Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Zabeljen stročji fižol

Zabeljen stročji fižol je lahko samostojna jed, lahko pa je samo priloga.

Za 4 osebe potrebujemo:Zabeljen stročji fižol

  • stročji fižol – cca 1kg
  • vrela voda
  • ocvirki – nekaj žlic (namesto ocvirkov lahko uporabite tudi prepražene drobtine, prepraženo čebulo ali  pa maslo, skupaj z kislo smetano)
  • sol

Stročji fižol najprej očistimo (odstranimo konice z obeh strani stroka ), operemo in ga damo kuhati v osoljeno vodo. Vode naj bo samo toliko, da bo pokrila fižol. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in ga zabelimo z eno izmed zgoraj naštetih zabel. Tako pripravljen fižol se je včasih jedel čisto samostojno ali pa v kombinaciji z toplo kumarično omako. Pa DOBER TEK!

P.s: če ste skuhali preveč fižola, ga lahko naslednji dan uporabite v solati ali pa skuhate boranjo.

 

Kislo zelje

Že nekaj časa lahko v trgovinah kupimo kislo zelje, ampak sezona kislega zelja šele prihaja. Na vsak način si ga moramo privoščiti! Je poln vitaminom, odličen za črevesje in želodec.

Za 4 osebe potrebujemo:Kislo zelje

  • kislo zelje- cca ¾ kg
  • moko – malo
  • ocvirke – (lahko tudi slanina)
  • sol ali mešanica začimb
  • lovorjev list

Kislo zelje damo kuhati v malo vode. Če je preveč kislo, ga pred kuhanjem malo ožmemo. Dodamo mu lovorjev list in po potrebi mešanico začimb. Ko zavre, naredimo iz vode in moke podmet ter ga vlijemo k zelju.

Na malem ognju kuhamo še cca 15 min in ga zabelimo z razpuščenimi ocvirki ali prepraženo slanino. Če imamo slučajno kaj pečenkine masti, bo zelo izboljšala okus zelja, vendar ne pretiravajmo z maščobami.

Takšno zelje lahko postrežemo z matevžem in krvavicami. Sama ga obožujem s pire krompirjem. Če je zraven še konček pečenih rebrc, toliko bolje. Prav tako sta zelju odlična priloga še nadevani krompirjevi cmoki, zabeljen fižol v zrnju in pečenica. Pa DOBER TEK!

Nasvet: podmet naredite tako, da v malo hladne vode, vmešate nekaj bele ali ostre  moke. Dobiti morate gladko srednje gosto maso. To zmes potem ob stalnem mešanju vlijete k jedi in jo na tak način zgostite.  Podmet  dodajajte  postopoma, da se jed ne zgosti preveč.

Kruhovi cmoki

Kruhovi cmoki so „hvaležna“ priloga k marsikateri hrani. Sestavine so skoraj enake kot pri kruhovi ruladi, razlikujejo se malo po pripravi in po obliki.

Za 4 osebe potrebujemo:Kruhovi cmoki

  • kruh – cca 30-40 dag kruha (super je, če je vsaj en dan star)

  • čebula – 1 srednje velika

  • mleko – cca 3 dl

  • slanina – cca 7 -1dag (odvisno kako radi jo imate)

  • olje – cca 3 žlice

  • jajce – 1 kom

  • moko – 3 velike žlice

  • zeleni peteršilj – šopek

  • prepražene drobtine – po želji

Kruh in slanino narežemo na drobne kockice, čebulo sesekljamo. Najprej malo popražimo slanino, dodamo še čebulo, popražimo in dodamo še kruhove kockice. Vse skupaj malo popečemo, na koncu dodamo še sesekljan peteršilj, premešamo in takoj odstavimo z ognja. Ohladimo.

Jajce, skupaj z mlekom razžvrkljamo in malo posolimo. Ohlajeno kruhovo maso polijemo z pripravljeno mešanico. Pustimo, da se kruhove kocke dobro napojijo z tekočino. Nato dodamo še moko, in vse skupaj še enkrat dobro premešamo ter iz dobljene mase naredimo malo večje cmoke, ki jih damo kuhati v osoljeni krop.

Ko voda zavre, naj se cmoki kuhajo še cca 15 minut. Kuhane cmoke poberemo iz vode in jih zabelimo z prepraženimi drobtinami. Postrežemo ji lahko z govejim golažem, zrezkom v različnih omakah, kislim zeljem, itd… Pa DOBER TEK!

