Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pečenice v vinu

Ko so mi prvič ponudili pečenice v vinu, sem bila malo skeptična. Ko sem jih poizkusila, nič več. Tako okusno, hitro in enostavno pripravljen obrok. Potem sem še izvedela, da je to tradicionalna slovenska jed.

Potrebujete – količina pečenic je odvisna od vaše potrebe:Pečenica v vinu

  • pečenice – 4 komade
  • belo vino – ½ l (nekateri uporabljajo rdeče vino)

Pečenice damo v posodo in jih zalijemo z vinom. Pokrijemo posodo in jih kuhamo le toliko časa, da ostane le še četrtina tekočine. Tako pripravljene pečenice serviramo na krožnik in polijemo z omako iz posode. Postrežemo lahko tudi s kuhanim krompirjem, kruhom, gorčico, hrenom… Pa DOBER TEK!

Goveji zrezki v omaki

Odlična glavna jed so tudi goveji zrezki v omaki. Kadar jih pripravljamo, jih lahko naredimo nekaj več, tako da smo preskrbljeni za kosilo za naslednji dan, ali pa jih lahko shranimo v zmrzovalnik za „hude“ čase.

Za 6 oseb potrebujemo:Goveji zrezek

  • goveje meso – cca 1 kg (za zrezke je najboljše goveje stegno)

  • čubula – 2 veliki (da bo omaka okusna)

  • česen – 4-5 strokov

  • olje – malo

  • juha – za zalivanje (ali voda)

  • moka – malo

  • sol, poper

  • gorčica

Ko kupujete meso, je najboljše, da kar tam zaprosite, da vam ga narežejo na zrezke. Doma zrezke operemo in do suhega posušimo (z papirnato brisačo). Kožice ob robovih zrezkov malo zarežemo, da se ne bodo pri peki preveč „skrčili“. Zrezke potolčemo, malo posolimo in popopramo, ter na vročem olju na hitro, z obeh strani popečemo. Popečene zrezke odstranimo iz ponve in v ponev damo sesekljano čebulo. Ob stalnem mešanju jo malo popražimo in ko postekleni, dodamo še sesekljan česen. Premešamo in ko česen zadiši, vse skupaj malo poprašimo z moko, dodamo še žlico gorčice in vse skupaj zalijemo z juho. Dobro premešamo in nazaj v posodo vrnemo zrezke. Zalijemo le toliko, da bo omaka dobro prekrila zrezke. Premešamo in zrezke na nizki temperaturi do mehkega dušimo. Omaka se bo med kuhanjem še zgostila, zato jo lahko sproti zalivamo. Če slučajno koga moti čebula, potem omako nazadnje še prepasirajte in vlijte nazaj na zrezke. Tako pripravljene zrezke lahko ponudimo z kruhovo rulado, kruhovimi cmoki, z dušenim rižem, z širokimi rezanci, pire krompirjem, pečenim krompirjem….in z dobro solato. Pa DOBER TEK!

Zabeljen stročji fižol

Zabeljen stročji fižol je lahko samostojna jed, lahko pa je samo priloga.

Za 4 osebe potrebujemo:Zabeljen stročji fižol

  • stročji fižol – cca 1kg
  • vrela voda
  • ocvirki – nekaj žlic (namesto ocvirkov lahko uporabite tudi prepražene drobtine, prepraženo čebulo ali  pa maslo, skupaj z kislo smetano)
  • sol

Stročji fižol najprej očistimo (odstranimo konice z obeh strani stroka ), operemo in ga damo kuhati v osoljeno vodo. Vode naj bo samo toliko, da bo pokrila fižol. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in ga zabelimo z eno izmed zgoraj naštetih zabel. Tako pripravljen fižol se je včasih jedel čisto samostojno ali pa v kombinaciji z toplo kumarično omako. Pa DOBER TEK!

P.s: če ste skuhali preveč fižola, ga lahko naslednji dan uporabite v solati ali pa skuhate boranjo.

 

Esih flajš – govedina v solati

Govedina v solati ali po domače „esih flajš“ je priljubljena domača jed, ki jo pogosto pripravljamo iz govedine, ki nam je ostala od nedeljskega kosila, seveda, če smo si privoščili govejo juho.

Za 4 osebe potrebujemo:Govedina v solati

  • kuhano govedino – cca ½ kg

  • čebulo – 1 glavo

  • jajca – 2-3 kom (jajca lahko tudi opustite)

  • olje – po želji (ne morem pomagati – jaz sem pristaš bučnega olja)

  • kis – po želji (imam srečo, da imam dostop do domačega jabolčnega kisa)

  • sol, poper

  • peteršilj – malo (ali pa drobnjak)

Tako govedino imamo že kuhano. Zdaj jo samo še narežemo na tanke rezine, dodamo ji še na tanko narezano čebulo in poljubno narezana jajca. Dodamo sol in olje, narahlo premešamo in solato še okisamo po svojem okusu. Če želite, da je jed sočna, potem mora biti dovolj tekočine. Jed še samo popopramo in posujemo z malo sesekljanega peteršilja. Esih flajš postrežemo z črnim kruhom. Lahko je to za kosilo ali pa za večerjo. Takrat, ko vam odgovarja! Pa DOBER TEK!

P.s:

Bolj ko boste govedino narezali na tanko, bolj bo okusna. Ta pravi „esih flajš“ je narejen brez jajc, vendar meni je z jajci veliko boljši. Res pa je tudi, da z jajci povečamo količino solate, v primeru, če imamo bolj malo govedine. Lahko pa bi  dodali še veliko druge zelenjave: paradižnik, papriko, nariban korenček, zeleno solato…… karkoli imate oziroma kar vam je všeč.

Bučke v omaki

Bučke v omaki so okusna, zdrava in hitro pripravljena priloga. Če jih imamo v času sezone preveč, jih lahko naribamo in shranimo v zamrzovalnik.

Za 4 osebe potrebujete:Bučke v omaki

  • bučke – 2 srednje velike

  • svež paradižnik – 1-2 sadeža (če nimate svežih, lahko date tudi pelate iz konzerve)

  • čebulo – 1 kom

  • česen – 2 kom

  • peteršilj – šopek

  • sol, poper

  • olje – 2 žlici

Bučki najprej olupimo, razpolovimo, odstranimo pečke in naribamo. Čebulo olupimo, sesekljamo, in posteklenimo na maščobi. Dodamo naribane bučke, solimo in na nizki temperaturi še pražimo pol ure. Nato dodamo še olupljen in na drobne koščke narezan paradižnik in sesekljan česen. Ko se paradižnik razpusti, dodamo še sesekljan peteršilj, po potrebi še solimo in popopramo. Tako, priloga je pripravljena. Zraven lahko ponudimo pire krompir,  mesne polpete,  ocvrte piščančje zrezki….. in še  in … Pa DOBER TEK.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se