Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Vampi po tržaško

Vampi po tržaško so odlična enolončnica, katero lahko pripravljamo tako kot poleti, tako po zimi. Sama jih pripravljam v malo večjih količinah in jih potem nekaj zamrznem.

Za pripravo potrebujem (za 6 oseb):Vampi po tržaško

–        Kuhane vampe – cca 1 kg (sama kupim že kuhane in narezane vampe)

–        Slanino – cca 70 g

–        Čebulo – 1 veliko

–        Česen – 3 stroke

–        Paradižnikovo mezgo – cca 20 g

–        Ostro papriko v prahu – 1 žlička

–        Drobtine – cca 40 g

–        Juha za zalivanje – cca 7 dl (lahko je narejena iz kocke)

–        Belo vino – cca 0,5 – 0,7 dl (lahko pa ga namestimo z limonovim sokom)

–        Olje – cca 40 g

–        Parmezan – cca 50 g

–        Peteršilj – šopek

–        Lovorjev list

 

Najprej segrejem olje, dodam na male kockice narezano slanino in jo malo popražim. Dodam sesekljano čebulo.

Ko postane svetlo rumena, dodam sesekljan česen. Ob stalnem mešanju takoj dodam še papriko v prahu, drobtine, paradižnikovo mezgo in lovorjev list.

Vse skupaj malo popražim in nazadnje dodam še vampe. Med mešanjem dolijem toliko juhe, da dobim precej gosto jed.

Vse skupaj še kuham cca 20 minut in po potrebi zalivam z vročo juho. Nazadnje  prilijem še vino, malo  pokuham in jed odstavim. Takoj dodam še sesekljan peteršilj.

Vampi po tržaško so samostojna jed, ki jo postrežem v globokih krožnikih. Na mizo postavim še posodico z naribanim parmezanom, ki si ga vsak postreže sam.

K tej jedi se odlično poda tudi dober domač kruh. Pa DOBER TEK ŽELIM!

Chili con carne

Za ljubitelje pekočih jedi je chili con carne sigurno prava izbira. Krasna kombinacija živil, ki pogreje telo in dušo.

Za 4 osebe potrebujem:Chili con Carne

  • mleto meso (faširano) – cca 80 dag (mešano)

  • česen – 2 stroka

  • čebulo – 1 večjo

  • zeleno – 2 gomolja – manjša

  • rdeči čili – 1 – 2 (odvisno, kako pekočo jed želite imeti)

  • koruzo iz pločevinke – cca 20 dag

  • rdeči fižol iz pločevinke – cca 300 – 350 g

  • zeleno papriko – 2 kom

  • pločevinko paradižnika – cca 850 ml – ali pa nekaj svežih in olupljenih paradižnikov

  • juho – cca ½ l

  • sol, poper

  • mleto kumino

  • malo maščobe

  • malo sesekljanega svežega peteršilja

Čebulo in česen na drobno sesekljam. Čili po dolgem prerežem,odstranim seme in ga zelo nadrobno narežem. Zeleno in zeleno papriko očistim in narežem na drobne kockice.

Vzamem dokaj širok lonec in v njem segrejem maščobo. Dodam sesekljano čebulo, malo popražim in dodam mleto meso. Premešam in še malo prepražim. Dodam sesekljan česen in takoj, ko zadiši, dodam še narezano zeleno, narezan čili   in zeleno papriko. Premešam in pražim še kakšno minuto.

Dolijem še juho, dobro premešam in pokrito dušim še cca 15 minut.

Paradižnike razkosam in dodam v lonec. Prav tako dodam še odcejeno koruzo, fižol, malo kumine, sol in poper. Premešam in kuham še nadaljnih 15 minut.

Kuhan chili posujem še z malo svežega peteršilja in postrežem.

Če vas ta jed ne bo pogrela, potem pa ne vem, kaj vas bo.

Dober tek želim!

