Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Dunajski zrezek

Dunajski zrezki so zelo pogosto na naših jedilnikih.  Za pripravo so zelo enostavni,  še vedno mnogi prisegajo prav na njih.

Za 4 osebe potrebujem:Dunajski zrezek

  • svinjsko meso – ½ kg
  • jajca – 2 kom
  • moko – 2 žlici
  • drobtine – cca 6 žlic
  • sol, poper
  • maščoba za cvrtje

Sama priznam, da že kar mesarja na prosim, da mi zrezke nareže bolj na tanko. Doma jih potem potočem z obeh strani in jih posolim in malo popram. Če imajo ob strani mrenico, jo na večih mestih porežem, da se mi pri peki, zrezki ne skrčijo. Nato jih pomokam, potegnem skozi stepeno jajce, nazadnje pa jih dobro povaljam še v drobrinah. Položim jih v vročo maščobo in jih cca 5 minut pečem na vsaki strani. Ko jih vzamem iz maščobe, jih dam na papirnato brisačo, da se odteče maščoba. Zraven ponudim različne priloge: lahko je kuhana zelenjava, v kosih kuhan krompir, pražen ali pečen krompirček, dušen riž z zelenjavo, ali pa pire krompir z zelenjavo in pa seveda kakšno solato.  Osebno sama ga velikokrat postrežem samo z krompirjevo solato. Vsakem primeru, pa morajo biti zraven krhlji limone. Brez njih je dunajski zrezek, vsaj zame, kot neslana juha. Pa DOBER TEK!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Srček v omaki

Kadar se odločim, da pripravim srček v omaki, običajno kupim svinjskega. Ta je najbolj mehak in tako najprej pripravljen.

Za 4 osebe potrebujem:Srček v omaki

  • srce – cca ¾ kg
  • prekajeno slanino – 2 žlici na kockice narezane
  • čebulo – 1 veliko
  • česen – 2 stroka
  • peteršilj – ½ korenine
  • korenček – 1 kom
  • lovorjev list – 1-2
  • paradižnikovo mezgo – 1 žlica
  • rdeče vino – kozarček
  • kislo smetano – 1 – 2 žlici
  • sol, poper

Srček dobro operem in ga narežen na tanke rezine. Čebulo olupim in jo prav tako narežem na tanka kolesca. Korenček in peteršiljevo korenino očistim in na drobno naribam. Česen olupim in ga sesekljam. Na vroči maščobi malo opražim narezano slanino, dodam čebulo in malo popražim. Dodam narezan srček in vse skupaj pražim. Ko čebula prične dobivati barvo, dodam česen. Takoj, ko česen zadiši, dodam še nariban korenček, peteršilj, paradižnikovo mezgo, solim in popopram. Vse skupaj še malo popražim, zalijem z vinom in z malo vode. Dobro premešam in pokrito dušim do mehkega. Vmes večkrat premešam, da se srček ne zažge, po potrebi tudi zalijem z vodo. Na koncu dodam omaki še kislo smetano, premešam in postrežem. Zraven ponudim dušeni riž  ali testenine, lahko tudi pire krompir, vlivance in še bi se kaj našlo… Pa DOBER TEK!

Če želim več omake, zalijem z malo več vode, potem pa v kislo smetano dodam malo moke, da se omaka zgosti. Lahko pa zgostite omako tudi samo  z vodo in moko.

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

 

Segedin golaž

Prihaja tisto obdobje v letu, ko bo potrebno na mizo dati kaj takega, ki nas bo nasitilo in pogrelo. Ena izmed takih jedi je tudi segedin golaž. Pri nas doma ga imamo zelo radi in kadar ga kuham, ga vedno pripravljam v večih količinah. Za segedin velja isto, kot za golaž – v večjih količinah, ko ga kuhaš, boljši je okus.

