Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pustni krofi

Pustni čas se neizmerno bliža. Z njim prihajajo tudi pustni krofi. Mnogi jih bomo pekli doma, veliko se jih bo odločilo, da bodo izbrali lažjo pot in krofe kar kupili. A tisti neprecenljiv občutek, ki ga dobiš, ko jih spečeš sam…

Ja, tega ne moreš kupiti.

Običajno sem testo za krofe gnetila na roke. A letos mi je prijateljica odstopila recept (mimogrede, tudi ona ga je dobila od prijateljice), v katerem testo gnete aparat za peko kruha. Zelo sem navdušena, saj so z veliko manj truda, krofi ravno tako okusni, pa tudi lepi za pogled.

Ja, tudi venček so imeli.

Za pripravo potrebujem:Pustni krofi

  • Ostro moko – 250 g
  • Gladko belo moko (tip 500) – 250 g
  • Sveži kvas – 25 g
  • Toplo mleko – 2,5 dl
  • Rumenjake – 4 kom
  • Olje – ½ dl
  • Rum – 3 žlice
  • Kislo smetano – 1 žlico
  • Kristalni sladkor (rjav) – 30 g
  • Vanilin sladkor – 1 zavitek
  • Naribano lupinico ene limone (neškropljene)
  • Sol – ščepec
  • Olje za cvrtje
  • Marmelado – za nadev
  • Mleti sladkor in vanilin sladkor – za posip (po želji)

Na kuhinjski pult si že kar nekaj časa pred pripravo testa, zložim vse sestavine. Le te morajo imeti enako, to se pravi sobno temperaturo.

V aparat za peko kruha, najprej vlijem toplo mleko, rum, olje, kislo smetano, rumenjake, vanilin sladkor in sol.

Na vse to vsujem presejano moko, sladkor, limonino lupinico in nadrobljeni kvas.

Aparat nastavim na program za testo in pustim, da aparat opravi svoje delo. To pomeni, da testo dobro pregnete. V aparatu testo tudi vzhaja.

Medtem časom, ko čakam na testo, si pripravim mizo, katero prekrijem z belim prtom. Vzhajano testo prestavim na veliko rahlo  pomokano desko. Malo ga še pregnetem in oblikujem v podolgovato štruco in ga razrežem na enakomerne dele.

Kadar želim, da so krofi res lepi in enako veliki, potem vsak odrezan košček stehtam. Iz te mase naredim od 18 do 20 krofov, težkih po 50 g (to so malo manjši krofi).

Vsak delček testa oblikujem v kroglico in jo položim na pripravljen prt. Krofe pokrijem z drugim  prtom in jih pustim vzhajati 15 minut, nato jih na hitro, a previdno obrnem in pokrite zopet pustim vzhajati 15 minut.

Olje segrejem, a ne preveč. Meni odgovarja temperatura cca od 160 do 170°C.

Ko je olje segreto, vanj na rahlo polagam krofe – s tisto stranjo navzdol, ki je bila pri vzhajanju na vrhu. Posodo pokrijem in krofe pečem cca 4minute. Nato jih obrnem in pustim posodo odprto.

Pečene krofe preložim na pladenj, ki sem ga prej prekrila s papirnatimi brisačami. Pustim jih, da se malo ohladijo, nato jih s pripomočkom za polnjenje krofov napolnim z marmelado ali s katero od krem (vanilijevo, čokoladno…)

Ohlajene narahlo potrosim z mletim sladkorjem. Ker smo pri nas ljubitelji čokolade, nekaj krofov namočim v čokoladen  obliv (čokolado nad paro stopim in vmešam malo masla) in potrosim  s pisanimi mrvicami.

Tako, pustni krofi so pripravljeni. Postrežemo lahko vroče ali mrzle. Z nobenimi ne morete zgrešiti.

Uživajte v pripravi krofov, še bolj pa ob mastenju z njimi. Dober tek Vam želim!

