 večja čebulo […]
Ocvrti zeleni paradižniki
Ocvrti zeleni paradižniki so jed, ki jo pripravljajo le redki. Ker pa letos paradižniki zorijo zelo počasi, bo morda kdo želel poizkusiti tudi to. Za 4 osebe potrebujem: velike zelene paradižnike – 4 kom (lahko so tudi že zreli, vendar morajo biti še zelo čvrsti) jajca – 2 kom mleko – ½ skodelice moko – […]
Enolončnica z kolerabo in kostanji
Enolončnica z kolerabo in kostanji je odlična , okusna in krepka enolončnica. Za 4 osebe potrebujem: krompir – 3 – 4 krompirje korenje – 2 kom kolerabo – 1 večjo (ali 2 manjši) kuhani in olupljeni kostanj – cca 100g (lahko kupite že kuhanega – skriva se pod imenom maron) juho – cca 600 – […]
Kostanj z brstičnim ohrovtom
Kostanj z brstičnim ohrovtom je na prvi pogled, malo nenavadna jed, vendar, zelo zanimivega okusa in vredna poizkusa. Pri nas se na tak način pripravlja bolj redko, a nekateri so nad njim prav navdušeni. Vredno je vsaj poizkusiti. Ne vem, če vam bo kombinacija okusov všeč, vem pa, da boste jedli zelo zdravo. Za pripravo […]
Panirani melancani
Panirani melancani so zelo hitro pripravljeni, tako, da jih lahko pripravim tudi takrat, ko imam za kuho, bolj malo časa. Za panirane melancane potrebujem: melancane – količina je seveda odvisna, koliko vas bo sedelo za mizo Jajca Moko Krušne drobtine Olje – toliko, da bodo melancani plavali Melancane dobro operem, obrišem in po dolgem narežem […]
Melancani s šampinjoni
Melancani s šampinjoni so okusna jed, ki jo brez sramu ponudimo tudi svojim prijateljem. Za 4 osebe potrebujemo: jajčevce -2 malo večja šampinjone – 1 konzerva sir – cca 20 dag (naribanega ali v lističih) kečap (lahko tudi sveže prepasirani paradižnik) česen – cca 3 – 4 stroke sol, poper malo maščobe Melancane narežemo po […]
Sladko zelje
Sladko zelje si lahko privoščimo skozi celo leto, kajti zeljne glave so v trgovoni vedno na razpolago. Če ste ga kaj pridelali doma, toliko bolje. Zelje je zelo zdrava zelenjava, ki jo lahko jemo surovo, kuhano, praženo, kisano ali posladkano. Je odlično za dobro prebavo in dobro počutje. Za 4 osebe potrebujemo: glavo zelja – […]
Bučke v omaki
Bučke v omaki so okusna, zdrava in hitro pripravljena priloga. Če jih imamo v času sezone preveč, jih lahko naribamo in shranimo v zamrzovalnik. Za 4 osebe potrebujete: bučke – 2 srednje velike svež paradižnik – 1-2 sadeža (če nimate svežih, lahko date tudi pelate iz konzerve) čebulo – 1 kom česen – 2 kom […]
Matevž
Matevž je stara slovenjska jed, ki je malo že bila pozabljena. Bila pozabljena, pravim zato, ker se zanimanje za to jed počasi vrača. Priprava je zelo enostavna, jed pa zelo okusna. Za 4 ljudi potrebujemo: rjavi fižol – 4-5 malih konzerv že kuhanega fižola (fižol vedno kupim kar kuhan, ker mi je škoda časa za […]
Solata po grško
Solata po grško je sestavljena iz veliko različnih zelenjav, seveda ne smeta manjkati feta sir in olive. Takšna solata bo odlična predjed, jaz pa si jo občasno pripravim tudi kot glavno jed. Pa naj bo čas kosila ali čas večerje. Kdaj jo boste vi pripravljali je vaša stvar. Za 4 osebe približno potrebujete: Zeleno papriko […]
Ocvrti čebulni obročki
Ta predjed je ena mojih najljubših, a verjemite, da lahko tudi kot glavna jed, dobro funkcionira. Res je, da sem velik ljubitelj čebule, vendar »pohana« mi je še posebno pri srcu. Ocvrti čebulni obročki so hrustljavi in se kar topijo v ustih. To morate poizkusiti! Za 4 osebe približno potrebujete: Čebulo – 2 večji Jajci […]
Zadnji komentarji