Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Koruzna polenta z sirom

Koruzna polenta s sirom je zelo podobna navadni polenti, le da tu damo malo sira in vodo zamenjamo z mlekom.

Za 4 osbe potrebujem:Koruzna polenta s sirom

  • koruzni zdrob – cca ½ kg
  • mleko – dvakrat več kot zdroba (polovico mleka lahko zamenjate z vodo)
  • sol
  • maslo – 5 dag
  • sir – 5 dag

Mleko zavremo, solimo in ob stalnem mešanju stresemo vanj koruzni zdrob. Na zelo nizki temperaturi (samo toliko, da se bodo delali mali mehurčki) kuhamo cca ½ ure. Na koncu v polento zamešamo maslo in večino sira. Premešamo in odstavimo. Ostali sir potresemo po polenti. Tako pripravljena polenta se odlično poda k raznim obaram, omakam – zelenjavnim in mesnim, prav tako pa se  prileže za zajtrk zraven bele kave. Tako pripravljeno polento lahko vlijete v kakšen model, pustite, da se ohladi. Potem jo lahko poljubno narežete, lahko jo tudi opečete. Skratka, kakor koli jo boste pripravili, bo odlična. Pa dober tek!

Nasvet: Pri kuhi polente predvsem pazite, da vas ne bo pošpricala, ker je to zelo vroče. Omenila sem belo kavo, ki jo seveda lahko naredite z pravo kavo. Moja mama pa je polento postregla z kavo, ki jo je skuhala iz mešanice divke, proje, franka in malo prave kave. Če ste mlajša oseba, verjetno sploh ne veste kaj to je. To pač so kave, ki so zelo okusne šele takrat, ko so pomešane med seboj.

Imate zame vprašanje? Pišite mi na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Figova marmelada

Figova marmelada je zelo okusna marmelada, čeprav jo pripravljajo redki. Prvič sem jo kuhala pri prijateljici, katera, mi je odstopila tale recept.

Potrebujem:Figova marmelada

  • lepo zrele figa – 1 kg
  • sladkor – 50 dag
  • limono – 1 – lupinico in sok

Zrele fige  dobro operem in jih razpolovim. V posodo dam cca 5 dag sladkorja (na 1 kg fig) in ga zlato rjavo karameliziram. Takoj dodam razpolovljene fige ter limonin sok in lupino. Ko vse skupaj zavre, kuham še cca 10 minut. Medtem v drugi posodi samo segrejem ostali sladkor (ne sme spremeniti barvo) in ga dodam figam. Dobro premešam in kuham še 10 do 15 minut. Kozarce segrejem in vročo marmelado nadevam do vratu kozarca. Takoj jih zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se počasi ohlaja. Shranim v hladno klet.

P.s.: Če vas motijo olupki, lahko fige olupite. Če pa imate radi okus ruma, pa lahko namesto limone  uporabite rum.

Gobova juha s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je preprosta domača juha oziroma že kar enolončnica.

Za 4 osebe potrebujem:Gobova juha s krompirjem

  • sveže gobe – cca 30 dag

  • čebula – 2 čebuli

  • krompir – 4 večje gomolje

  • česen – 2 stroka

  • maščoba – cca 4 žlice

  • zelen peteršilj – šopek

  • vodo – 1 ½ l

  • moko – cca 2 žlici

  • svež paradižnik – 2 zrela (olupljen in sesekljan)

  • kis

  • sol, poper

  • kisla smetana

Čebulo in česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi peteršilj. Na segreto maščobo dam najprej čebulo. Ko malo zavene, dodam česen in peteršilj. Premešam in takoj ko zadiši, dodam na tanke lističe narezane gobe in pražim dalje še cca 10 minut. Dodam olupljen in na kocke narezan krompir, posolim in popopram. Dobro premešam ter pražim nadaljnih par minut. Vse skupaj pomokam in dodam nasekljan paradižnik ter zalijem z vodo. Dobro premešam in kuham na nizki temperaturi, dokler ni krompir kuhan. Na koncu juho še malo okisam (po okusu), prevrem in juho odstavim z ognja. Prednje dam juho na mizo, ji pridam še malo kisle smetane in takoj postrežem. Pa dober tek!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Kutinov džem

Pri moji mami še vedno rastejo kutine. To je staro drevo, z čudovitimi sadeži, ki so dobri šele takrat, ko dozorijo in omedijo. Uporabljajo jih pri pripravi kislega zelja, iz kutin pa lahko pripravite tudi odličen kutinov džem.

Potrebujem:Kutinov džem

  • že očiščene kutine – cca 1kg (zrele, a ne omedene)

  • cca 60 – 70 dag sladkorja

Kutine olupim, narežem na četrtine, odstranim peščičje in narežem na tanke krhlje. Krhlje dam v posodo, do polovice zalijem z vodo in dodam še sladkor. Kuham tako dolgo, da kutine do dobra razpadejo in pridobijo pravo gostoto. Še vroči džem  naložim v tople kozarce. Kozarce dobro zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarci ohladijo.

P.s.: V primeru, da kutin ne boste lupili, jih skrbno skrtačite, da boste na tak način odstranili vse dlačice.

Mešana marmelada z jabolki in slivami

Mešana marmelada z jabolki in slivami je odlična marmelada, ki jo lahko uporabimo za namaz kruha ali pa za pripravo kakšnega peciva.

Potrebujem:Marmelada z jabolki in češplji

  • slive – cca 2 kg (dobro zrele)

  • jabolka – cca 1 kg

  • sladkor – cca 1 kg – odvisno, kako sladko je sadje

Slive  dobro operem, razpolovim, odvzamem koščico in dam v posodo. Prav tako operem jabolka, jih narežem na rezine ter dodam slivam. V posodo vlijem malo vode, le toliko, da se prekrije dno. Vse skupaj kuham na nizki temperaturi tako dolgo, da se sadje dobro zmehča. Potem ga dobro pretlačim in ponovno zavrem. Ko se začne masa gostiti, dodam polovičko sladkorja, polovičko dam malo kasneje. Marmelado kuham še tako dolgo, da je take gostote, kot mi odgovarja. Vročo kuhano marmelado nalijem v vroče kozarce in jih dobro zaprem. Pokrijem jih z deko, da se počasi ohladijo.

Mešana marmelada z jabolki in slivami je pozimi pravi zaklad okusov.  Naj vam tekne.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se