Pri moji mami še vedno rastejo kutine. To je staro drevo, z čudovitimi sadeži, ki so dobri šele takrat, ko dozorijo in omedijo. Uporabljajo jih pri pripravi kislega zelja, iz kutin pa lahko pripravite tudi odličen kutinov džem.
-
že očiščene kutine – cca 1kg (zrele, a ne omedene)
-
cca 60 – 70 dag sladkorja
Kutine olupim, narežem na četrtine, odstranim peščičje in narežem na tanke krhlje. Krhlje dam v posodo, do polovice zalijem z vodo in dodam še sladkor. Kuham tako dolgo, da kutine do dobra razpadejo in pridobijo pravo gostoto. Še vroči džem naložim v tople kozarce. Kozarce dobro zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarci ohladijo.
P.s.: V primeru, da kutin ne boste lupili, jih skrbno skrtačite, da boste na tak način odstranili vse dlačice.
Srena pravi
mmmmm, bi ga jedla….