Nasveti:

  • Kot sem že zgoraj omenila, naj imajo vse sestavine enako temperaturo, le mleko naj bo malo bolj toplo, a ne vroče;
  • Kuhinja naj bo prijetno segreta, poskrbeti morate, da se ne bodo kar naprej odpirala vrata. Krofi ne marajo prepiha. Če je le možno, bodite takrat sami doma oziroma naj bo ob vas le tisti, ki vam pomaga;
  • Krofe najraje pečem v fritezi, saj si na njej lahko nastavim temperaturo;
  • Nikar se ne sekirajte, če že kar prvi ne bodo imeli lepega venčka ali pa ne bodo prav lepi na pogled. Pustni krofi so eni izmed tistih peciv, pri katerih res lahko rečemo, da vaja dela mojstra. Večkrat, ko jih boste pekli, lepši bodo.
  • Predlagam, da se držite recepta in krofe delate po navodilih. Že male spremembe lahko povzročijo, da končni izdelki ne bodo takšni, kot bi želeli.

Pecivo na suho

Pecivo na suho je takšne vrste peciva, ki ga z veseljem ponudim komurkoli. Je izjemno sočno, okus pa spominja na prekmursko gibanico.

Za pripravo potrebujem:Pecivo na suho

–        Moko – 2 jogurtova lončka ( lonček malega jogurta – 2,5 dl)

–        Sladkor – 1 lonček

–        Pecilni prašek – 1 kom

–        Vanilijev sladkor – 1 kom

–        Maščoba za mazanje pekača (lahko margarina)

Nadev:

–        Jabolka – 6 velikih

–        Skuto – cca 70 dag

–        Mlete orehe – cca 4 pesti

–        Makov nadev – 1 vrečka (kupim pripravljen makov nadev)

–        Mleko – cca 3 dl

–        Sladko smetano – 3 kom (po 2,5 dl)

–        Jajca – 4 kom

–        Cimet

V skledo vsujem moko, sladkor, vanilijev sladkor in pecilni prašek ter vse skupaj dobro premešam. Dobljeno zmes razdelim v tri   (oprane) jogurtove lončke.

Z margarino (ali maslom) namažem večji (tudi malo višji) pekač.

Na namazani  pekač vsujem prvi lonček pripravljene mešanice (lepo porazdelim po celi površini pekača). Po mešanici nasujem polovico naribanih jabolk in jih potrosim z malo cimeta (če so jabolka kisla, jih malo sladkam). Nato jih potresem še z polovico orehov. Po orehih nadrobim skuto, skuto posujem z polovico makovega nadeva.

Vse skupaj posujem z drugim lončkom osnovne mešanice in cel postopek ponovim. To se pravi da potrosim zopet jabolka, cimet, orehe, skuto in mak.

Pekač enakomerno posujem še z tretjim lončkom osnovne mešanice.

V posodi dobro  premešam (z mikserjem) jajca, mleko in sladko smetano. Z dobljeno mešanico prelijem cel pekač in pustim, da se tekočina dobro  vpije (da se tekočina lažje vpije, lahko vse skupaj malo napikate z zobotrepcem ali vilicami).

Pečico segrejem na 180 st. in pecivo pečem cca 45 minut.

Če je le možno, pecivo na suho spečem zvečer, tako da se lahko čez noč okusi dobro prepojijo.

Seveda pa to ni nujno, prav tako bo odlično še toplo. Preden ga postrežem, ga narežem na poljubne kocke. Pa veliko užitkov ob peki peciva na suho!

Ps: Mogoče se vam zdi priprava malo zapletena, vendar boste videli, da je vse skupaj zelo preprosto. Tudi  količine sestavin lahko prilagajate glede na velikost pekača.  Izplača se malo potruditi, boste videli!

Jagodni tiramisu

Jagodni tiramisu je odlična sladica, ki tekne tako pozimi kot poleti. Ker ga pripravljam brez kave je to sladica, ki jo tudi otroci preprosto obožujejo.

Za pripravo potrebujem (za cca 4 osebe):Jagodni tiramisu

–        Sir mascarpone – cca 250 g

–        Piškote za tiramisu (baby piškote) – cca 200 g

–        Sladko smetano – 2 dc

–        Jajca – 4 kom  (obvezno sveža)

–        Jagode iz konzerve (poleti sveže) – 2 veliki konzervi

–        Sladkor – cca 100 g

–        Kakav v prahu

Rumenjake ločim od beljakov  in jih skupaj s sladkorjem penasto umešam. Dodam sir mascarpone in vse skupaj zelo na rahlo premešam.

