Prav okusna je tudi domača jabolčna marmelada. Jabolk je zdaj dovolj, splača se potruditi in si pripravite dobro domačo marmelado. Potrebujem: na cca 1 kg jabolčne kaše – cca ½ kg sladkorja (lahko tudi manj, če so jabolka bolj sladka) dve limoni Jabolka dobro operem, razpolovim in jih dam v posodo. Prilijem malo vode, ravno […]
Slivova marmelada z malo sladkorja
Slivova marmelada z malo sladkorja je marmelada, skuhana iz zelo, zelo zrelih sliv, katere so običajno zelo slatke. Za nekaj več marmelade potrebujem: slive – cca 10 kg – zelo zrelih slive sladkor – cca 1 kg cimet – cca 2g limonino lupinico dveh limon Slive operem, prepolovim, odvzamem koščico in jih dam kuhat v […]
Slivova marmelada
Slivova marmelada ali po domače češpljeva marmelada je ena izmed najpogosteje doma kuhanih marmelad. Priprava sama je zelo preprosta. Vsakdo jo pripravi malo drugače, z nekaj različnimi dodatki. Tale recept je eden izmed najpreprostejših in čisto brez kompliciranja. Potrebujem: slive – cca 2 kg sladkor – cca ¾ – 1kg Slive dobro operem , jih […]
Pražene gobe
Verjetno vsi poznate rek: „rasteš, kot gobe po dežju“. Bilo je nekaj dežja, gob pa tudi. Če ste jih nabrali nekaj več, potem si lahko privoščite pražene gobe. Pripravljene na tak način so zelo okusne. Potrebujemo: gobe – (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe)) čebula peteršilj sladka smetana maščoba sol, poper jajca […]
Gobova kaša
Stara slovenjska jed je tudi gobova kaša. Preprosta, hitro pripravljena in okusna. Za 4 ljudi potrebujemo: gobe – cca 50dag (če je le možno si naberimo jurčke, lisičke, štorovke…) maslo – cca 5-7dag česen – 2 večja stroka juha za zalivanje (lahko iz kocke) paradižnik – 2 večja, dobro zrela – ulupljena moko – 1 […]
Pečenice v vinu
Ko so mi prvič ponudili pečenice v vinu, sem bila malo skeptična. Ko sem jih poizkusila, nič več. Tako okusno, hitro in enostavno pripravljen obrok. Potem sem še izvedela, da je to tradicionalna slovenska jed. Potrebujete – količina pečenic je odvisna od vaše potrebe: pečenice – 4 komade belo vino – ½ l (nekateri uporabljajo […]
Goveji zrezki v omaki
Odlična glavna jed so tudi goveji zrezki v omaki. Kadar jih pripravljamo, jih lahko naredimo nekaj več, tako da smo preskrbljeni za kosilo za naslednji dan, ali pa jih lahko shranimo v zmrzovalnik za „hude“ čase. Za 6 oseb potrebujemo: goveje meso – cca 1 kg (za zrezke je najboljše goveje stegno) čubula – 2 […]
Zabeljen stročji fižol
Zabeljen stročji fižol je lahko samostojna jed, lahko pa je samo priloga. Za 4 osebe potrebujemo: stročji fižol – cca 1kg vrela voda ocvirki – nekaj žlic (namesto ocvirkov lahko uporabite tudi prepražene drobtine, prepraženo čebulo ali pa maslo, skupaj z kislo smetano) sol Stročji fižol najprej očistimo (odstranimo konice z obeh strani stroka ), […]
Esih flajš – govedina v solati
Govedina v solati ali po domače „esih flajš“ je priljubljena domača jed, ki jo pogosto pripravljamo iz govedine, ki nam je ostala od nedeljskega kosila, seveda, če smo si privoščili govejo juho. Za 4 osebe potrebujemo: kuhano govedino – cca ½ kg čebulo – 1 glavo jajca – 2-3 kom (jajca lahko tudi opustite) olje […]
Bučke v omaki
Bučke v omaki so okusna, zdrava in hitro pripravljena priloga. Če jih imamo v času sezone preveč, jih lahko naribamo in shranimo v zamrzovalnik. Za 4 osebe potrebujete: bučke – 2 srednje velike svež paradižnik – 1-2 sadeža (če nimate svežih, lahko date tudi pelate iz konzerve) čebulo – 1 kom česen – 2 kom […]
Matevž
Matevž je stara slovenjska jed, ki je malo že bila pozabljena. Bila pozabljena, pravim zato, ker se zanimanje za to jed počasi vrača. Priprava je zelo enostavna, jed pa zelo okusna. Za 4 ljudi potrebujemo: rjavi fižol – 4-5 malih konzerv že kuhanega fižola (fižol vedno kupim kar kuhan, ker mi je škoda časa za […]
Krompir v pečici z zelenjavo
Krompir v pečici z zelenjavo lahko spečemo čisto samega, lahko pa mu dodamo veliko različne zelenjave, tudi meso. Najboljše je, da uporabite malo domišljije in upoštevate svoj okus. Pa bo vedno dobro teknilo. Ena izmed možnosti priprave krompirja v pečici je tudi ta z pršutom, korenčkom in čebulo. Lahko pa kaj izmed tega tudi izpustite […]
Dušeni riž
Dušeni riž je hitro pripravljena, enostavna in vse stransko uporabna priloga. Taka je tudi priprava te jedi. Za cca 4 ljudi potrebujemo: Riž – cca 30 -40 dag (jaz uporabljam takšen riž, da ostane cel, ne pa da se »razpaca« 1 čebula Juha za zalivanje – po potrebi (ali voda) Sol Šopek peteršilja Olje – […]
Ocvrte kruhove rezine
Ocvrte kruhove rezine, ali po domače »šnite« pripravljamo običajno takrat, ko nam od prejšnjega dne ostane kaj kruha. »šnite« lahko jeste kot samostojno jed, ali pa kot sladico. Odločitev je vaša, glavno je, da kruh ne zavržete. Za cca 8 rezin kruha potrebujete še: Jajce – 3 kom Rdeče vino – cca ½ l (ali […]
Mlečni riž s kakavom
Če nas je mama vprašala, otroci boste »papali rižeka«, potem smo vedeli, da bomo jedli mlečni riž s kakavom ali pa je kje mogoče prihranila kakšen konček čokolade in jo bo zdaj naribala na riž. Komaj smo čakali, da nas je poklicala k mizi. Za 4 osebe plibližno potrebujemo: Riž – cca ¼ l Mleko […]
Zadnji komentarji