Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Krompirjev paprikaš

Krompirjev paprikaš je zopet ena izmed jedi, ki vedno prijajo. Razveselili so jo bodo tako vegetarijanci, kot »mesojedci«. Slednji, če ne gre drugače, lahko proti koncu kuhanja, v paprikaš narežejo še kako dobro (lahko krajnsko) klobaso. A meni je to narediti kar škoda…

Za 4 osebe potrebujemo približno:Krompirjev paprikaš

  • Krompir – cca 1kg (8 srednje debelih gomoljev)

  • Čebulo – 1 sesekljano

  • Papriko – 1 rdečo in 1 zeleno

  • Česen – 2 stroka

  • Mleto papriko – 1 žličko sladke, lahko malo tudi ostre

  • Moko – cca 1 žličko

  • Češnjevi paradižniki – 1pločevinka (ali kateri drugi paradižniki)

  • Zeleni del zelene – 1 vejica

  • Olje – 4 žlice

  • Sol, poper

Krompir olupimo, narežemo na krhlje in stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da je krompir pokrit. Solimo in kuhamo cca 5 minut.

Papriki operemo, razrežemo na večje rezine. Česen olupimo in sesekljamo.

V drugi posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko, mešamo in malo popražimo, da se zelenjava malo omehča. Krompir odcedimo in dodamo k čebuli in papriki. Premešamo in dodamo še sesekljan česen, pomešamo, potresemo z moko, premešamo in potresemo še z mleto papriko, solimo in premešamo. Dodamo paradižnike , vejico zelene, zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal krompir in dobro premešamo. Paprikaš kuhamo na počasnem ognju še cca 20 minut. Jed je gotova, čaka še samo na lačna usta.  Pa DOBER TEK!

Krompirjev golaž

Kadar na glas razmišljam, kaj naj skuham, se mož po navadi oglasi: naj bo karkoli, samo, da je nekaj v vezi z krompirjem. Super, si mislim, nič lažjega! Oba imava rada krompir, ne glede, kako je pripravljen. Jedi iz krompirja so preproste, poceni in hitro pripravljene. Pa še zelo okusneee…

Ena izmed krompirjevih jedi je tudi krompirjev golaž. Je odlična enolončnica, ki vedno prija.

Za 4 osebe rabimo:krompirjev golaž

  • Krompir – 5 – 6  velikih gomoljev

  • Čebula – 2-3 kom (nikoli je ne morete dati preveč)

  • Česen – 4 – 5 strokov (tudi njega ni nikoli preveč)

  • Juha za zalivanje (iz kocke) – cca 1l

  • Olje – 2 – 3 žlici

  • Rdeča paprika v prahu – 1 žlička

  • Paradižnikova mezga – 1 velika žlica

  • Sol, poper

  • Malo kumine

Najboljše je da si vse sestavine pripravite in potem greste za štedilnik. Olupite krompir in ga narežite na večje kose. Čebulo na drobno narežite, česen in kumino skupaj sesekljajte.

Na olju najprej malo popražite čebulo in ko postekleni, dodamo na kose narezan krompir. Dobro premešamo in pražimo dalje. Ko prične čebula rumeneti, dodamo še sesekljan česen, rahlo solimo in popopramo.

Malo premešamo in posujemo z papriko v prahu. Zopet premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zalijemo z juho (če juhe nimate, zalijete krompirjev golaž kar z vodo, potem pa malo bolj posolite).

Krompir mora biti dobro prekrit z juho (vodo), lahko jo je celo malo več. Dobro premešamo, pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da je krompir kuhan.

Nato del krompirja zmečkamo z paličnim mešalnikom. Toliko, da je juha za vas ravno prav gosta.

Na koncu ji lahko dodate ali na končke narezano hrenovko ali malo prepražene slanine.

Če po pravici povem, jaz namesto hrenovke ali slanine rajši dodam malo kajenskega popra ali čilija. Ja, imate prav. Jaz sem za vroče. Pa naj vam tekne!

