Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Esih flajš – govedina v solati

Govedina v solati ali po domače „esih flajš“ je priljubljena domača jed, ki jo pogosto pripravljamo iz govedine, ki nam je ostala od nedeljskega kosila, seveda, če smo si privoščili govejo juho.

Za 4 osebe potrebujemo:Govedina v solati

  • kuhano govedino – cca ½ kg

  • čebulo – 1 glavo

  • jajca – 2-3 kom (jajca lahko tudi opustite)

  • olje – po želji (ne morem pomagati – jaz sem pristaš bučnega olja)

  • kis – po želji (imam srečo, da imam dostop do domačega jabolčnega kisa)

  • sol, poper

  • peteršilj – malo (ali pa drobnjak)

Tako govedino imamo že kuhano. Zdaj jo samo še narežemo na tanke rezine, dodamo ji še na tanko narezano čebulo in poljubno narezana jajca. Dodamo sol in olje, narahlo premešamo in solato še okisamo po svojem okusu. Če želite, da je jed sočna, potem mora biti dovolj tekočine. Jed še samo popopramo in posujemo z malo sesekljanega peteršilja. Esih flajš postrežemo z črnim kruhom. Lahko je to za kosilo ali pa za večerjo. Takrat, ko vam odgovarja! Pa DOBER TEK!

P.s:

Bolj ko boste govedino narezali na tanko, bolj bo okusna. Ta pravi „esih flajš“ je narejen brez jajc, vendar meni je z jajci veliko boljši. Res pa je tudi, da z jajci povečamo količino solate, v primeru, če imamo bolj malo govedine. Lahko pa bi  dodali še veliko druge zelenjave: paradižnik, papriko, nariban korenček, zeleno solato…… karkoli imate oziroma kar vam je všeč.

Mesni polpeti

Mesni polpeti so dobra kombinacija mesa in kruha. Če nimate dovolj mesa, vas bo tako kombinacija rešila iz težav.

Za 4 osebe potrebujete:Polpete

  • mleto mešano meso – cca ½ kg  (če imate ostanke pečenega ali kuhanega mesa, ga na tak način lahko tudi dobro porabite – samo zelo na drobno ga narežite ali pa zmeljite)
  • žemlje – 3 kom (vsaj dan stare, lahko uporabite tudi kruh)
  • mleko – po potrebi
  • jajca – 1 kom
  • česen – 2 stroka
  • peteršilj – malo
  • sol, poper

Žemlje narežemo na kocke in jih polijemo z mlekom (toliko da se napijejo). Meso damo v skledo, ga solimo, popramo, dodamo sesekljan česen, jajce, nasesekljan peteršilj in ožete žemeljce. Vse skupaj dobro premešamo. Iz dobljene mase naredimo polpete (kroglice mesa sploščimo na cca 1,5 do 2 cm debeline) in spečemo na razgretem olju (olja bo malo več v posodi, da se vam polpeti ne primejo na poden). Pečemo jih cca od 5 – 7 min. na vsaki strani. Pečene damo na papirnati serviet, da se maščoba odteče. Še tople postrežemo. Pa DOBER TEK! 

P.s.: Odlično se podajo k bučkam v omaki in pire krompirju, dobra izbira je tudi pečen krompirček in mešana solata.

Špageti z bolones omako

Testenine so tisto živilo, ki kakor koli ga pripravimo, ne moremo zgrešiti. Vedno so okusne. Pri nas doma so najbolj priljubljeni špageti z  bolones omako. Pa poglejmo kako jo pripravim.

Za 4 osebe potrebujemo približno:Špageti z bolones omako

  • Mleto mešano meso – cca ½ kg

  • Špageti – cca 40 dag(lahko so tudi polnozrnati)

  • Olje – cca 5 žlic

  • Čebulo – 1 veliko

  • Česen – cca 4 stroke

  • Juha – za zalivanje (lahko je iz kocke, lahko je pa tudi samo voda)

  • Moka – cca 2 žlici

  • Paradižnikova mezga – cca 3 žlice (ali domači sesekljani paradižniki)

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

  • Parmezan – po želji

Špagete skuhamo v malo slanem kropu, vendar pazimo, da niso preveč kuhani. Kuhane odcedimo in na hitro oblijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo.

