Panirane dežnikarice ali po domače pohane marele so odlična gobja jed, ki jo na žalost lahko pripravljamo le takrat, ko rastejo v naravi. Res pa je, da lahko panirane shranimo tudi v zamrzovalnik, a ne za dolgo. Potrebujemo: dežnikarice jajca moko drobtine (lahko tudi brez njih) maščobo za cvrtje Paniramo samo klobuke dežnikaric. Klubuke najprej […]
Pečenice
Pečenice so okusen mesni izdelek, ki ga lahko hitro pripravimo in ponudimo z veliko različnimi prilogami. Potrebujemo: – pečenico – 1 par na osebo (ali pa samo polovičko, če imamo dosti druge priloge) vodo maščobo V vodo damo kuhati pečenice in jih kuhamo cca 10minut. Potem jih na vroči maščobi popečemo na obeh straneh. Tako, […]
Pečenice v vinu
Ko so mi prvič ponudili pečenice v vinu, sem bila malo skeptična. Ko sem jih poizkusila, nič več. Tako okusno, hitro in enostavno pripravljen obrok. Potem sem še izvedela, da je to tradicionalna slovenska jed. Potrebujete – količina pečenic je odvisna od vaše potrebe: pečenice – 4 komade belo vino – ½ l (nekateri uporabljajo […]
Krompirjeva tortilja
Krompirjeva tortilja je zelo okusna in poceni jed. Priprava je enostavna, brez kompliciranja. Za 4 osebe potrebujemo: krompir – cca 1 kg čebulo – 1 veliko rdečo papriko – 1 veliko ali 2 mali jajca – 6 jajc maslo – cca 100 g sol, poper majaron – po želji Najprej čebulo olupimo in jo narežemo […]
Piščančji paprikaš
Imate nekaj piščančjega mesa in nekaj dobre volje? Potem si lahko pripavite dober piščančji paprikaš. Za to jed ne potrebujete najboljših delov piščanca, temveč tiste, ki jih drugače ne morete porabiti. Seveda, pa le naj bo tudi nekaj boljših kosov. Potrebujete: piščančje meso – cca 1 kg čebula – 1 srednja maščoba – cca 4 […]
Široki rezanci
Široki rezanci so lahko odlična priloga k mesnim jedem, z različnimi omakami. Potrebujete: široke rezance maslo drobtine- vodo- sol Široke rezance skuhamo v slani vodi. Kuhane odcedimo in izplahnemo z mrzlo vodo. Dobro odcejene vsujemo v skledo in jih prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami. Postrežemo jih lahko k različnim zrezkom v omaki: goveji zrezek […]
Svinjski zrezek z gobicami
Svinjski zrezek z gobicami je lahko krasno nedeljsko kosilo. Za pripravo je zelo enostaven, predvsem pa zelo okusen. Za 4 osebe potrebujemo: svinjske zrezke – 4 velike ali 8 malih (zrezke lahko nadomestite z kareji) moko – cca 1 žlica maščoba – cca 8 žlic (rabili jo boste za zrezke in za gobice) gobe – […]
Riž z gobami
Riž z gobami je odlična kombinacija riža in gob. Za 4 osebe potrebujemo: riž – cca 40dag (takšen, ki se ne razkuha) juha – cca 1 liter (lahko iz kocke) maslo – malo sir – cca 3 žlici- naribanega (parmezan ali kateri drugi trdi sir) čebula – 1 večja gobe – cca 40 dag (jurčke, […]
Solata iz stročjega fižola
Solata iz stročjega fižola je lahko tudi „lahka“ večerja. Za 4 osebe potrebujemo: stročji fižol – cca 1kg vrela voda sol čebula – 1 srednja olje – po želji (zame je bučno najbolj okusno) kis – po želji (jaz uporabljam domači jabolčni kis) poper Stročji fižol najprej očistimo (odstranimo konice z obeh strani stroka ), […]
Zabeljen stročji fižol
Zabeljen stročji fižol je lahko samostojna jed, lahko pa je samo priloga. Za 4 osebe potrebujemo: stročji fižol – cca 1kg vrela voda ocvirki – nekaj žlic (namesto ocvirkov lahko uporabite tudi prepražene drobtine, prepraženo čebulo ali pa maslo, skupaj z kislo smetano) sol Stročji fižol najprej očistimo (odstranimo konice z obeh strani stroka ), […]
Kislo zelje
Že nekaj časa lahko v trgovinah kupimo kislo zelje, ampak sezona kislega zelja šele prihaja. Na vsak način si ga moramo privoščiti! Je poln vitaminom, odličen za črevesje in želodec. Za 4 osebe potrebujemo: kislo zelje- cca ¾ kg moko – malo ocvirke – (lahko tudi slanina) sol ali mešanica začimb lovorjev list Kislo zelje […]
Sladko zelje
Sladko zelje si lahko privoščimo skozi celo leto, kajti zeljne glave so v trgovoni vedno na razpolago. Če ste ga kaj pridelali doma, toliko bolje. Zelje je zelo zdrava zelenjava, ki jo lahko jemo surovo, kuhano, praženo, kisano ali posladkano. Je odlično za dobro prebavo in dobro počutje. Za 4 osebe potrebujemo: glavo zelja – […]
Esih flajš – govedina v solati
Govedina v solati ali po domače „esih flajš“ je priljubljena domača jed, ki jo pogosto pripravljamo iz govedine, ki nam je ostala od nedeljskega kosila, seveda, če smo si privoščili govejo juho. Za 4 osebe potrebujemo: kuhano govedino – cca ½ kg čebulo – 1 glavo jajca – 2-3 kom (jajca lahko tudi opustite) olje […]
Tunin namaz
Tunin namaz je odlična „varianta“ dobrega namaza. Ponudite ga lahko kot predjed, lahko pa je odličen začetek ali pa zaključek dneva. Za 4 osebe potrebujete: tuno – 1 srednje veliko konzervo ( jaz vedno vzamem tisto tuno, ki je konzervirana v lastnem soku) topljeni sir – 4-5 kock (lahko je „zdenka“ sir ali kaj podobnega) […]
Mesni polpeti
Mesni polpeti so dobra kombinacija mesa in kruha. Če nimate dovolj mesa, vas bo tako kombinacija rešila iz težav. Za 4 osebe potrebujete: mleto mešano meso – cca ½ kg (če imate ostanke pečenega ali kuhanega mesa, ga na tak način lahko tudi dobro porabite – samo zelo na drobno ga narežite ali pa zmeljite) […]
Zadnji komentarji