Sladko smetano stepem in jo dodam jajčni masi. Vse skupaj še enkrat zelo previdno premešam (z kuhalnico).

Jagode narahlo odcedim.  Polovico piškotov dobro namočim v jagodni sok in jih eden do drugega, polagam v pekač (ali pa v kakšno drugo posodo).

Na namočene piškote razdelim polovico jajčne mase, nato pa še po celi masi razdelim polovico jagod (večje jagode razpolovim). Narahlo jih potisnem v maso.

Nato postopek še enkrat ponovim.  Nazadnje še jajčno maso lepo pogladim in jo narahlo posujem z kakavom (kakav večkrat tudi izpustim).

Narejeno sladico za nekaj ur postavim v hladilnik. Običajno jo naredim prejšnji večer, tako da se do naslednjega dne, okusi dobro prepojijo. Pa dober tek želim!

Nasvet:

–        Jagodni tiramisu imejte vedno na hladnem, ker se lahko hitro pokvari (zaradi surovih jajc). Priporočam, da ga čimprej pojeste;

–        Beljake lahko uporabite pri pripravi katerih drugih sladic ali pa pri pripravi domačih rezancev;

–        V sezoni svežih jagod priporočam uporabo svežih jagod.

V tem primeru potrebujete dodatni jagodni sok;

–         Za pripravo tiramisuja lahko uporabite tudi katero drugo sadje.

Češnjev zavitek

Češnjev zavitek je odlična sladica. Zdaj, ko je sezona češenj na višku, si ga le privoščimo.

Za pripravo potrebujem:Češnjev zavitek

–        Vlečeno testo (običajno vzamem kupljenega)

–        Češnje – cca 1 ½ kg

–        Sladkor – cca 200g

–        Maslo – 150 g

–        Drobtine – 50 g

–        Jajce – 1 kom

–        Kislo smetano  – cca 2 dl

–        Malo cimeta

Pečico segrejem na 180 st.C. Pekač namažem z maslom.

Češnje razkošiščim. Drobtine zlato rumeno prepražim. V skodelici razmešam jajce in kislo smetano.

Kupljeno testo razdelim na posamezne liste. Vsak del testa namažem z prepraženimi drobtinami, vendar ne čisto do konca. Po drobtinah porazdelim češnje, ki jih potrosim z sladkorjem, pomešanim z malo cimeta.

Na koncu  še enakomerno porazdelim mešanico jajca in smetane. Testo pričnem previdno zvijati na tistem delu, kjer se prične nadev. Zvitek preložim v pekač.  Vsak zvitek še premažem z raztopljenim maslom. Pekač postavim v segreto pečico in vse skupaj pečem cca 30 – 40 minut.

Pečeni češnjev zavitek lahko malo potrosite z sladkorjem v prahu. Pa dober tek želim!

Jabolka v srajčki

Jabolka v srajčki je odlična sladica, lahko pa že kar večerja.

ZAapripravo potrebujem:Jabolka v srajčki

  • kiselkasta jabolka – 5 -kom

  • moko – 200 g

  • mleko – 2,5 dl

  • jajca – 1 kom

  • sladkor, sol

  • olje za cvrtje

  • cimet

  • slaskor v prahu – za posipanje

Najprej pripravim iz jajca, moke, mleka, sladkorja in soli malo gostejše testo za palačinke.

Jabolka olupim, narežem na debelejše (cca 1 cm) obročke in jim izrežem peščičje.

Obročke pomočim v palačinkino testo in jih na vroči maščobi, ocvrem z obeh strani.

Še vroče malo posujem z sladkorjem v prahu, pomešanim z cimetom. Serviram še tople.

Prav tako bi lahko pripavili breskve ali marelice. Samo v tem primeru bi lahko sadje prej namočil še v malo ruma. Zaradi prijetnih vonjav, seveda.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se