Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Riževa solata z piščancem

Riževa solata s piščancem je lahko polnovreden dnevni obrok.

Za 4 osebe potrebujemo:Riževa solata s piščancem

  • piščančji file – 1 kom
  • riž, ki se ne razkuha – cca 30dag
  • korenček – 2 kom
  • grah v zrnju – 1 konzerva
  • olje – cca 3 žlice
  • kis (lahko jabolčni) – 3 žlice
  • sol, poper

Riž operite in ga skuhajte v slani vodi. Prav tako skuhajte na kocke narezan korenček. File (brez kože) odluščite od kosti (kost lahko uporabite pri kuhanju kakšne juhe) in ga narežite na rezance. Posolite in popoprajte ter ga opecite na malo olja.

Kuhan riž oplaknemo z hladno vodo in ga stresemo v skledo. Dodamo mu kuhan in ohlajen korenček, odcejen grah, piščančje popečene rezance, sol in poper. Vse skupaj še pokapljamo z oljem in kisom. Narahlo premešamo in postrežemo. Pa DOBER TEK!  Takšno solato lahko prelijemo tudi z majonezo, kislo smetano ali pa z jogurtom. Takrat ne uporabimo kisa.

 

Testenine s tunino in paradižnikom

Testenine s tunino in paradižniki so odlična kombinacija sestavin, s katero dobi telo veliko za zdravje potrebnih snovi.

Za 4 osebe potrebujete:Testenine z tuno

  • testenine – cca 40dag (lahko so peresniki, ni pa nujno)
  • tunina – 1 večja konzerva
  • olive – po okusu
  • češnjevi paradižniki – cca 30 dag
  • olivno olje – cca 2-3 žlici
  • sesekljani peteršilj – 1 žlica
  • jabolčni kis – cca 3 žlici (lahko tudi kateri drugi kis)

V slani vodi skuhamo testenine. Ko so kuhane (naj bodo še čvrste), jih odcedimo, oblijemo z hladno vodo in dobro odcedimo. Medtem prepolovimo paradižnike in jih damo v skledo. Dodamo še odcejeno tunino, sesekljani peteršilj, odcejene testenine, olive ter vse skupaj pokapljamo z oljem in kisom. Narahlo premešamo in postrežemo. Pa DOBER TEK!

 

Široki rezanci

Široki rezanci so lahko odlična priloga k mesnim jedem, z različnimi omakami.

Potrebujete:Široki rezanci

  • široke rezance
  • maslo
  • drobtine- vodo- sol

Široke rezance skuhamo v slani vodi. Kuhane odcedimo in izplahnemo z mrzlo vodo. Dobro odcejene vsujemo v skledo in jih prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami. Postrežemo jih lahko k različnim zrezkom v omaki: goveji zrezek v omaki, svinjski zrezek z gobicami..itd. Zraven se podajo tudi razne solate. Pa DOBER TEK!

Široki rezanci so odlični tudi z orehi, z jabolki, z špinačo, z skuto…

Če pa imate čas voljo, lahko sami naredite testo za rezance.

Špageti z bolones omako

Testenine so tisto živilo, ki kakor koli ga pripravimo, ne moremo zgrešiti. Vedno so okusne. Pri nas doma so najbolj priljubljeni špageti z  bolones omako. Pa poglejmo kako jo pripravim.

Za 4 osebe potrebujemo približno:Špageti z bolones omako

  • Mleto mešano meso – cca ½ kg

  • Špageti – cca 40 dag(lahko so tudi polnozrnati)

  • Olje – cca 5 žlic

  • Čebulo – 1 veliko

  • Česen – cca 4 stroke

  • Juha – za zalivanje (lahko je iz kocke, lahko je pa tudi samo voda)

  • Moka – cca 2 žlici

  • Paradižnikova mezga – cca 3 žlice (ali domači sesekljani paradižniki)

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

  • Parmezan – po želji

Špagete skuhamo v malo slanem kropu, vendar pazimo, da niso preveč kuhani. Kuhane odcedimo in na hitro oblijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo.

Medtem časom čebulo olupimo in jo sesekljamo. Na segretem olju jo malo popražimo in dodamo mleto meso. Dobro premešamo in še malo popražimo. Posolimo, popopramo in dodamo lovorjev list. Premešamo in potresemo z moko. Ponovno premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z toliko juhe, da dobimo takšno gostoto omake, kot želimo. Meni je všeč gosta omaka, da se dobro oprime špagetov. Posodo pokrijemo in še kuhamo na počasnem ognju cca 15 min. Po potrebi še solimo in popopramo. Tako,  okusna omaka je pripravljena za srečanje z špageti. Pri nas si vsak sproti nadeva na krožnik špagete in polije z omako. Še za boljši okus, si jih na koncu lahko potresemo z parmezanom. Ali pa tudi ne.

Gremo jest… Pa DOBER TEK!

P.s.:

Če le imam doma kakšno konzervo (ali kozarec) kuhanega graha in korenčka, jo obvezno pridam (pa ne zaprto) omaki cca 5 minut predno jo postrežem. Njami ,njami….

Nič pa ne bo narobe, če boste sami vključili v glavi program domišljije in takrat je vse možno, a ne!  

Makaranovo meso

Saj ste že slišali za „makaronflajž“ a, ne? Ne da ste slišali zanj, tudi naredili ste ga verjetno že velikokrat. Mogoče ga na tale način še niste. Bi poizkusili makaronovo meso?

Za 4 osebe potrebujemo:Makaronovo meso

  • svinjine – cca ½ kg (poljubni deli, lahko je vratovina) 

  • makaroni – cca ½ kg

  • čebula – 1 večja

  • česen – 2-3 stroke

  • olje – cca 5 dag (5 žlic)

  • paprika v prahu – ena žlička

  • paradižniki – 3 kom (lahko tudi tiste iz konzerve, če nimate časa lupiti svežih)

  • juho ali vodo za zalivanje

  • sol, poper

Najprej v slani vodi skuhamo makarone.

Medtem časom, ko se makaroni kuhajo, pripravimo še omako.

Čebulo sesekljamo in jo posteklenimo. Dodamo na koščke narezano meso in ga malo popražimo. Dodamo še sesekljan česen, premešamo in ko česen zadiši (to je zelo hitro) vse skupaj posujemo z papriko, premešamo, dodamo zrezane in olupljene paradižnike, solimo in popopramo. Ko se meso zmehča, lahko malo zalijemo z juho (ali vodo), da dobimo malo več omake. Če je omaka preredka, jo lahko malo zgostimo (žličko ali dve moke razžvrkljajte v malo vode – lahko tudi v kisli smetani in vlijemo k omaki).

Ko je omaka gotova, ji dodamo skuhane (pa ne preveč) in sprane makarone, dobro premešamo in postrežemo. Tudi zelena solata ne bo odveč.  Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se