Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Svinjska obara

Svinjska obara je preprosta enolončnica, za katero ne potrebujemo ravno najlepših delov svinjskega mesa.

Za pripravo svinjske obare (za 4 ljudi) potrebujem:Svinjska obara

  • svinjsko meso – cca 60 dag (ne preveč mastno – oziroma po okusu)

  • voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke)

  • korenček – 2 srednje velika

  • zeleno – 1 droben gomolj

  • peteršiljevo korenino – srednje veliko korenino

  • cvetačo – polovica manjše cvetače

  • krompir – 1 gomolj

  • olje – cca 4 žlice

  • česen – 3 stroke

  • moko – 3 žlice

  • lovorjev list – 1 – 2 lista

  • limonina lupinica

  • majaron (po želji)

  • belo vino (ali domači kis)

  • sol, poper

  • kisla smetana – 1-2 žlici

Svinjsko obaro pripravljam na enak način, kot telečjo, le meso vzamem svinjsko, običajno pleča ali vratovino. Meso operem, osušim in narežem na manjše kose. Vso zelenjavo očistim in operem. Korenček, zeleno, krompir in peteršiljevo korenino narežem na kocke, cvetačo razdelim na manjše cvetke.

Narezano meso in zelenjavo dam kuhati v hladno vodo in solim. To pustim počasi vreti cca pol ure.

Med tem naredim prežganje. Na olju najprej malo popražim moko, dodam sesekljano čebulo. Malo še popražim, dodam še sesekljan česen. Takoj, ko česen zadiši, zalijem z malo vode. Gladko razmešam in vlijem v obaro. Dodam še lovorjev list, limonino lupinico, majaron in malo popra. Premešam in na malem ognju kuham do mehkega.

Tik preden postrežem, obaro oplemenitim še z belim vinom in žlico kisle smetane.  Zraven običajno postrežem  ajdove žgance ali pa široke rezance. Pa DOBER TEK.

Nasvet: Če katero od naštetih zelenjav nimate, jo zamenjajte s katero drugo, ali pa jo enostavno izpustite.

Kuhan kostanj

Kuhan kostanj ni samo okusen „sad“ narave, ampak je tudi odličen vzrok za druženje s prijatelji ali z družino. Lahko ga nabiramo skupaj, pa tudi, ko je na mizi kuhan, je prav lepo, če smo v družbi. Tako je še veliko slajši, kot pa če ga uživamo sami.Kuhan kostanj

Mi doma kostanj najprej pustimo dva do tri dni odležati, da se malo „spočije“, kajti tako je veliko bolj okusen. Naložim ga v gajbice in ga za cca 2 dni postavim v temen prostor. Vendar, bodite previdni, če ga boste pustili dalj časa, ga lahko napadejo črvi in adijo kostanjeve dobrote. Zato priporočam samo dva do tri dni.

Kostanj dam kuhati v posodo in ga zalijem z vodo – toliko, da je ves kostanj z njo dobro pokrit. Posodo pokrijem in če opazim, da je voda izhlapela, jo dolijem. Kostanj ne sme gledati iz vode, ker tisti kostanj potem ne bo kuhan. Kuham ga cca 1 uro, nato enega poizkusim, da vidim, če je mehak. Ko je kuhan, ga odstavim in ga pustim kar v vodi, v kateri se je kuhal, da se malo ohladi. Ravno toliko, da ga lahko pričnemo jesti. Radi imamo zelo toplega, zato ga odcedim tik predno gremo za mizo. Več nas je, tem bolj veselo je lupljenje. Vsak dobi kratek nož in si ga lupi vsak sam, razen otrok seveda. Lupimo si ga tako, da najprej odrežemo tisti ravni del kostanja (to je tisti del, s katerim se kostanj drži „ježka“), potem pa gre enostavno naprej. Zraven je odličen mošt, če ga nimamo, je pa prav tako dober tudi čaj. Pa veselo druženje vam želim.

Dušeno zelje

Okusna jed iz zelja je tudi dušeno zelje. Z pripravo ne bo težav, tudi za tiste ne, ki še niso vešči kuhinja.

