Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pečenice z rdečim zeljem

Pečenice z rdečim zeljem so dober in okusen obrok. Pa naj bo martinovo ali pa čisto navaden dan.

Za pripravo potrebujem:Pečenice z rdečim zeljem

  • pečenice – 1 par pečenic na osebo

  • malo maščobe

  • rdeče zelje – (recept za pripravo najdete dušeno rdeče zelje)

Pri nabavi pečenic, vedno pazim, da kupim kolikor se pač da, sveže pečenice.

Pečenice dam v posodo, zalijem z vročo vodo (toliko, da so pečenice pokrite) in jih na zmernem ognju kuham cca 10 minut.

Segrejem malo maščobe, na katero položim kuhane pečenice in jih pri srednji temperaturi opečem okrog in okrog.

Ko so pečene jih postrežem z dušenim rdečim zeljem. Zraven ponudim še malo senfa in črn kruh. K pečenicam  se odlično poda tudi kislo zelje in zabeljen fižol.

Dober tek želim!

Ocvrti piščanec

Odkar pomnem, mi je pri srcu piščančje meso, a najljubši mi je klasično pripravljen ocvrti piščanec.

Za 4 osebe potrebujem:Ocvrt piščanec

  • piščanca – cca 1,5 kg (lahko vzamemo samo določene dele piščanca)

  • jajca – 3-4 kom

  • moka – ostra

  • drobtine

  • sol, poper (po možnosti beli)

  • olje za cvrtje

Piščanca dobro očistim, operem, osušim, narežem na manjše kose, posolim in malo popram.

Pripravim si krožnik z stepenimi jajci, krožnik z moko in krožnik z drobtinami. Dele piščanca naprej pomokam (otresem odvečno moko), potegnem skozi stepeno jajce in nazadnje še povaljam v drobtinah.

Olje nalijem v posodo (toliko, da piščanec plava), ga segrejem in ko je zadosti vroče, vanj položim kose mesa. Meso cvrem deset minut na eni strani in cca deset še na drugi strani. Meso mora biti zlato rjavo.

Ocvrtega piščanca naložim v posodo, obloženo z papirnato servieto, da popivna odvečno maščobo, kasneje ga preložim na servirni krožnik.

Moja najljubša priloga je krompirjeva solata. Piščanca lahko jeste tudi z kuhano zelenjavo, dušenim rižem, pečenim krompirjem, pire krompirjem…in z različnimi solatami. Vsaj zame ne smejo manjkati na mizi limonini krhlji.

Dober tek želim!

Nasveti:

  • če kupim celega piščanca, ocvrem samo najlepše komade, drugo meso porabim pri pripravi piščančje obare;

  • drobtinam lahko dodate še kakšna zelišča ali pa sesekljane mandlje;

  • olje za cvrtje mora biti na začetku bolj vroče, potem je potrebno zmanjšati temperaturo – v nasprotnem primeru, boste imeli vzunaj zažgano meso, pri kosteh bo pa še krvavo;

  • olje za pričetek cvrenja je dovolj vroče – ko daste v njega kuhalnico, se morajo ob njej videti mehurčki;

    – paniranega  piščanca lahko tudi naložite v pekač (obdan z peki papirjem) in ga pečete v pečici na 220 st.C, cca 20 minut. Meni je ljubši ocvrt v olju, čeprav je manj zdrav.   Odločitev je vaša.

Kaneloni z mletim mesom

Kaneloni z mletim mesom so odlična mesna jed, ki za pripravo zahteva malo več časa. Sama se jih lotim takrat, kadar imam na voljo dovolj časa. Vložen čas se mi vedno močno obrestuje – z zadovoljnimi obrazi za mizo.

Za pripravo cca 12 kanelonov potrebujem:Kaneloni

Za palačinke:

  • mleko – cca 200 ml
  • moko – cca 120 g
  • jajca – 2 kom
  • olje – mala žlička
  • pecilni prašek – pol male žličke (da so palačinke bolj rahle)
  • malo soli
  • maščobo – za peko

Za nadev:

  • mleto meso – cca ½ kg (mešano)
  • čebula – 1 velika
  • česen – 2 stroka
  • sol, poper
  • sesekljani peteršilj
  • maščoba – malo

Za paniranje:

  • jajca
  • drobtine
  •  maščoba za cvrtje kanelonov

Zmešam vse sestavine za palačinke in pustim, da testo počiva vsaj 30 minut, da se moka lepo napne.

Medtem pripravim nadev. Čebulo in česen olupim in na drobno (vsako zase) sesekljam. Na vroči maščobi posteklenim čebulo in ji dodam meso. Dobro premešam in pražim, tako dolgo, da tekočina izhlapi. Posolim, popram, dodam sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Dobro premešam in odstranim z ognja. Spečem tanke palačinke, na katere nadevam mesni nadev.

Palačinko nadevam tako, da je cca 2-3 cm roba palačinke praznega, da jo lažje zvijem. Vsako nadevano palačinko zvijem v rolico in jo na vsaki strani , kjer je nastala odprtina, potisnem v notranjost, proti sredini palačinke (da ne bi meso pri paniranju uhajalo ven).

Tako pripravljeno palačinko previdno paniram. Najprej jo namočim v stepena jajca, nato še v drobtine (moke v tem primeru ne uporabljam). Maščobo za cvrtje segrejem in tako pripravljene kanelone na obeh straneh zlato zarumenim (cca 5 minut na eni strani).