Za 4 ljudi potrebujem:Segedin golaž

  • meso – cca ½ kg svinjine (pleče, vratovina)
  • čebulo – 2 veliki
  • česen – 2-3 stroka
  • maščobo – 4 – 5 žlic
  • kislo zelje – ½ kg
  • mleto papriko – 1 malo žličko
  • paradižnikovo mezgo – 2 žlici
  • kumino – 1 malo žličko
  • moko – cca 2 žlici
  • sol, poper
  • kisla smetana – po želji

Na mizo si pripravim vse sestavine. Čebulo olupim in narežem na tanke šnite. Česen olupim in ga sesekljam skupaj z kumino. Oprano meso narežem na koščke. Segrejem maščobo in na njej posteklenim čebulo. Ko oveni, dodam meso. Oboje skupaj dušim, po potrebi malo zalijem z vodo. Ko meso postaja mehko, mu dodam česen z kumino in slanino. Ob stalnem mešanju dodam še moko, rdečo papriko in mezgo. Posolim in popram. Nekoliko še popražim in malo zalijem z vodo. Dodam na pol kuhano zelje (če zelje ni preveč kislo ali trdo, ga predhodno ne kuham) in dobro premešam. Če je jed pregosta, jo malo zalijem z vodo. Posodo pokrijem in na zelo mali temperaturi, z občasnim mešanjem, kuham, dokler meso ni mehko. Čisto na koncu dodam še žlico ali dve kisle smetane. Segedin golaž običajno postrežem z krompirjem v kosih. Pa DOBER TEK!

Če imam na razpolago košček slanine, potem jo narežem na kockice, ter jo na razgreti maščobi malo popražim  in nato dodam čebulo. Vse ostalo po receptu zgoraj.

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj skuhati danes? 

Svinjski zrezek v omaki

Svinjski zrezek v omaki je hitro pripravljen in okusen obrok, h kateremu lahko postrežem kar nekaj prilog.

Za 4 osebe potrebujem:Svinjski zrezek v omaki

  • svinjsko meso – cca ¾ kg

  • moka

  • juha za zalivanje

  • sol, poper

  • maščoba

  • kisla smetana

Običajno že mesarja prosim, da mi nareže meso na tanke zrezke. Doma jih potem operem, posušim, potolčem, po potrebi porežem žilice ter posolim in popopram. Zrezke po eni strani pomokam in jih na segreti maščobi popečem, najprej tisto stran, ki ni pomokana. Ko so vsi popečeni, jih vzamem iz ponve in v ponev prilijem nekaj juhe – toliko, da je omaka ravnoprav gosta. Vsedlino dobro premešam, ter vrnem zrezke nazaj. Po potrebi dosolim. Vse skupaj podušim, dokler meso ne postane mehko. Na koncu omaki dodam žlico ali dve kisle smetane. Tako pripravljene zrezke postrežem z pire krompirjem, z testeninami, rižem, z kuhano zelenjavo…..itd. Odlično se zraven poda še sezonska solata.

DOBER TEK ŽELIM!

Če ne rabim veliko omake, potem zrezkov ne pomokam. V tem primeru, jim prilijem nekaj žlic sladke smetane ali smetane za kuhanje.

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Pečenice

Pečenice so okusen mesni izdelek, ki ga lahko hitro pripravimo in ponudimo z veliko različnimi prilogami.

Potrebujemo:Pečenica

– pečenico – 1 par na osebo (ali pa samo polovičko, če imamo dosti druge priloge)

  • vodo
  • maščobo

V vodo damo kuhati pečenice in jih kuhamo cca 10minut. Potem jih na vroči maščobi popečemo na obeh straneh. Tako, samo še priloga in gremo za mizo. Odlično se znajdejo v kombinaciji zabeljenega fižola v zrnju in kislega oziroma praženega zelja. Prav tako so dobra družba tudi krompirjevi ali  fižolovi solati, nič pa jim ne manjka, če jih postrežemo kar z gorčico in kruhom. Pa DOBER TEK.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se