Za pripravo (za 4 osebe) potrebujem:Dušeno sladko zelje

  • zeljno glavo – cca 70 – 80 dag
  • dimljena slanina – 2-3 dag
  • čebulo – ½
  • paradižnikovo mezgo – 1 žlico
  • moko – cca 2 žlici
  • maščobo – cca 4 žlice (olje)
  • česen – 1-2 stroka
  • sladkor – 1 mala žlička
  • kumina – po okusu
  • sol
  • peteršilj

Glavo zelja narežem na rezance. Čebulo in česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi šopek peteršilja. Sladkor najprej zarumenim in dodam na kockice narezano slanino. Oboje malo popražim in dodam sesekljano čebulo. Pražim dalje in preden čebula zarumeni, dodam še česen. Takoj, ko česen zadiši, dodam še narezano zelje. Premešam in malo zalijem z vodo. Posodo pokrijem in zelje dušim cca 30 minut – na nizki temperaturi. Ko zelje dodobra uplahne, ga poprašim z moko, še malo popražim, dodam paradižnikovo mezgo in sesekljano kumino. Premešam in vse skupaj zalijem s toliko vode (ali juhe iz kocke), da je jed ravnoprav gosta. Jed solim in kuham do mehkega. Nazadnje dodam še sesekljan peteršilj. Dušeno zelje je dober „partner“ pire krompirju in kuhani govedini. Pa DOBER TEK!

 

Telečja obara

Telečja obara je ena iz med jedi, ki jo pogosto strežejo k ajdovim žgancem.

Za pripravo telečje obare (za 4 ljudi potrebujem):Telečja obara

  • teletino – cca 60 dag (priporočljivo meso: vrat, pleča, prsi)
  • voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke)
  • korenček – 2 srednje velika
  • zeleno – 1 droben gomolj
  • peteršiljevo korenino – srednje veliko korenino
  • cvetačo – polovica manjše cvetače
  • olje – cca 4 žlice
  • česen – 3 stroke
  • moko – 3 žlice
  • lovorjev list – 1 – 2 lista
  • limonina lupinica
  • majaron (po želji)
  • belo vino (ali domači kis)
  • sol, poper

Meso operem, osušim in narežem na manjše kose. Vso zelenjavo očistim in operem. Korenček, zeleno in peteršiljevo korenino narežem na drobne kockice, cvetačo razdelim na manjše cvetke. Narezano meso in zelenjavo dam kuhati v hladno vodo in solim. To pustim počasi vreti cca pol ure. Med tem naredim prežganje. Na olju najprej malo popražim moko, dodam sesekljano čebulo. Malo še popražim, dodam še sesekljan česen. Takoj, ko česen zadiši, zalijem z malo vode. Gladko razmešam in vlijem v obaro. Dodam še lovorjev list, limonino lupinico, majaron in malo popra. Premešam in na malem ognju kuham do mehkega. Tik predno postrežem, obaro oplemenitim še z belim vinom ali kisom. Najboljša priloga k obari so ajdovi žganci.

Nasvet.: Če imamo radi krompir, lahko kakšnega razrežemo na kocke in ga damo kuhati skupaj z ostalo zelenjavo.  Če se vam zdi obara preredka, lahko zmečkamo kakšen krompir.

Ajdovi žganci

Ajdovi žganci so stara slovenjska jed. V moji mladosti so jih ljudje veliko jedli, zdaj pa jih srečamo kot specialitete v dobrih domačih gostilnah.

Za izdelavo žgancev potrebujem:Ajdovi žganci

  • ajdovo moko – cca ½ kg
  • slan krop – cca 1 l
  • mast – cca 5-7- dag
  • ocvirki – nekaj žlic

Ajdovo moko presejemo in jo stresemo v slan krop. Posodo pokrijemo, ter kuhamo cca 10 minut. Skozi moko naredimo luknjo (najboljše kar z kuhalničnim ročajem), tako da lahko voda prodre skozi sredino odprtine. Na tak način, se moka lažje prekuha. Kuhamo nadaljnih 20 minut. Nato odlijemo več kot polovico vode (vodo shranimo) in dodamo mast. Zdaj z kuhalnico dobro vse skupaj premešamo, da se moka do dobra navlaži. Žganci morajo biti ravnoprav vlažni. Če so presuhi, jih lahko še malo zalijete z prej odlito vodo, predvsem pa morajo biti dobro premešani. Ko je gostota žgancev ta prava, jih zajemam z kuhalnico, z vilico pa jih drobim v skledo. Na koncu ajdove žgance še samo zabelimo z razpuščenimi ocvirki. Žgance lahko postrežemo z belo kavo (ali črno), z kislim zeljem, najbolj tradicionalno pa se strežejo z gobovo juho in telečjo obaro. Pa dober tek!

Nasvet.: Če se vam ajdovi žganci žganci ne bodo „posrečili“ že prvič, se nikar ne jezite. Pridno „trenirajte“ dalje in dobili boste tisti, ta pravi občutek za izdelavo žgancev. Res pa je veliko odvisno tudi od kvalitete moke.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se