Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kunčja obara

Kunčja obara je pripravljena iz enega izmed najbolj zdravega mesa – kunca. Nekateri obožujejo kunčje meso, drugim se te živalice enostavno smilijo. Tako pač je. Če boste kuhali kunčjo obaro, potrebujete:Kunčja obara

  • kunčje meso – cca 3- 4 kg

  • krompir- 2 gomolja

  • čebulo – 1 malo

  • olje – 4 žlice

  • juho – cca 1 ¼ l (ali vode)

  • moke – 3 žlice

  • orešček

  • timijan

  • majaron

  • lovorjev list

  • limonina lupinica

  • sol, poper

  • črno vino – ½ dl

  • malo kisa

Najprej olupim in nasekljam čebulo. Na vroči maščobi jo posteklenim in dodam na manjše koščke narezano kunčje meso. Malo popražim, malo posolim in popram ter dodam vse začimbe. Dodam še par žlic juhe, dobro premešam in vse skupaj dušim (na ne preveč močni temperaturi) cca pol ure. Ko se sok posuši, jed po prašim z moko, malo še popražim in zalijem z juho (ali vodo). Dobro premešam in dodam na kocke narezan krompir. Po po potrebi še solim in kuham, dokler ni krompir mehak. Na zadnje dodam še črno vino in malo kisa. Dobro premešam in kunčja obara je pripravljena na lačna usta. Pa DOBER TEK!

Svinjska obara

Svinjska obara je preprosta enolončnica, za katero ne potrebujemo ravno najlepših delov svinjskega mesa.

Za pripravo svinjske obare (za 4 ljudi) potrebujem:Svinjska obara

  • svinjsko meso – cca 60 dag (ne preveč mastno – oziroma po okusu)

  • voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke)

  • korenček – 2 srednje velika

  • zeleno – 1 droben gomolj

  • peteršiljevo korenino – srednje veliko korenino

  • cvetačo – polovica manjše cvetače

  • krompir – 1 gomolj

  • olje – cca 4 žlice

  • česen – 3 stroke

  • moko – 3 žlice

  • lovorjev list – 1 – 2 lista

  • limonina lupinica

  • majaron (po želji)

  • belo vino (ali domači kis)

  • sol, poper

  • kisla smetana – 1-2 žlici

Svinjsko obaro pripravljam na enak način, kot telečjo, le meso vzamem svinjsko, običajno pleča ali vratovino. Meso operem, osušim in narežem na manjše kose. Vso zelenjavo očistim in operem. Korenček, zeleno, krompir in peteršiljevo korenino narežem na kocke, cvetačo razdelim na manjše cvetke.

Narezano meso in zelenjavo dam kuhati v hladno vodo in solim. To pustim počasi vreti cca pol ure.

Med tem naredim prežganje. Na olju najprej malo popražim moko, dodam sesekljano čebulo. Malo še popražim, dodam še sesekljan česen. Takoj, ko česen zadiši, zalijem z malo vode. Gladko razmešam in vlijem v obaro. Dodam še lovorjev list, limonino lupinico, majaron in malo popra. Premešam in na malem ognju kuham do mehkega.

Tik preden postrežem, obaro oplemenitim še z belim vinom in žlico kisle smetane.  Zraven običajno postrežem  ajdove žgance ali pa široke rezance. Pa DOBER TEK.

Nasvet: Če katero od naštetih zelenjav nimate, jo zamenjajte s katero drugo, ali pa jo enostavno izpustite.

Fižolova enolončnica z hrenovko

Fižolova enolončnica z hrenovko je zelo preprosta enolončnica, ki jo lahko skuha tudi tisti, ki ni najbolj vešč kuhe.

Za 4 osebe potrebujem:Fižolova enolončnica s hrenovko

  • krompir – cca 4 gomolje

  • čebulo – 1 glavo

  • stročji fižol – cca 1/2 kg

  • paradižnikovo mezgo – 1 veliko žlico

  • česen – strok

  • juho – 800 ml (lahko iz kocke)

  • hrenovke – 2 para

  • maslo – 1 žlico

  • moko – 2 žlici

  • lovorjev list

  • sol, poper

  • zeliščni kis – malo

Fižol očistim in ga dam kuhat v poseben lonec. Krompir olupim in ga narežem na kocke. Čebulo olupim in sesekljam. Maslo razpustim, dodam čebulo in jo malo podušim.