Kruhova rulada

Ena izmed odličnih prilog k govejim zrezkom je tudi kruhova rulada. Iz enake mase kot je rolada, lahko naredite tudi kruhove cmoke.

Za 4 osebe potrebujemo:Kruhova rolada

  • kruh – cca 30-40 dag kruha (super je, če je vsaj en dan star)

  • čebula – 1 srednje velika

  • mleko – cca 3 dl

  • slanina – cca 7 -1dag (odvisno kako radi jo imate)

  • olje – cca 3 žlice

  • jajce – 1 kom

  • zeleni peteršilj – šopek

  • prepražene drobtine – po želji

Najprej narežemo kruh na drobne kocke. Jajce in mleko razžvrkljamo in posolimo. Z mešanico polijemo kruhove kocke, da se bodo enakomerno napojile. Med tem olupimo in na drobno narežemo čebulo, na drobne kocke narežemo tudi slanino. Slanino malo popražimo, ji dodamo še narezano čebulo in jo zarumenimo. Tik pred koncem praženja, dodamo še sesekljan peteršilj, premešamo in takoj odstranimo z ognja. Ohladimo. Ohlajeno zmes dodamo k kruhovim kockam in dobro premešamo. Kruh mora biti dobro namočen (če ne bo rolada „suha“). Prtiček (ali dva – odvisno v kako veliko posodo boste dali kuhati) zmočimo z vodo, ga dobro ožmemo in posujemo z drobtinami (ne popraženimi). Maso damo na prtiček in jo oblikujemo v debelo „klobaso“. Prtiček zvijemo in povežemo z kuhinjsko vrvico. Tako pripravljenega damo kuhati v vrelo vodo cca 30 minut. Kuhano rolado narežemo na cca 1 cm debele rezine, in jih po želji zabelimo še z prepraženimi drobtinami. Zraven se podajo goveji zrezki, kislo zelje, goveji golaž, …Pa DOBER TEK!

P.s.: Če bi želeli narediti kruhove cmoke, dodajte masi še malo moke, da se bodo sestavine lepo vezale.

Nekateri pa kruhove kocke tudi prej zlato popečejo in šele nato polijejo z mlekom….probati ni greh!

Če dodamo  zgoraj našetim sestavinam še malo dimljenega svinjskega mesa, dobimo tirolske cmoke!

Sladko zelje

Sladko zelje si lahko privoščimo skozi celo leto, kajti zeljne glave so v trgovoni vedno na razpolago. Če ste ga kaj pridelali doma, toliko bolje. Zelje je zelo zdrava zelenjava, ki jo lahko jemo surovo, kuhano, praženo, kisano ali posladkano. Je odlično za dobro prebavo in dobro počutje.

Za 4 osebe potrebujemo:Sladko zelje

  • glavo zelja – srednje veliko (cca 1kg)
  • voda – po potrebi
  • čebula – srednje velika
  • juha ali voda – za zalivanje (lahko kar iz goveje kocke)
  • olje – cca 4 žlice (ali mast)
  • moko – cca 3 žlice
  • zelen peteršilj – mali šopek
  • paradižnikovo mezgo – 1 žlica
  • sol, poper
  • kumina (če koga „pika“, jo naj izpusti, ali pa jed začini z kumino v prahu)

Zelje najprej očistimo in narežemo na malo širše rezance, dolge cca 2cm. Damo ga v lonec, solimo in zalijemo s toliko vode, da je zelje prekrito. Kuhamo do mehkega.

Med tem na segreto olje damo na tanko narezano čebulo, premešamo, dodamo moko, in čisto na malem ognju vse skupaj, ob stalnem mešanju, pražimo. Ko čebula prične rumeniti, dodamo še paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in kumino. Dobro premešamo in zalijemo s toliko juhe, da je prežganje tekoče. Razmešano prežganje vlijemo k zelju, po potrebi dosolimo, popopramo in dobro prevremo. Jed naj bo srednje gosta.

Tako pripravljeno sladko zelje bo odlična priloga k pire krompirju. Če pa imate še kaj kuhane govedine, bo pa to že prava pojedina. Pa DOBER TEK!

P.s:

Glavo zelja lahko daste kuhati tudi v vodo, kateri ste dodali govejo jušno kocko. V takem primeru bodite previdni z dosoljavanjem.

 

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se