Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Gobova juha s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je preprosta domača juha oziroma že kar enolončnica.

Za 4 osebe potrebujem:Gobova juha s krompirjem

  • sveže gobe – cca 30 dag

  • čebula – 2 čebuli

  • krompir – 4 večje gomolje

  • česen – 2 stroka

  • maščoba – cca 4 žlice

  • zelen peteršilj – šopek

  • vodo – 1 ½ l

  • moko – cca 2 žlici

  • svež paradižnik – 2 zrela (olupljen in sesekljan)

  • kis

  • sol, poper

  • kisla smetana

Čebulo in česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi peteršilj. Na segreto maščobo dam najprej čebulo. Ko malo zavene, dodam česen in peteršilj. Premešam in takoj ko zadiši, dodam na tanke lističe narezane gobe in pražim dalje še cca 10 minut. Dodam olupljen in na kocke narezan krompir, posolim in popopram. Dobro premešam ter pražim nadaljnih par minut. Vse skupaj pomokam in dodam nasekljan paradižnik ter zalijem z vodo. Dobro premešam in kuham na nizki temperaturi, dokler ni krompir kuhan. Na koncu juho še malo okisam (po okusu), prevrem in juho odstavim z ognja. Prednje dam juho na mizo, ji pridam še malo kisle smetane in takoj postrežem. Pa dober tek!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Segedin golaž

Prihaja tisto obdobje v letu, ko bo potrebno na mizo dati kaj takega, ki nas bo nasitilo in pogrelo. Ena izmed takih jedi je tudi segedin golaž. Pri nas doma ga imamo zelo radi in kadar ga kuham, ga vedno pripravljam v večih količinah. Za segedin velja isto, kot za golaž – v večjih količinah, ko ga kuhaš, boljši je okus.

Za 4 ljudi potrebujem:Segedin golaž

  • meso – cca ½ kg svinjine (pleče, vratovina)
  • čebulo – 2 veliki
  • česen – 2-3 stroka
  • maščobo – 4 – 5 žlic
  • kislo zelje – ½ kg
  • mleto papriko – 1 malo žličko
  • paradižnikovo mezgo – 2 žlici
  • kumino – 1 malo žličko
  • moko – cca 2 žlici
  • sol, poper
  • kisla smetana – po želji

Na mizo si pripravim vse sestavine. Čebulo olupim in narežem na tanke šnite. Česen olupim in ga sesekljam skupaj z kumino. Oprano meso narežem na koščke. Segrejem maščobo in na njej posteklenim čebulo. Ko oveni, dodam meso. Oboje skupaj dušim, po potrebi malo zalijem z vodo. Ko meso postaja mehko, mu dodam česen z kumino in slanino. Ob stalnem mešanju dodam še moko, rdečo papriko in mezgo. Posolim in popram. Nekoliko še popražim in malo zalijem z vodo. Dodam na pol kuhano zelje (če zelje ni preveč kislo ali trdo, ga predhodno ne kuham) in dobro premešam. Če je jed pregosta, jo malo zalijem z vodo. Posodo pokrijem in na zelo mali temperaturi, z občasnim mešanjem, kuham, dokler meso ni mehko. Čisto na koncu dodam še žlico ali dve kisle smetane. Segedin golaž običajno postrežem z krompirjem v kosih. Pa DOBER TEK!

Če imam na razpolago košček slanine, potem jo narežem na kockice, ter jo na razgreti maščobi malo popražim  in nato dodam čebulo. Vse ostalo po receptu zgoraj.

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj skuhati danes? 

Gobov golaž

Ena izmed enostavnih gobovih jedi je tudi gobov golaž.