Še o drugih krompirjevih jedeh pa na kakšni drugi strani…

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Krompir z brstičnim ohrovtom

Ste ljubitelji brstičnega ohrovta? Bi jedli danes nekaj vegetarijanskega. Potem bo tale jed prav za vas! Takšna jed, kot je krompir z brstičnim ohrovtom, vas zna prijetno presenetiti!

Za 4-5 osebe potrebujemo:Krompir z brstičnim ohrovtom

  • Krompir – cca 80 dag (6-7 srednje debelih gomoljev)

  • Brstični ohrovt – cca 60 dag (imate svežega? Nimate, potem pa je zamrznjen tudi dober)

  • Mleko – cca 1dl – 1,5 dl

  • Jabolko – 2 srednji

  • Orehe – cca 2 pesti (ženske pesti, da ne bo pomote)

  • Sir – cca 150 g (takšnega, kot imate na zalogi)

  • Maslo – malo – po želji

  • Sol , poper

Brstični ohrovt dobro očistimo, debelejšega prepolovimo, drobnejšemu samo malo prerežemo trdnejši del in ga damo kuhati v malo slano vodo – do deset minut.

Krompir najprej olupimo, narežemo na kocke in v slani vodi skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, vročemu dodamo malo masla (lahko ga tudi izpustimo), premešamo, dodamo toplo mleko in dobro pretlačimo (pire naj ne bo grudast).

Zdaj še samo razrežite jabolka na poljubne rezine (peščice odstranite) in sesekljajte orehe (na grobo – lahko jih pa tudi izpustite).

Verjetno ste pečico že segreli (naj bo na cca 200 st.C – ventilatorska na cca 180). Pekač še namažemo z maslom in ga napolnimo z pripravljenimi sestavinami. Na dno pekača damo ohrovt, nato jabolka, ki jih posujemo z orehi in na vse to nadevamo še pripravljen pire krompir. Posujemo samo še z sirom (če imate radi sir, potem ne skoparite z njim)

Pekač damo v pečico in pečemo cca 20 minut. Tako pripravljeno jed lahko postrežemo kot čisto samostojen obrok.

Če se vam zdi, da je ta hrana malo »gosta«, potem si le privoščite zraven kozarček belega vinčka. Pod pogojem, da ste odrasla oseba, seveda in sem rekla malo, a ne? PA DOBER TEK.

P.s:

Če vam kakšna sestavina ni všeč, jo izpustite in mogoče dodajte nekaj, kar je vam všeč. Prosta izbira.

Jota

Jota je ena izmed mojih najljubših enolončnic. Vsebuje stvari, ki jih imam zelo rada. Dobro deluje na mojo prebavo, me nasiti in kar je meni tudi pomembno je to, da me močno ogreje. Tako, da joto začnem kuhati šele, ko prične poletje prehajati v jesen. Ampak prej tako ali tako ne dobiš nikjer kakšnega dobrega zelja ali repe, a ne? O, še nekaj pomembnega – lahko jo skuhaš tudi prejšnji večer in ko prideš naslednji dan domov, lačen in premražen, te tam že čaka pripravljena jota. Samo še pogreješ in že je na mizi. Njami…

Za 4 osebe približno potrebujemo:jota

  • Fižol – ½ kg (predlagam, da vzamete kar kuhanega, iz konzerve,)

  • Krompir – ½ kg

  • Kislega zelja – 1/2 kg (ali kisle repe)

  • Slanine – 15 – 20 dag

  • čebula – 1 srednje velika

  • česen – 3 – 4 stroke

  • moko – cca 5 dag (3 zvrhane žlice)

  • lovorjev list

  • paradižnikova mezga – cca 1 žlica

  • po želji malo prekajenih rebrc ali vratovine.

Če bomo uporabili surov fižol, potem ga prejšnji večer namočimo in ga drugi dan v isti vodi tudi skuhamo. To nam ni potrebno storiti, če smo kupili kar konzerve z kuhanim fižolom. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga damo kuhat v malo slane vode. Kislo zelje, z lovorjevim listom vred (kupimo tistega narezanega) damo kuhat v svoj lonec – tudi v malo vode.