Ko postekleni, jo po prašim z moko. Dobro premešam in dodam paradižnikovo mezgo. Ob mešanju dodam še krompir, sesekljan česen, lovorjev list in vse skupaj zalijem z juho. Ko je krompir že skoraj kuhan, mu dodam kuhan in na manjše dele narezan stročji fižol.

Dobro premešam, in malo pokuham, da se okusi dobro prepojijo. Tik pred koncem kuhanja, dodam še na konce narezane hrenovke. Po potrebi še solim in popram. Včasih tudi malo okisam z zeliščnim kisom ali pa z malo vina. Pa DOBER TEK!

Enolončnica z kolerabo in kostanji

Enolončnica z kolerabo in kostanji je odlična , okusna in krepka enolončnica.

Za 4 osebe potrebujem:Enoločnica s kolerabo in kostanji

  • krompir – 3 – 4 krompirje

  • korenje – 2 kom

  • kolerabo – 1 večjo (ali 2 manjši)

  • kuhani in olupljeni kostanj – cca 100g  (lahko kupite že kuhanega – skriva se pod imenom maron)

  • juho – cca 600 – 700 ml

  • moko – 1 žlico

  • sol, poper

  • šetraj – vejico

Kostanj skuham in ga poizkusim olupiti tako, da se mi ne razleti. Zelenjavo dobro operem. Krompir in kolerabo olupim in narežem na kocke, korenje prav tako olupim in narežem na rezine. Narezano zelenjavo in osmukan ter sesekljan šetraj dam v lonec ter zalijem z vrelo juho.

Posodo pokrijem in ko vse skupaj zavre, kuham še cca 20 minut. Nato dodam kostanj in pustim vreti še nekaj minut.

V mali posodi naredim podmet iz vode (cca 4 žlice) in moke, ter mešanico, ob stalnem mešanju, vlijem v lonec, da se jed malo zgosti. Po potrebi  še solim in popram. Malo še pokuham in postrežem. Enolončnica z kolerabo in kostanji vas bo dodobra segrela!  Pa dober tek!

Nasvet: Juhe vam ni potrebno zgostiti z podmetom, ampak jo zgostite tako, da zmečkate nekaj krompirja.

Kuhane in olupljene kostanje lahko shranite tudi v zamrzovalno omaro, vendar ne za dolgo. Uporabite ga ravno tako, kot svežega.

Telečja obara

Telečja obara je ena iz med jedi, ki jo pogosto strežejo k ajdovim žgancem.

Za pripravo telečje obare (za 4 ljudi potrebujem):Telečja obara

  • teletino – cca 60 dag (priporočljivo meso: vrat, pleča, prsi)
  • voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke)
  • korenček – 2 srednje velika
  • zeleno – 1 droben gomolj
  • peteršiljevo korenino – srednje veliko korenino
  • cvetačo – polovica manjše cvetače
  • olje – cca 4 žlice
  • česen – 3 stroke
  • moko – 3 žlice
  • lovorjev list – 1 – 2 lista
  • limonina lupinica
  • majaron (po želji)
  • belo vino (ali domači kis)
  • sol, poper

Meso operem, osušim in narežem na manjše kose. Vso zelenjavo očistim in operem. Korenček, zeleno in peteršiljevo korenino narežem na drobne kockice, cvetačo razdelim na manjše cvetke. Narezano meso in zelenjavo dam kuhati v hladno vodo in solim. To pustim počasi vreti cca pol ure. Med tem naredim prežganje. Na olju najprej malo popražim moko, dodam sesekljano čebulo. Malo še popražim, dodam še sesekljan česen. Takoj, ko česen zadiši, zalijem z malo vode. Gladko razmešam in vlijem v obaro. Dodam še lovorjev list, limonino lupinico, majaron in malo popra. Premešam in na malem ognju kuham do mehkega. Tik predno postrežem, obaro oplemenitim še z belim vinom ali kisom. Najboljša priloga k obari so ajdovi žganci.

Nasvet.: Če imamo radi krompir, lahko kakšnega razrežemo na kocke in ga damo kuhati skupaj z ostalo zelenjavo.  Če se vam zdi obara preredka, lahko zmečkamo kakšen krompir.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 15
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se