Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Mlečni riž s kakavom

Če nas je mama vprašala, otroci boste »papali rižeka«, potem smo vedeli, da bomo jedli mlečni riž s kakavom ali pa je kje mogoče prihranila kakšen konček čokolade in jo bo zdaj naribala na riž. Komaj smo čakali, da nas je poklicala k mizi.

Za 4 osebe plibližno potrebujemo:Mlečni riž z kakavom

  • Riž – cca ¼ l

  • Mleko – 1 – 1,2 l

  • Sladkor – cca 2 žlici

  • Kakav – po želji

Mleko solimo in ga damo na ogenj, da zavre. Medtem časom operemo riž in ga vsujemo v vrelo mleko. Vse skupaj naj počasi vre cca 30 minut (odvisno od vrste riža) in ko je riž kuhan, ga na koncu po okusu še sladkamo. Nalijemo ga na krožnik in potresemo z kakavom ali pa z čokolado. Nekateri ga pa kar z cimetom. Vam povem, v nobenem primeru ne morete zgrešiti.

Pa DOBER TEK!

P.s.:

Postrežemo ga lahko za večerjo, nič pa ne bo narobe, če ga boste jedli tudi za kosilo.

Po istem postopku pripravite tudi mlečni zdrob (namesto riža vzamete cca 10 dag pšeničnega zdroba, vse ostalo je enako).

Mlečna juha z žličniki

To je sigurna ena izmed najbolj preprostih jedi, ki jih boste kdaj kuhali. Vredno je poizkusiti, kajti mlečna juha z žličniki je dobra, poceni in hitro pripravljena jed.

Vse kar potrebujete za cca 4 osebe:Mlečna juha z žličniki

  • Mleko – 1 ½ l (če nimate dovolj mleka, lahko cca 1/3 l namesto mleka dodate vode)

  • Sol

  • Skuta – ¼ kg

  • Moka – cca 6 žlic

  • Jajci – 2kom

  • Sol – malo

Mleko solimo in ga damo kuhati. Iz skute, moke jajc in soli zmešamo testo. Iz tega testa, z žlico zajemamo zmešano maso in z dvema žlicama oblikujemo žličnike, ki jih zakuhamo v vrelo mleko. Ko so žličniki kuhani, lahko jed postrežemo. Pa DOBER TEK.

P.s:

Da so žličniki kuhani, vemo tako, da enega vzamemo iz mleka, ga prepolovimo in pogledamo, če je žličnik kuhan tudi na sredini.

Skutine žličnike pa lahko pripravimo tudi kot samostojno jed. V tem primeru jih lahko kuhamo tudi v sami slani vodi in ko so kuhani, jih poberemo iz vode. Odcedimo in jih takoj potresemo z prepraženimi drobtinami.

Surove žličnike lahko tudi ocvremo v vročem olju. V obeh primerih, lahko pa žličnike tudi potresemo z naribanim sirom ali pa z sladkorjem, v katerega smo dali žličko cimeta.

Naše babice so vedele, kaj in kako kuhati.

Mlečni močnik

To preprosto jed so kuhale že naše babice in do sedaj se je kar nekam izgubila. Poizkusimo priklicati nazaj mladost, če druga ne, pa vsaj spomine in si skuhajmo mlečni močnik.

Res je bilo lepo.

Za 4 osebe potrebujemo približno:Mlečni močnik

  • Mleko – 1 – 1,2 l mleka ( v krizi lahko malo mleka zamenjate z vodo)

  • Moko – cca 15 dag

  • Jajce – 1kom

  • Sol

  • Sladkor – malo

  • Kisla smetana

Mleko solimo in zavremo. Medtem časom damo v skledo moko, na sredini naredimo malo jamico in dodamo jajce. Jajce pričnete mešati z moko. Najprej z vilico, ko pa masa ni več zelo mokra, se pa zmesi lotimo z rokami. Maso čim bolj razdrobimo med prsti in dlanmi, tako da dobimo male zasukančke. Verjetno zdaj mleko že vre, tako da lahko te zasukančke zakuhate v vrelo mleko. Večkrat premešamo in kuhamo še cca 10 min na majhnem ognju. Jed lahko na koncu malo osladkamo, lahko pa ji dodamo samo malo kisle smetane. Oboje je dobro. Če je močnik pregosti, mu lahko dodamo malo mleka. To jed imajo tudi otroci radi. Pa DOBER TEK.

P.s.:

To preprosto jed smo kot otroci večkrat jedli za večerjo, obvezno pa v času posta.

Kisla repa

Kisla repa je jed, ki ne sme manjkati na jedilniku v jesenskih in zimskih dnevih. Preprosta, mnogi bi rekli „kmečka jed“, je še kako okusna, če nismo preveč „skopi“ pri pripravi te jedi. Mogoče je že tako dolgo niste pripravljali, da ste že kar pozabili na njo. Upam, da sem vam zbudila skomine po njej.

Za 4 osebe potrebujemo približno:repa

  • kislo repo – cca1 kg

  • moko – malo za podmet

  • vodo

  • sol, poper

  • kumina – če jo marate

Repo damo v lonec (če je prekisla, jo ožmemo in to tekočino odstranimo), jo zalijemo z toliko vode, da je samo pokrita, posolimo, malo popopramo in če želimo, dodamo še kumino (eni kumine ne prenesejo!) Vse skupaj premešamo, lonec pokrijemo in na malem ognju kuhamo cca 15 – 20 minut. Z malo moke in vode naredimo podmet in ga ob mešanju dodamo k repi. Repa naj še vre dobre pol ure, da se bo moka dobro razkuhala.

To je najbolj „skop“ način priprave repe. Zdaj pa še izboljšave.

Okus repe močno izboljšamo če ji dodamo:

  • ocvirke – žlico ali dve

  • dimljene svinjske kožice ali tiste „ta napihnjene“

  • če ste prejšni dan pekli meso in vam je ostalo malo pečenkine masti – ne morete zgrešiti!

  • In še in še bi se našlo…

Nekateri pa jo pripravljajo tudi tako, da namesto z podmetom, zgostijo repo z rahlim prežganjem. Stvar okusa.

Kaj se poda zraven? Marsikaj. Že včasih smo jedli zabeljen fižol in to počnemo še vedno najpogosteje.

Krompir z zeljem

Krompir z zeljem je še ena preprosta domača jed. Jed, ki jo na podeželju še zdaj veliko kuhajo. Pa se jo lotimo tudi mi.

Za 4 osebe potrebujemo:Krompir z zeljem

  • Krompir – cca 50 – 60 dag kg (4 srednje veliki gomolji)

  • Sveže zelje – cca 1 kg

  • Čebulo – 1 kom

  • Maščoba – malo (še bolje, če imate zaseko)

  • juho– cca1,5 l (ali voda)

  • Malo kumine

  • Sol, poper

  • ocvirki – po želji

Zelje narežemo na rezance in ga dodamo k na maščobi zarumeneli čebuli. Malo dušimo, tako dolgo, da zelje upade. Potem ga zalijemo z vročo juho (ali vodo), dodamo še kumino in kuhamo cca 20 – 30 minut. Nato dodamo na kocke narezan krompir, premešamo in kuhamo dokler krompir ni kuhan. Ko je krompir kuhan, ga nekaj pretlačimo, da z njim jed zgostimo. Premešamo, po potrebi še solimo in popopramo. Če smo čebulo zarumenili na maščobi in ne na zaseki, potem si lahko privoščimo, da v jed damo še žlico ali dve ocvirkov. To je vaša odločitev. Tako jed je kuhana in pripravljena, da se najemo do sitega. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 15
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se