Kanelone previdno  poberem iz maščobe in jih položim na papirnate serviete, da se maščoba dobro odteče. Tako pripravljene kanelone  lahko postrežem  z pečenim krompirjem in solato. Odlična je tudi kombinacija krompirjeve solate in kanelonov, seveda jih pa lahko jeste samo z tatarsko omako. Vsaj zame pa je v vsakem primeru, obvezna tudi limona. Dober tek želim.

Nasvet: To je eden izmed najbolj preprostih receptov za to čudovito jed. Če bi jedi radi kaj dodali,  to naredite. Mogoče boste imeli pri zvijanju in paniranju nekaj težav, vendar ne obupajte. Vse to boste imeli povrnjeno, ko boste uživali pri hrani!

Mleta pečenka z jajci

Mleta pečenka z jajci (stefani pečenka) je pri nas večkrat na jedilniku, običajno ob nedeljah. Takrat imam za pripravo kosila molo več časa.

Za 4 osebe potrebujem:Mleta pečenka z jajci

  • mleto meso – cca 1 kg
  • kruh – cca 10 dag
  • jajca – količina je odvisna, kako dolgo rolado boste naredili – jaz porabim cca 6 jajc
  • mleko – cca 2 dc
  • jajce – 1 kom
  • prekajene slanine -cca 3-5 dag (ni pa obvezno)
  • čebulo – 1 srednje veliko
  • maščobo
  • zelen peteršilj – šopek
  • sol, poper
  • kislo kumarico – 2 kom

Kruh narežem na drobne kocke in ga polijem z mlekom, da se napoji. Meso dam v skledo, ga posolim, popopram, dodam jajce, na drobno narezano kumarico in na drobne kocke narezano slanino (po želji lahko slanino prej tudi malo opečete). Na maščobi porumenim čebulo, in ko je že zlato rjava, ji dodam nasekljan peteršilj, pomešam in takoj odstavim. Malo jo ohladim, nato jo stresem k mesu. Dodam še ožet kruh in vse skupaj dobro premešam. Pečico vklopim na cca 180 st.C. Pekač malo namažem in kar v njem, po dolgem raztegnem mesno maso. Malo jo raztegnem tudi v širino, ravno toliko, da lahko trdo kuhana in olupljena jajca (če želite, da bodo se jajca stikala, potem jih porežite malo na vsakem koncu) po dolžini položim eno za drugo. Z obeh strani oblikujem štruco, tako dolgo, da so jajca enakomerno pokrita. Treba se je malo potruditi, da bo okusna pečenka tudi dobro izgledala. Potrebno jo bo predvsem na vrhu dobro stisniti, da vam kasneje ne bo preveč razpokala. Vse skupaj polijem z vročo maščobo, da meso zakrkne, pečenka bo zaradi tega bolj sočna. Pekač dam v pečico in pečem cca 1 uro 20 minut do 1 ½ ure. Skozi vso peko, pečenko polivam z maščobo, ki nastane pri peki, občasno jo polijem z zajemalko juhe. Ko je meso pečeno, ga narežem na cca 1 cm debele rezine in ga polijem z omako, ki je nastala pri peki. Če jo je premalo, jo zalijem z malo smetane. Zraven serviram običajno pire krompir, ki mu dodam zelenjavo, ter priložnostno solato. Če naredim navaden pire krompir, takrat pa dam nekaj zelenjave že kar v mesno maso (kuhan grah, papriko). Pa dober tek!

Faširani zrezki v omaki

Faširani zrezki v omaki, so pri nas doma vedno dobrodošel obrok, z prilogo in solato, seveda.

Za 4 osebe potrebujem:Faširani zrezek  v omaki

  • mletega mešanega mesa – cca ½ kg
  • čebulo – srednje veliko
  • kruh – cca 15 – 20 dag (naj bo dan ali dva star kruh ali žemlje)
  • jajce – 1 kom
  • zelen peteršilj – mali šopek
  • mleko- cca 1dl
  • juha za zalivanje (lahko je tudi samo voda)
  • maščoba
  • sol, poper

Najprej narežem kruh na male kocke in ga polijem z mlekom. Čebulo olupim in sesekljam. Na maščobi jo zlato rjavo popečem, odstavim z ognja in jo malo ohladim.

Meso dam v skledo, posolim, popopram, dodam jajce , sesekljani peteršilj, ožet kruh in ohlajeno čebulo. Vse skupaj temeljito premešam. Iz mase naredim ploščate zrezke, vsakega posebej pomokam in na vroči maščobi na hitro opečem.

Zrezke zložim na krožnik. V posodo, kjer so se zrezki pekli, ob stalnem mešanju prilijem juho ali vodo. Tekočine dodam toliko, da dobim ravno prav gosto omako. Zrezke zložim v omako in vse skupaj, ob občasnem mešanju, kuham do mehkega. Omaka naj vre zelo počasi, posoda naj bo  pokrita. K tako pripravljenim zrezkom lahko postrežete veliko prilog: testenine,  pire krompir, krompir v kosih, dušeni riž, kuskus….itd.

P.s.: Omaka se med kuhanjem gosti, zato jo občasno, še zalijem z juho. Če pa je omaka preredka,  malo moke razmešam z vodo in s tem podmetom, ob stalnem mešanju, zalijem omako. Omaka bo še boljša, če ji boste na koncu dodali žlico razžvrkljane kisle smetane. Za spremembo pa lahko (med kuhanjem) omaki dodate tudi žlico paradižnikove mezge.

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši mi na facebook stran: Kaj kuhati danes?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se