Medtem časom čebulo olupimo in jo sesekljamo. Na segretem olju jo malo popražimo in dodamo mleto meso. Dobro premešamo in še malo popražimo. Posolimo, popopramo in dodamo lovorjev list. Premešamo in potresemo z moko. Ponovno premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z toliko juhe, da dobimo takšno gostoto omake, kot želimo. Meni je všeč gosta omaka, da se dobro oprime špagetov. Posodo pokrijemo in še kuhamo na počasnem ognju cca 15 min. Po potrebi še solimo in popopramo. Tako,  okusna omaka je pripravljena za srečanje z špageti. Pri nas si vsak sproti nadeva na krožnik špagete in polije z omako. Še za boljši okus, si jih na koncu lahko potresemo z parmezanom. Ali pa tudi ne.

Gremo jest… Pa DOBER TEK!

P.s.:

Če le imam doma kakšno konzervo (ali kozarec) kuhanega graha in korenčka, jo obvezno pridam (pa ne zaprto) omaki cca 5 minut predno jo postrežem. Njami ,njami….

Nič pa ne bo narobe, če boste sami vključili v glavi program domišljije in takrat je vse možno, a ne!  

Pražena svinjska jetra

Če hočete pripraviti dobra pražena svinjska jetra, potem se morate le držati navodil, ki so zelo preprosta. Najbolj pomemben je čas priprave, ker če jih boste predolgo pražili, bodo trda. Bodite pozorni že pri sami nabavi jetrc. Morajo biti (vsaj zame) svinjska (ali pa vsaj telečja) in obvezno sveža. To se vidi po barvi jetrc.

Za 4 oseb:Jetra

  • Svinjska jetrca – cca 80 dag

  • Čebula – vsaj 80 dag (jaz uporabim vedno pol jetrc in pol čebule – prej bom vzela več čebule kot jeter

  • Maščobo – cca 2 dl (za pripravo jetrc je meni ljubša mast kot pa olje, vi pa se sami odločite. Tudi glede količine maščobe. Še vedno jo lahko dodate ali odvzamete)

  • Sol, poper

  • Črno (ali rdeče vino) – po okusu

    – lovorjev list

Zdaj pa rabite res oster nož. Kajti jetrca so dobra in hitro prepečena le, če so dovolj na tanko narezana.

No, pa pričnimo.

Najprej olupim in narežem  čebulo na tanke lističe in jo počasi pražim na segreti maščobi. Občasno premešam, pazim, da se čebula ne prežge.

Medtem časom narežem jetra na tanke lističe. Ko je čebula prepražena (zlato rjava),  dodam narezana jetrca in lovorjev list. Jetrca ob stalnim mešanjem pražim  le nekaj minut.

Ta čas je res pomemben. Če boste jetra predolgo pražili, bodo trda in nič kaj dobra. Kdaj  je dovolj, vem  tako, da vzamem en listič jetrc, ga prerežem in pogledam, če je še na sredini krvav. Če ni, jetrca takoj solim in popopram in zalijem z vinom. Samo še enkrat premešam in  jih  takoj  dam na mizo.

Obvezno naj vas ostali že čakajo za mizo z vilico v roki, kajti jetrca morajo biti vroča. Jetrca si naložite na krožnik in jih oblijte z omako, ki je nastala, ko ste dodali vino. Če ste  za mizo res »sami domači« jih lahko jeste kar iz ponve, v kateri so se jetrca pražila. Se bodo počasneje ohlajala.

Zraven postrezite kruh in meni zelo »paše« zraven še solata. Vendar prilog bi se dalo našteti še kar nekaj, ampak o tem, kdaj drugič…

 

Pleskavica

Pleskavica je zelo preprosta jed, ki jo vsak naredi malo drugače. Jaz jo naredim hitro in brez kompliciranja.

Ker pleskavica rabi vedno še kakšno prilogo, rabimo za 4 osebe približno:ground steaksPleskavica

  • Mleto meso – ½ kg (jaz uporabljam mešanega)

  • Čebula – 1 velika

  • Sol,

  • Poper

  • Olje – malo

Čebulo narežemo na zelo drobne kockice. Pridamo ga v skledo k mesu. Posolimo in popopramo. Dobro premešamo. Naredimo tanke poljubno velike zrezke in jih na vsaki strani pečemo cca 5 minut.

Pleskavico lahko ponudimo z žar prilogo, paradižnikovo solato, z krompirjevo solato, pečenim krompirjem, odlična bo v lepinji (z dodatki seveda), jaz pa jo pogosto postrežem tudi k špinači in pire krompirju, če imamo za mizo kakšnega zapriseženega mesojedca. Pa še kako paše….. Pa DOBER TEK.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se