Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ražnjiči

Ražnjiči so ena izmed tistih  jedi, ki redko manjkajo na kakšni »piknik« zabavi. Prav tako so odlični, če jih spečemo kar v ponvi, na štedilniku. Večina ljudi jih obožuje, sploh če dodamo še malo zelenjave. A danes bom napisala najbolj klasičen recept za pripravo ražnjičev.

Za pripravo potrebujem (za 4 osebe):Ražnjiči

– Svinjsko ne mastno meso – cca ¾ kg (lahko je ribica, zarebrnica ali stegno)

– Sol, poper

– Paličice za ražnjiče (lesene ali kovinske)

Oprano in osušeno meso narežem na manjše kose, ki so vsaj približno enake velikosti cca (3 x 4cm). Narezano meso solim in popram.

Tako pripravljeno meso pustim počivati cca 20 minut, da se dobro nasoli.

Vzamem paličico in na njo eden do drugega (ne preveč na tesno), nataknem cca 6 koščkov mesa. Ražnjiče pečem pri srednji temperaturi cca 20 minut. Pri peki jih večkrat obrnem.

Ražnjiči so odlični vroči ali hladni. Zraven se odlično poda grobo narezana čebula (sploh, če je mlada), ajvar, zenf in katera od sezonskih solat. Z paradižnikovo nikakor ne morete zgrešiti.

Pa veliko užitkov pri pripravi ražnjičev!

Nasvet:

–        Namesto svinjskega lahko vzamete tudi puranje, pa kurje meso ali pa morske sadeže, razne klobasice…dajte domišljiji prosto pot;

–        Že na paličico lahko med meso dodate na koščke narezano zelenjavo (čebulo, paradižnik, papriko, bučke…itd);

–        Prav tako lahko uporabite samo zelenjavo, tako boste dobili zdrave in prav tako odlične ražnjiče.

Nadevani piščanec

Nadevani  piščanec je lahko tudi zamenjava za „martinovo“ gos. Veliko ljudi se odloči, da pripravi za martinovo ravno piščanca, namesto gosi.

Za pripravo potrebujem:Nadevan piščanec

  • piščanca- 1 kom (najboljši so okoli 1,2 kg težki piščanci)

  • piščančja jetra – 2 kom

  • žemlja – 1 kom (ali kos belega kruha)

  • mleko – nekaj žlic

  • jajca – 2 kom

  • juha za zalivanje

  • peteršilj – mali šopek

  • sol, poper

Piščanca najprej dobro očistim, operem in osušim. Tako pripravljenega celega solim in popram.

Pripravim nadev. Žemljo narežem na kocke in jo polijem z mlekom. Jetrca narežem na drobno in jim dodam ožeto žemljo. Dodam še jajci in sesekljan peteršilj. Vse skupaj zmešam, solim in popram.  Nadev naj ne bo pregost, ker ne bo potem rahel.

Trebušno odprtino napolnim z nadevom in jo zašijem z kuhinjskim sukancem. Zašijem tudi odprtino pri vratu, da ne bi nadev iztekal iz piščanca.

Perutnice zasukam k trupu, nogi zvežem skupaj.

Pečico segrejem na cca 180 st.C. Nadevanega piščanca dam v pekač, mu dodam malo vroče juhe (lahko tudi vodo) in ga dam v pečico. Med peko ga večkrat polijem z tekočino iz pekača, prav tako, ga večkrat obrnem. Po potrebi dolijem še juho.

Piščanca pečem cca 1 uro in 15 minut, odvisno, kako velikega piščanca imam. Če je piščanec precej velik, ga pečem tudi do 1 ure in pol. Če med pečenjem piščanec prehitro dobiva barvo, temperaturo malo zmanjšam.

Tako pripravljenega piščanca previdno razrežem z škarjami za perutnino. Pazim, da se nadev ne razleti. Oboje skupaj lepo predevam na servirni krožnik in prelijem z omako iz pekača.

Zraven postrežem dušeno rdeče zelje ali pa katero od solat.

Uživajte pri pripravi jedi.

Nasvet:

-Če ne marate jetrc, jih lahko izpustite, vse ostalo naredite po enakem postopku. Tako dobite kruhov nadev za piščanca;

– Kruh lahko zamenjate  tudi z kuhanim rižem – tako dobite rižev nadev;

– Če kruhovemu nadevu nazadnje dodamo še 2 – 3 žlici naribanega parmezana, dobimo parmezanov nadev;

– Za spremembo lahko piščanca nadevate malo drugače.  Piščancu na prsnem košu s prsti dvigneš kožico do vrata in rebrnih kosti ter s  pomočjo žlice (ali dresirne vrečke) napolniš pripravljen prostor z nadevom. Pri vratni odprtini in odprtini med nogami lepo zašpilimo (ali zavežemo z kuhinjskim sukancem), da nadev med peko ne izteče.

Pečene gosje prsi

Pečene gosje  prsi  (ali račje prsi) lahko pripravljamo kadarkoli, a vendar so največkrat na naših mizah na „martinovo“.