Med tem časom, ko se zelenjava še kuha, slanino narežemo na drobne kocke, jo popražimo, dodamo sesekljano čebulo, pražimo tako dolgo, da čebula rahlo zarumeni, dodamo moko, še malo popražimo in dodamo toliko mrzle vode, da se moka lepo razkuha. Prežganje je pripravljeno.

Ko sta krompir in fižol kuhana, ju poberemo iz vode in dodamo k zelju. Ko ponovno zavre, primešamo pripravljeno prežganje. Dobro premešamo, dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo in začinimo po okusu. Premešamo in kuhamo še cca 10 minut, da se okusi dobro prepojijo. Jota naj ne preveč gosta.

Tisti, ki bi radi joti dodali še okus in vonj po prekajenem mesu, dajte skupaj z zeljem kuhati nekaj prekajenega mesa (reberca so zakon!).

Zdaj čisto na koncu samo še meso narežete na kocke in z njim zadenete joti še zadnji udarec. To bo dišalo! Pa DOBER TEK.

P.s.:

Zraven lahko  ponudite še kakšen popečeni kruh z naribanim sirom, ampak to je že “luksus”!

GOVEJI GOLAŽ

Kadar imam malo več časa, večkrat skuham goveji golaž. Vedno ga skuham kar nekaj več. Običajno ga potem naslednji dan, uporabim za pripravo makaronovega mesa, rižote ali pa ga spravim v skrinjo, za tiste čase, ko se mi ne ljubi ravno kuhati, ali pa imam problem z časom. Se splača, vam povem…

Recept je pripravljen za cca 4 ljudi, vi pa lahko količine tudi podvojite ali potrojite, tako, kot naredim jaz.

Potrebujemo:Goveji golaž

  • Govedine – ½ kg

  • Čebule – ½ kg

  • Česen – jaz ga dam kar celo glavo, kajti v golažu ga ne more biti nikoli preveč (vi lahko količine zmanjšate)

  • Olje – 5 dag (cca 5 žlic)

  • Mleto papriko – 1 – 2 dag (mala žlička

  • Paradižnikovo mezgo – cca 2 dag (1 zvrhana žlica)

  • Lovorjev list

  • Majaron – malo

  • Kumino – cca 1 žličko

  • Moko – 1 žlico (lahko jo tudi izpustimo)

  • Juha za zalivanje mesa (lahko uporabite tudi samo vodo)

  • Po želji vino – cca 1 dl(rdečega ali črnega)

  • Sol, poper

Najprej narežemo meso na poljubne koščke, čebulo olupimo in jo sesekljamo. Česen olupimo in skupaj z kumino drobno sesekljamo.

Najprej na maščobi posteklenimo čebulo, dodamo meso, ga popražimo, solimo in popopramo. Dobro premešamo, dodamo česen z kumino. Premešamo. Ko česen zadiši, meso posujemo z moko (lahko jo izpustimo) in mleto papriko (jaz dodam tudi mali ščepec čilija v prahu). Zalijemo z juho ali vodo. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, majaron in lovorjev list. Ponovno dobro premešamo, pokrito dušimo na malem ognju cca 2 uri. Vmes večkrat premešamo, moramo paziti, da se nam jed ne zažge. Če je potrebno (odvisno kakšno gostoto golaža bi radi imeli) večkrat prilijemo malo juhe ali vode. Po želji okisamo še z vinom ali limoninim sokom.

Nekateri poberejo meso iz lonca, da lahko pretlačijo omako. Ker nas čebula ne moti, jaz omako pustim takšno kot je. Goveji golaž lahko jemo tudi samega, z črnim kruhom. Odličen pa je tudi z polento, pire krompirjem, testeninam, kruhovo rulado in še s ščim… Zdaj pa hitro jesti, zaslužili ste si… Pa DOBER TEK

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se