Ocvrti zeleni paradižniki so jed, ki jo pripravljajo le redki. Ker pa letos paradižniki zorijo zelo počasi, bo morda kdo želel poizkusiti tudi to. Za 4 osebe potrebujem: velike zelene paradižnike – 4 kom (lahko so tudi že zreli, vendar morajo biti še zelo čvrsti) jajca – 2 kom mleko – ½ skodelice moko – […]
Enolončnica s kolerabo
Enolončnica s kolerabo se v malo bolj hladnih dnevih, prav prilega. Preprosta jed, ki jo lahko skuha kdorkoli. Za 4 ljudi potrebujem: krompir – cca 6-8 srednjih krompirjev vode – cca 1,5 l kolerabo – 3- mlade kolerabice česen – 3 stroke prekajeno vratovino – cca ½ kg paradižnikovo mezgo – 1 žlico sol, poper […]
Gratinirane skutine palačinke
Gratinirane skutine palačinke lahko pripravimo za sladico, lahko pa so tudi čisto samostojen obrok. Za (8 ljudi) potrebujem: Za testo: mleko – ½ l moko – 250 g jajca – 4 kom sladkor – po okusu sol – po okusu malo pecilnega praška – 1 mala žlička (palačinke so veliko bolj rahle) maslo – za […]
Mlinci
Mlinci so okusna priloga, ali pa tudi dobra samostojna jed. Kadar jih pečem, jih vedno naredim nekaj več. Za mlince potrebujem: moko – cca 40 – 45 dag jajca – 2 kom vode – malo ocvirke ali zaseko Najprej iz moke, jajc in vode zamesim bolj trdo testo, ki ga malo pustim počivati. Nato ga […]
Piščančja obara
Piščančja obara je lahka, preprosta jed, ki je zelo hitro pripravljena. Za pripravo potrebujem: piščanca z drobovino – cca ¾ kg (različnih delov piščanca-oziroma po izbiri) peteršiljeva korenina – 1 koren koren – 1 kom (beli ali rdeči) zeleno – 1 malo olje ali maslo – cca 4 žlice juha za zalivanje – 1 l […]
Svinjska obara
Svinjska obara je preprosta enolončnica, za katero ne potrebujemo ravno najlepših delov svinjskega mesa. Za pripravo svinjske obare (za 4 ljudi) potrebujem: svinjsko meso – cca 60 dag (ne preveč mastno – oziroma po okusu) voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke) korenček – 2 srednje velika zeleno – 1 droben gomolj […]
Kuhan kostanj
Kuhan kostanj ni samo okusen „sad“ narave, ampak je tudi odličen vzrok za druženje s prijatelji ali z družino. Lahko ga nabiramo skupaj, pa tudi, ko je na mizi kuhan, je prav lepo, če smo v družbi. Tako je še veliko slajši, kot pa če ga uživamo sami. Mi doma kostanj najprej pustimo dva do […]
Dušeno zelje
Okusna jed iz zelja je tudi dušeno zelje. Z pripravo ne bo težav, tudi za tiste ne, ki še niso vešči kuhinja. Za pripravo (za 4 osebe) potrebujem: zeljno glavo – cca 70 – 80 dag dimljena slanina – 2-3 dag čebulo – ½ paradižnikovo mezgo – 1 žlico moko – cca 2 žlici maščobo […]
Telečja obara
Telečja obara je ena iz med jedi, ki jo pogosto strežejo k ajdovim žgancem. Za pripravo telečje obare (za 4 ljudi potrebujem): teletino – cca 60 dag (priporočljivo meso: vrat, pleča, prsi) voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke) korenček – 2 srednje velika zeleno – 1 droben gomolj peteršiljevo korenino – […]
Ajdovi žganci
Ajdovi žganci so stara slovenjska jed. V moji mladosti so jih ljudje veliko jedli, zdaj pa jih srečamo kot specialitete v dobrih domačih gostilnah. Za izdelavo žgancev potrebujem: ajdovo moko – cca ½ kg slan krop – cca 1 l mast – cca 5-7- dag ocvirki – nekaj žlic Ajdovo moko presejemo in jo stresemo […]
Koruzna polenta z sirom
Koruzna polenta s sirom je zelo podobna navadni polenti, le da tu damo malo sira in vodo zamenjamo z mlekom. Za 4 osbe potrebujem: koruzni zdrob – cca ½ kg mleko – dvakrat več kot zdroba (polovico mleka lahko zamenjate z vodo) sol maslo – 5 dag sir – 5 dag Mleko zavremo, solimo in […]
Figova marmelada
Figova marmelada je zelo okusna marmelada, čeprav jo pripravljajo redki. Prvič sem jo kuhala pri prijateljici, katera, mi je odstopila tale recept. Potrebujem: lepo zrele figa – 1 kg sladkor – 50 dag limono – 1 – lupinico in sok Zrele fige dobro operem in jih razpolovim. V posodo dam cca 5 dag sladkorja (na […]
Gobova juha s krompirjem
Gobova juha s krompirjem je preprosta domača juha oziroma že kar enolončnica. Za 4 osebe potrebujem: sveže gobe – cca 30 dag čebula – 2 čebuli krompir – 4 večje gomolje česen – 2 stroka maščoba – cca 4 žlice zelen peteršilj – šopek vodo – 1 ½ l moko – cca 2 žlici svež […]
Kutinov džem
Pri moji mami še vedno rastejo kutine. To je staro drevo, z čudovitimi sadeži, ki so dobri šele takrat, ko dozorijo in omedijo. Uporabljajo jih pri pripravi kislega zelja, iz kutin pa lahko pripravite tudi odličen kutinov džem. Potrebujem: že očiščene kutine – cca 1kg (zrele, a ne omedene) cca 60 – 70 dag sladkorja […]
Mešana marmelada z jabolki in slivami
Mešana marmelada z jabolki in slivami je odlična marmelada, ki jo lahko uporabimo za namaz kruha ali pa za pripravo kakšnega peciva. Potrebujem: slive – cca 2 kg (dobro zrele) jabolka – cca 1 kg sladkor – cca 1 kg – odvisno, kako sladko je sadje Slive dobro operem, razpolovim, odvzamem koščico in dam v […]
Zadnji komentarji