Za 4 osebe potrebujem:Pečene gosje prsi

  • gosje prsi (file) – 2 kom (enako velja za račje prsi)

  • sol, poper

  • maščoba

  • limona – 1-2

  • juha za zalivanje (iz kocke)

Gosje prsi dobro operem in osušim s papirnato servieto. V posodo dam sol, poper in limonin sok. Premešam in v to zmes dobro povaljam prsi. Vse skupaj pokrijem in dam marinirati v hladilnik, cca 1 uro.

Pečico segrejem na 220 st.C.  Prsi dam v pekač (del z kožo naj bo na vrhu), jih oblijem z segreto maščobo. Pekač dam v pečico.

Po cca desetih minutah zmanjšam temperaturo na 200 st.C  in v pekač dolijem malo juhe. Prsi večkrat zalijem s tekočino iz pekača. Vse skupaj še pečem cca 20 – 30 minut, odvisno od velikosti mesa. Pečene prsi narežem na cca 1 cm debele rezine in oblijem z sokom iz pekača.

Tako pripravljene prsi lahko postrežemo k rdečemu zelju, krompirjevim cmokom, k mlincem, itd…

 

Svinjski zrezek v poprovi omaki

Svinjski zrezek v poprovi omaki je lahko tudi okusno nedeljsko kosilo.

Za 4 osebe potrebujem:Svinjski zrezek v poprovi omaki11

  • svinjske zrezke – 4  malo večje

  • zeleni poper – cca 50 g (iz slanice)

  • čebula – 1 manjša

  • smetana za kuhanje – 150 ml

  • juha za zalivanje (lahko iz kocke)

  • sol, poper

  • maščoba

Zrezke najprej lepo oblikujem, porežem žilice, malo potočkem, solim in popram.

Maščobo segrejem in na njej na obeh straneh opečem zrezke. Zrezke vzamem iz ponve in jih dam na toplo.

V ponev, kjer so se pekli zrezki, dam nasekljano čebulo. Malo jo popražim in zalijem z juho. Premešam in zrezke vrnem nazaj v ponev. Istočasno dodam še zeleni poper. Vse skupaj dušim, toliko časa, da so zrezki primerno mehki.

Občasno premešam, pazim, da se omaka ne zažge. Ko so zrezki dovolj mehki, omako zalijem še z smetano za kuhanje. Malo še pokuham in jed je gotova.

Svinjske zrezke v poprovi omaki lahko postrežem k marsikateri prilogi: pire krompir, pečen krompirček, testenine, dušeni riž...itd. Zraven pa seveda še kakšno solatico. Kosilo je popolno.

 Nasvet:

– če nimate smetane, lahko omako zgostite z malo moke. V tem primeru že prepraženo čebulo malo pomokate in jo potem zalijete z juho.

Mesna štruca s špinačo

Iz mletega (faširanega) mesa, lahko pripravimo veliko različnih in okusnih jedi. Med drugim je odlična tudi mesna štruca s špinačo.

Ta 4 osebe potrebujem:Mesna štruca z špinačo

  • mleto meso – cca 1kg – mešano

  • zamrznjeno špinačo – cca 350 g

  • žemljo ali kos kruha (od prejšnjega dne)

  • mleko – malo

  • čebulo – 1 veliko

  • česen – 2 stroka

  • feto – cca 100 g

  • pinjole – cca 30 g

  • jajce – 1 kom

  • peteršilj

  • malo zenfa

  • sol, poper

  • maščobo

Špinačo odtalim. Žemljo narežem na male kockice in jo polijem z malo mleka, Olupljeno čebulo narežem na tanko in jo zlato rumeno prepražim na segreti maščobi in odstranim z ognja. Pinjole malo popražim.

Odtaljeno in odcejeno špinačo grobo sesekljam in ji dodam razdrobljeno feto, sesekljan česen, popražene pinjole, malo soli in malo popra.

Mleto meso dam v skledo, mu dodam ožeto žemljo, prepraženo čebulo, jajce, zenf, sesekljan peteršilj, sol in poper. Vse skupaj dobro premešam.

Dve tretine mesne mase zvijem v štruco in jo položim v pekač. Po sredini štruce naredim vdolbino in v njo, po celi dolžini, nadevam špinačni nadev. Z ostalo tretino mesne mase pokrijem špinačni nadev in štruco lepo oblikujem. Segrejem nekaj maščobe in oblijem štruco.

Mesno štruco pečem na 200 st.C, cca 1 uro,  večkrat jo polijem z tekočino, ki se je nabrala v pekaču. Tako bo mesna štruca lepo sočna.

Tako pripravljeno štruco narežem na cca 1 cm debele rezine in postrežem z katero od mešanih solat.

Nasvet:

– mesno štruco lahko postrežemo tudi z različno dušeno  ali pečeno zelenjavo.  Če imamo malo večji pekač, lahko ob štruci pečemo tudi krompir.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se