Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pršut z vinom

Pršut z vinom je med slovenjskimi gurmani zelo poznana jed. Ima sicer malo neobičajen, vendar izjemen okus. Posebno godi v dobri družbi prijateljev…

Potrebujemo:Pršut z vinom

  • pršut – cca 20 dag ( odvisno za koliko ljudi potrebujete)

  • rdeče vino – cca 2 dl (najboljši je refošk)

  • oljčno olje – cca 5 žlic

  • črne olive – po želji

Za to jed, je najboljši mladi pršut, ki je narezan na zelo tanke rezine. Na segretem olju ga z obeh strani zelo na hitro opečemo, in takoj zalijemo z vinom.Vse skupaj pustimo, da malo povre, dodamo črne olive in ponovno pustimo malo prevreti.  Vse skupaj naložimo na krožnik. Postrežemo lahko z popečeno polento. Krožnik poljubno okrasimo in postrežemo. Pa DOBER TEK!

Pečenice v vinu

Ko so mi prvič ponudili pečenice v vinu, sem bila malo skeptična. Ko sem jih poizkusila, nič več. Tako okusno, hitro in enostavno pripravljen obrok. Potem sem še izvedela, da je to tradicionalna slovenska jed.

Potrebujete – količina pečenic je odvisna od vaše potrebe:Pečenica v vinu

  • pečenice – 4 komade
  • belo vino – ½ l (nekateri uporabljajo rdeče vino)

Pečenice damo v posodo in jih zalijemo z vinom. Pokrijemo posodo in jih kuhamo le toliko časa, da ostane le še četrtina tekočine. Tako pripravljene pečenice serviramo na krožnik in polijemo z omako iz posode. Postrežemo lahko tudi s kuhanim krompirjem, kruhom, gorčico, hrenom… Pa DOBER TEK!

Svinjski zrezek z gobicami

Svinjski zrezek z gobicami je lahko krasno nedeljsko kosilo. Za pripravo je  zelo enostaven, predvsem pa zelo okusen.

Za 4 osebe potrebujemo:Svinjski zrezek v omaki

  • svinjske zrezke – 4 velike ali 8 malih (zrezke lahko nadomestite z kareji)
  • moko – cca 1 žlica
  • maščoba – cca 8 žlic (rabili jo boste za zrezke in za gobice)
  • gobe – cca 20 dag
  • zeleni peteršilj -šopek
  • juha za zalivanje – lahko je iz kocke (lahko zalijete tudi samo z vodo)
  • čebula – mala
  • sol, poper

Zrezke najprej potolčemo, posolimo, popopramo, pomokamo in na hitro opečemo na obeh straneh. Popečene zrezke odstranimo iz posode . V posodo prilijemo juho (ne preveč), dobro premešamo, da ne bomo imeli grudic. Če so se te že naredile, omako prepasiramo skozi cedilo. Zrezke vrnemo nazaj v posodo in na zelo mali temperaturi kuhamo do mehkega. Med tem sesekljamo čebulo in jo na maščobi posteklenimo. Dodamo gobice in sesekljani peteršilj. Malo posolimo in pražimo cca 5 – 10 minut. Gobice dodamo k zrezkom in oboje skupaj še malo pokuhamo – le toliko, da se okusi prepojijo. Čisto nazadnje lahko dodate še žlico kisle smetane, premešate in takoj postrežete. K tako pripravljenih zrezkih se odlično podajo široki rezanci ali dušeni riž.  Če pridate še kakšno solato, bo obrok  popoln. Pa DOBER TEK!

P.s. V primeru, da boste zrezke zalili z juho, bodite pozorni pri soljenju mesa, kajti tudi juha je že slana.

Goveji zrezki v omaki

Odlična glavna jed so tudi goveji zrezki v omaki. Kadar jih pripravljamo, jih lahko naredimo nekaj več, tako da smo preskrbljeni za kosilo za naslednji dan, ali pa jih lahko shranimo v zmrzovalnik za „hude“ čase.

Za 6 oseb potrebujemo:Goveji zrezek

  • goveje meso – cca 1 kg (za zrezke je najboljše goveje stegno)

  • čubula – 2 veliki (da bo omaka okusna)

  • česen – 4-5 strokov

  • olje – malo

  • juha – za zalivanje (ali voda)

  • moka – malo

  • sol, poper

  • gorčica

Ko kupujete meso, je najboljše, da kar tam zaprosite, da vam ga narežejo na zrezke. Doma zrezke operemo in do suhega posušimo (z papirnato brisačo). Kožice ob robovih zrezkov malo zarežemo, da se ne bodo pri peki preveč „skrčili“. Zrezke potolčemo, malo posolimo in popopramo, ter na vročem olju na hitro, z obeh strani popečemo. Popečene zrezke odstranimo iz ponve in v ponev damo sesekljano čebulo. Ob stalnem mešanju jo malo popražimo in ko postekleni, dodamo še sesekljan česen. Premešamo in ko česen zadiši, vse skupaj malo poprašimo z moko, dodamo še žlico gorčice in vse skupaj zalijemo z juho. Dobro premešamo in nazaj v posodo vrnemo zrezke. Zalijemo le toliko, da bo omaka dobro prekrila zrezke. Premešamo in zrezke na nizki temperaturi do mehkega dušimo. Omaka se bo med kuhanjem še zgostila, zato jo lahko sproti zalivamo. Če slučajno koga moti čebula, potem omako nazadnje še prepasirajte in vlijte nazaj na zrezke. Tako pripravljene zrezke lahko ponudimo z kruhovo rulado, kruhovimi cmoki, z dušenim rižem, z širokimi rezanci, pire krompirjem, pečenim krompirjem….in z dobro solato. Pa DOBER TEK!

Vampi po tržaško

Vampi po tržaško je predvsem (ne pa čisto) pri starejši populaciji priljubljena enolončnica. Spomnim se še mojih starih staršev, če so že kdaj jedli v kakšni gostilni, so vedno jedli vampe po tržaško. Vendar so bili tudi tisti, ki so jih pripravili doma, zelo okusni.

Za 4 osebe potrebujemo:Vampi po tržaško

  • surove vampe – cca od 60 -70 dag

  • jušna zelenjava – šopek (peteršilj, korenček, zelena..)

  • slanino – cca 5-7 dag

  • čebulo – 1 večja

  • olje – cca 5 žlic

  • česen – 3 stroke

  • drobtine – 2 zvrhani žlici

  • mleta rdeča paprika – cca ½ žličke

  • paradižnikovo mezgo – 1 zvrhana žlica

  • belo vino – ½ dl ( ali malo limoninega soka)

  • juho za zalivanje (po potrebi)

  • nastrgani parmezan – cca 4-5 dag

  • lovorjev list

  • sveži peteršilj – malo

Vampe najprej dobro očistimo in skupaj z jušno zelenjavo damo kuhati. Kuhane in ohlajene narežemo na čimbolj tanke  rezance.

Slanino narežemo na drobne kocke in jo na olju malo prepražimo. Dodamo še sesekljano čebulo, jo zarumenimo, dodamo še sesekljan česen. Premešamo, da česen zadiši in takoj dodamo rdečo papriko, še enkrat dobro premešamo, ter dodamo še paradižnikovo mezgo, drobtine, lovorjev list in narezane vampe. Premešamo in še malo popražimo. Nato še zalijemo z malo juhe in kuhamo na zmerni temperaturi še cca 30 minut. Nazadnje dodamo še vino ali limonin sok ter sesekljan peteršilj. Jed mora biti dokaj gosta.  Vampe največkrat postrežemo z naribanim parmezanom in kruhom. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • …
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se