Za 4 osebe potrebujemo:Gobov golaž

  • gobe – cca 1 kg (najboljši so jurčki)
  • čebulo – 2 srednje veliki
  • moko – 2 žlici
  • maščoba – 3 – 4 žlice
  • juha – za zalivanje (lahko iz kocke)
  • paradižnikovo mezgo – 1-2 žlici
  • zeleni peteršilj – šopek
  • mleto papriko – 1 mala žlička
  • mleto kumino – noževo konico
  • sol, poper

Gobe očistimo in jih narežemo na malo večje komade. Čebulo olupimo, sesekljamo in jo damo na vročo maščobo. Ko malo postekleni, ji dodamo narezane gobe in še malo popražimo. Nato vse skupaj pomokamo, dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo, sesekljani peteršilj, kumino ter solimo in popramo. Dobro premešamo, še malo popražimo ter zalijemo z juho. Zalijemo s toliko juhe, da dobimo želeno gostoto. Gobov golaž kuhamo na mali temperaturi do mehkega. Na koncu ga lahko oplemenitimo še žlico ali dve kisle smetane. Postrežemo ga  z rižem, testeninami ali pa kar z črnim kruhom. Pa DOBER TEK!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Kislo zelje

Že nekaj časa lahko v trgovinah kupimo kislo zelje, ampak sezona kislega zelja šele prihaja. Na vsak način si ga moramo privoščiti! Je poln vitaminom, odličen za črevesje in želodec.

Za 4 osebe potrebujemo:Kislo zelje

  • kislo zelje- cca ¾ kg
  • moko – malo
  • ocvirke – (lahko tudi slanina)
  • sol ali mešanica začimb
  • lovorjev list

Kislo zelje damo kuhati v malo vode. Če je preveč kislo, ga pred kuhanjem malo ožmemo. Dodamo mu lovorjev list in po potrebi mešanico začimb. Ko zavre, naredimo iz vode in moke podmet ter ga vlijemo k zelju.

Na malem ognju kuhamo še cca 15 min in ga zabelimo z razpuščenimi ocvirki ali prepraženo slanino. Če imamo slučajno kaj pečenkine masti, bo zelo izboljšala okus zelja, vendar ne pretiravajmo z maščobami.

Takšno zelje lahko postrežemo z matevžem in krvavicami. Sama ga obožujem s pire krompirjem. Če je zraven še konček pečenih rebrc, toliko bolje. Prav tako sta zelju odlična priloga še nadevani krompirjevi cmoki, zabeljen fižol v zrnju in pečenica. Pa DOBER TEK!

Nasvet: podmet naredite tako, da v malo hladne vode, vmešate nekaj bele ali ostre  moke. Dobiti morate gladko srednje gosto maso. To zmes potem ob stalnem mešanju vlijete k jedi in jo na tak način zgostite.  Podmet  dodajajte  postopoma, da se jed ne zgosti preveč.

Vampi po tržaško

Vampi po tržaško je predvsem (ne pa čisto) pri starejši populaciji priljubljena enolončnica. Spomnim se še mojih starih staršev, če so že kdaj jedli v kakšni gostilni, so vedno jedli vampe po tržaško. Vendar so bili tudi tisti, ki so jih pripravili doma, zelo okusni.

Za 4 osebe potrebujemo:Vampi po tržaško

  • surove vampe – cca od 60 -70 dag

  • jušna zelenjava – šopek (peteršilj, korenček, zelena..)

  • slanino – cca 5-7 dag

  • čebulo – 1 večja

  • olje – cca 5 žlic

  • česen – 3 stroke

  • drobtine – 2 zvrhani žlici

  • mleta rdeča paprika – cca ½ žličke

  • paradižnikovo mezgo – 1 zvrhana žlica

  • belo vino – ½ dl ( ali malo limoninega soka)

  • juho za zalivanje (po potrebi)

  • nastrgani parmezan – cca 4-5 dag

  • lovorjev list

  • sveži peteršilj – malo

Vampe najprej dobro očistimo in skupaj z jušno zelenjavo damo kuhati. Kuhane in ohlajene narežemo na čimbolj tanke  rezance.

Slanino narežemo na drobne kocke in jo na olju malo prepražimo. Dodamo še sesekljano čebulo, jo zarumenimo, dodamo še sesekljan česen. Premešamo, da česen zadiši in takoj dodamo rdečo papriko, še enkrat dobro premešamo, ter dodamo še paradižnikovo mezgo, drobtine, lovorjev list in narezane vampe. Premešamo in še malo popražimo. Nato še zalijemo z malo juhe in kuhamo na zmerni temperaturi še cca 30 minut. Nazadnje dodamo še vino ali limonin sok ter sesekljan peteršilj. Jed mora biti dokaj gosta.  Vampe največkrat postrežemo z naribanim parmezanom in kruhom. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 15
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se