Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Paradižnikova solata

Paradižnikova solata je solata, ki jo lahko pripravljamo skozi celo leto. Na naši mizi je najbolj pogosto v času, ko je sezona paradižnika. Takrat je tudi najbolj okusen in zdrav.

Za pripravo potrebujem:Paradižnikova solata

–         Srednje  zrel paradižnik

–         Čebulo

–         Sol

–         Olje (jaz imam najrajši bučno olje)

–         Kis

Paradižnik dobro operem in ga narežen na poljubne košče ali rezine. Dodam mu drobno narezano čebulo, malo soli, olja in malo kisa. Pri kisu še posebno pazimo, ker je paradižnik že sam po sebi kisel. Vse skupaj narahlo premešam in takoj postrežem. DOBER TEK ŽELIM!

Nasvet:

–         Paradižnikova solata je lahko krasen dodatek k jedem iz žara. Seveda pa jo lahko ponudimo k vsem vrstam mesa in narezkov. Prav tako je lahko paradižnikova soalta čisto samostojen obrok.

–         Paradižnikovo solato lahko namesto kisa, prelijete tudi z razmešanim navadnim jogurtom. Tako pripravljena paradižnikova solata je lahko  zelo osvežilen obrok, v teh vročih poletnih dneh.

Zelena solata

Zelena solata je pri nas pogosto na mizi. Pripravljam jo iz različnih glavnatih solat, motovilca, radiča, endivije in še ostalih solat.

Za pripravo potrebujem:Zelena solata

–         Solato (poljubno)

–         Preprosti solatni preliv (olje, kis, sol)

–         Česen – po želji

Solatne liste dobro operem, narežem na male koščke in dam na cedilo. Pustim, da se solata dobro odteče.

Odtečeno solato dam v skledo, dodam sesekljan česen, malo soli, kis in toliko vode, da solata ni prekisla. Vse skupaj narahlo premešam in takoj ponudim. DOBER TEK ŽELIM!

Nasvet:

–         Zelena solata se odlično poda k mnogim ostalim jedem.

–         Lahko  ji dodamo različne dodatke: narezana trdo kuhana jajca, fižol, krompir, tunino in še veliko drugih sestavin. Na takšen način dobimo veliko različnih okusov. V tem primeru     jo postrežemo kot samostojen obrok, ki je lahko odlično kosilo ali večerja.

–         Sama uporabljam domače bučno olje (v malih količinah) in domači jabolčni kis.

–         Včasih uporabim tudi jogurtov solatni preliv.

 

Mešana solata s tuno

Sem velika ljubiteljica raznovrstnih solat. Zame jih ni nikoli preveč. Pri solatah je najboljše ravno to, da jih lahko poljubno kombiniraš. Ena izmed mojih ljubših je tudi mešana solata s tuno. Mešana solata z tuno

Za pripravo potrebujem:

  • mešanico rukole, katero izmed zelenih solat,  radičev, motovilca, itd

  • paprika

  • paradižnik (češnjev, lahko tudi navaden)

  • koruza iz pločevinke

  • tuna iz konzerve – v naravnem soku

  • česen – 1 strok

  • sir

  • sol

  • olivno olje

  • balzamični kis

Namensko nisem napisala nič količin, ker lahko dodajaš ali odvzemaš tisto, kar ti je bolj po godu.

Zelenjavo dobro operem. Rukolo malo osušim in jo dam v skledo. Oprani papriki očistim seme, jo narežem in jo dam k rukoli. Dodam še prerezan češnjev paradižnik, odcejeno koruzo, tuno iz konzerve, na kocke narezan sir in sesekljan česen.

Malo posolim, pokapljam z oljem ter z balzamičnim kisom. Vse skupaj na rahlo premešam in takoj postrežem.  Zraven ponudim črn ali polnozrnat kruh.

Mešana solata s tuno je zdrav obrok, ki ga lahko postrežete kadarkoli (malica, kosilo, večerja).

Dober tek želim!

Nasvet:

– pri takih solatah dajte pot svoji domišljiji. Lahko kombinirate karkoli želite. Sama običajno malo pogledam po hladilniku in dam v solato tisto, kar pač imam. Okus je vedno dober!

– namesto balzamičnega kisa lahko solato prelijete tudi z navadnim jogurtom, ki ga prej samo dobro premešate;

– namesto tune v lastnem soku, lahko vzamete tuno v olju. V tem primeru ni potrebno dodajati nobenega olja več.

Francoska solata

Francoska solata je ena izmed zelo priljubljenih solat, ki je dobra še tudi naslednji dan. Zaradi tega jo pripravljam običajno v malo večjih količinah.

Za pripravo potrebujem:Francoska solata

  • korenje – cca 200 g

  • krompir – cca 300 g

  • kisle kumarice – cca 300 g

  • grah – 200 g

  • majonezo – 300 – 400 g

  • poper, sol

Krompir, korenje in grah skuham in ohladim. Medtem na drobne kocke narežem kisle kumarice in jih dam v skledo. Olupim in narežem (tudi na kocke) še korenje in krompir ter dodam k kumaricam. Dodam še grah in majonezo. Vse skupaj še malo posolim in popram ter dobro premešam.

Francosko solato nadevam v servirno posodo in jo lepo dekoriram:

Nasvet: Vse sestavine (razen graha) probam čimbolj enakomerno narezati in to v velikosti grahovega zrna.

V francosko solato večina ljudi nareže še trdo kuhana jajca. Meni osebno ta okus ne odgovarja, zato jajca izpustim.

Količino majoneze si dolačite sami, glede na to, kako sočno solato želite imeti. Če imate občutek, da je solata malo premalo kisla, jo lahko okisate kar z kisom, v katerem so bile kumarice, ali pa z limoninim sokom.

Prav tako lahko solati dodate še kakšno drugo zelenjavo.

Če nimate časa zelenjave kuhati, predvsem pa rezati, lahko mešanico zelenjave za francosko solato tudi kupite, vendar je okus malo drugačen.

Solata iz kislega zelja

Solata iz kislega zelja je izjemno okusna, predvsem pa zelo zdrava hrana. Kislo zelje je že samo po sebi vitaminska bomba, pomaga pri prebavi in želodčnih težavah.

Za solato potrebujem:Solata iz kislega zelja

  • kislo zelje – naj bo čvrsto in prijetnega vonja

  • česen – osebno z njim ne skoparim

  • olje – meni osebno je za to vrsto solate najljubše bučno – vi se sami odločite

  • malo kumine

Kislo zelje dam v posodo, dodam sesekljan česen, malo kumine in pokapljam z bučnim oljem. Vse skupaj dobro premešam. Tako pripravljeno solato postrežem z domačimi klobasami, ali pa k kakšnemu narezku. Velikokrat pa samo z črnim kruhom.

Nasvet: Če je zelje prekislo, ga pred pripravo malo operem v vodi.

Solati iz kislega zelja, spremeniš okus, če ji kaj še  dodaš: fižol v zrnju, nariban korenček, paradižnik, papriko, grozdje….

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se