Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Smoothie iz mešanega sadja

Smoothie iz mešanega sadja je napitek, ki ga lahko pripravimo iz katerega koli sadja. Tako da ni važno, če nimate kaj od naštetega, ampak poljubno dodajte sadje, ki ga imate.

V tem napitku bom kombinirala  naslednje sestavine: Smoothie iz mešanega sadja

–        Jabolko – 1 kom

–        Pomarančo – 1 kom

–        Malo jagod – zamrznjene

–        Jabolčni sok – cca 2 dl (ali pomarančni)

–        Metini listi za okras

–        Malo sladkorja (ali medu)

Jabolka narežem na male koščke, prav tako olupim in narežem pomarančo. Oboje dam v multipraktik (smoothie maker), dodam še jagode, malo sladkorja (ali medu) ter zalijem z jabolčnim sokom. Vse skupaj dobro zmiksam.

Dobljeni napitek nalijem v kozarec, ga okrasim z metinim listom in zdaj si rečem  samo še: Na zdravje!

Nasvet:

–        Napitek si najraje pripravim v smothie makerju, ker ga lahko izpijem kar iz posode (kozarca), v kateri sem si napitek tudi pripravila. Ja, prihranim si kar nekaj časa za pomivanje posode;

–        Če je sadje sladko, potem ne dodam nič dodatnega sladkorja;

–        Če si napitek pripravljam poleti, dodam še nekaj kock ledu.

naroči siPrivošči si pravi SMOOTHIE MAKER

Skutina torta

Skutina torta je odlična, osvežujoča sladica.

Za pripravo potrebujem:Skutina torta

  • belo olje – 5 žlic

  • moko – 8 žlic

  • sladkor 5 žlic

  • pecilni prašek – 1 kom

  • jajca – 2 kom

    Za nadev:

  • sladkor – 4 žlice

  • skuto – ½ kg

  • jajca – 2 kom

  • sok ene male limone

  • vanilijev sladkor – 1 kom

  • sladka smetana – 1 lonček (2,5 dl)

  • vanilijev puding (prašek) – 1 kom

Najprej moko presejem in jo pomešam z pecilnim praškom. Obe jajci, skupaj z sladkorjem penasto umešam, dodam še olje in počasi dodajam še moko. Dobro premešam in vlijem v namaščen in pomokan tortni model. Maso z žlico enakomerno poravnam po modelu.

Skuto dam v višjo posodo, dodam še jajca, sladkor, limonin sok, vanilijev sladkor in sladko smetano. Premešam in na koncu počasi vmešam še vanilijev puding.

Pripravljen nadev vlijem po še ne pečenem biskvitnem testu. Lepo ga razporedim po modelu (testo in nadev se bosta med peko sama premešala).

Pečico prižgem na 180 st. C, tortni model dam še v hladno pečico in pečem cca 50 minut do 1 ure.

Proti koncu peke večkrat pogledam, da se torta ne bi po vrhu zažgala.

Skutino torto lahko postrežete toplo ali hladno, vedno bo okusna. Lahko jo okrasite z poljubnim sadjem ali pa samo potresete z sladkorjem v prahu. Jaz sem bolj za sadje.

Veliko užitkov pri pripravi slastne torte!

Rumove kroglice

Rumove kroglice so ena izmed mojih najljubših sladic.

Za pripravo rabim:Rumove kroglice

  • čokolade (za kuhanje) – 20 dag

  • sladkorne moke – 20 dag

  • rumenjak – 2 kom

  • mlete orehe – 20 dag

  • rum – po občutku

  • mrvice ali kokosovo moko (po želji)

Najprej nastržem čokolado (na ribežu za ribanje hrena-korenčka), dodam ji mlete orehe, sladkorno moko, rum in oba rumenjaka.

Vse skupaj dobro premešam in z malo navlaženimi rokami naredim male kroglice (velikost kroglice je lahko po vašem okusu), ki jih povaljam še v mrvicah ali pa kokosovi moki.

Povaljane kroglice pustim, da se malo osušijo, nato jih shranim v papirnate čašice, če jih pa nimam, pa kroglice shranim v primerno škatlo.

Nasvet: če imate rumove kroglice radi, potem lahko količine sestavin podvojite, ker jih bo drugače hitro zmanjkalo. Saj pri nas jih. Tako pripravljene krogljice lahko komu date tudi za darilo. Mislim, da bi jih bil vsak vesel.

Pečene gosje prsi

Pečene gosje  prsi  (ali račje prsi) lahko pripravljamo kadarkoli, a vendar so največkrat na naših mizah na „martinovo“.

Za 4 osebe potrebujem:Pečene gosje prsi

  • gosje prsi (file) – 2 kom (enako velja za račje prsi)

  • sol, poper

  • maščoba

  • limona – 1-2

  • juha za zalivanje (iz kocke)

Gosje prsi dobro operem in osušim s papirnato servieto. V posodo dam sol, poper in limonin sok. Premešam in v to zmes dobro povaljam prsi. Vse skupaj pokrijem in dam marinirati v hladilnik, cca 1 uro.

Pečico segrejem na 220 st.C.  Prsi dam v pekač (del z kožo naj bo na vrhu), jih oblijem z segreto maščobo. Pekač dam v pečico.

Po cca desetih minutah zmanjšam temperaturo na 200 st.C  in v pekač dolijem malo juhe. Prsi večkrat zalijem s tekočino iz pekača. Vse skupaj še pečem cca 20 – 30 minut, odvisno od velikosti mesa. Pečene prsi narežem na cca 1 cm debele rezine in oblijem z sokom iz pekača.

Tako pripravljene prsi lahko postrežemo k rdečemu zelju, krompirjevim cmokom, k mlincem, itd…

 

Jabolčna čežana

Jabolčna čezana je okusna jed iz jabolk.

Za pripravo rabimo:Jabolčna čežana

  • jabolka – 1 kg (najbolše so jonagold, zlati delišes, jonatan..)

  • sladkor – 3 žlice (lahko je tudi rjavi)

  • cimet – 2 palčke

  • lupina in sok ene limone

  • malo vode

Jabolka olupim, razpolovim, očistim peške in narežem na rezine.

Vse sestavine dam v lonec in na nizki temperaturi ob večkratnem mešanju kuham cca 15 minut.

Ko so jabolka kuhana, vzamem iz njih palčke cimeta in limonino lupino.

Jabolčna čežana je odlična sladica, ki  jo lahko pred serviranjem okrasimo z stepeno smetano.  Odlično se poda tudi k cesarskemu pražencu, krompirjevim palačinkam, ameriškim palačinkam…itd.

Nasvet: Če imate jabolka, ki se ne razkuhajo, jih lahko na koncu spasirate.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se