Nasvet:

– Za to jed obstaja zelo veliko različnih receptov.  Recepti vsebujejo različne vrste mesa, različne vrste zelenjave, skupno jim je le to, da so vsi po vrsti začinjeni z čilijem. Najboljše, da se ga prilagodite po svojem okusu.

Enolončnica s kolerabo

Enolončnica s kolerabo se v malo bolj hladnih dnevih, prav prilega. Preprosta jed, ki jo lahko skuha kdorkoli.

Za 4 ljudi potrebujem:Enolončnica s kolerabo

  • krompir – cca 6-8 srednjih krompirjev

  • vode – cca 1,5 l

  • kolerabo – 3- mlade kolerabice

  • česen – 3 stroke

  • prekajeno vratovino – cca ½ kg

  • paradižnikovo mezgo – 1 žlico

  • sol, poper

Kolerabice olupim, narežem na kocke, operem in dam v lonec. Zalijem z vodo in dodam še prekajeno meso. Kuham na zmerni temperaturi.

Krompir olupim, narežem na kocke in ga skuham v osoljeni vodi. Vode dodam toliko, da je krompir pokrit. Kuhan krompir dobro pretlačim.

Ko je kolelaba kuhana, vzamem meso in lonca in dodam pretlačen krompir (skupaj z vodo, v kateri se je krompir kuhal). Dodam še olupljen in sesekljan česen ter paradižnikovo mezgo. Dobro premešam.

Vratovino narežem na kocke in jo vrnem v lonec. Po potrebi še solim in popram (previdno z soljo, ker je vratovina slana). Dobro premešam in še malo prevrem. Postrežem z črnim kruhom.

Juha iz štorovk

Juha iz štorovk je preprosta jed, ki je hitro kuhana

Za 4 osebe potrebujem:Juha iz štorovk

  • krompir – cca 400 g

  • štorovke – cca ½ kg (lahko so katerekoli gobe)

  • juha iz kocke – cca 1 ½ l

  • lovorjev list

  • celi poper

  • koncentrat gobove juhe (iz vrečke) – 2- 3 žlici (lahko knor gobova juha)

  • sesekljani peteršilj

  • vino – malo, za okus

Krompir olupim, ga narežem na kocke in ga stresem v lonec z juho. Pridam še očiščene in poljubno narezane štorovke, lovorjev list in celi poper. Ko je krompir kuhan, vse skupaj zgostim z koncentratom gobove juhe, premešanega z malo hladne vode. Malo pokuham in na koncu dodam še malo vina in sesekljani peteršilj. Tako, juha iz štorovk je pripravljena, da jo postrežem. Na mizo priložim še kislo smetano in črni kruh. Dober tek želim!

Piščančja obara

Piščančja obara je lahka, preprosta jed, ki je zelo hitro pripravljena.

Za pripravo potrebujem:Piščancja obara

  • piščanca z drobovino – cca ¾ kg (različnih delov piščanca-oziroma po izbiri)

  • peteršiljeva korenina – 1 koren

  • koren – 1 kom (beli ali rdeči)

  • zeleno – 1 malo

  • olje ali maslo – cca 4 žlice

  • juha za zalivanje – 1 l (ali voda)

  • čebula – 1 mala

  • zeleni peteršilj

  • limonin sok

  • kisla smetana

  • sol, beli poper

Čebulo olupim in jo sesekljam. Na maščobi jo posteklenim in dodam na kose narezano piščančje meso z drobovino (dodam samo mlinček, medtem ko jetrca posebej prepražim in obari dodam pri koncu). Vse skupaj posolim, popram in popražim. Koren, peteršilj in zeleno narežem na kose in dodam v lonec. Zalijem z juho, dodam še posebej pražena jetrca in vse skupaj kuham do mehkega. Na koncu dodam še malo limoninega soka in žlico kisle smetane. Pa DOBER TEK!

Nasvet: Piščančja obara bo ravno tako okusna, če ji boste dodali še kakšno drugo zelenjavo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 15
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se