Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ričet

A ričet tudi vas »pika«, tako kot mojega moža? Spomnim se časov, ko je tudi mene »pikalo«, če sem ga morala jesti. Ampak ugotovila sem, da je ričet lahko tudi zelooo dober obrok. V čem je štos? V sestavinah in pripravi. Poizkusite tale recept in morda tudi vas ne bo več pikalo.

Za 4 osebe približno potrebujemo:

  • Prekajeno svinjsko meso – cca 50 – 60 dag (najboljša je vratovina)

  • Krompir – 2 gomolja

  • Ješprenj – cca 25 dag (cca 10 zvrhanih žlic)

  • Korenje – 2 rdeča

  • Peteršiljeva korenina

  • Zelena – polovica gomolja

  • Čebulo – 1 srednje dobelo

  • Olje – cca 2 žlici

  • Paradižnikova mezga – 2 žlici

  • Šopek peteršilja

  • Sol, poper.

V lonec damo najprej kuhati vratovino. Ješprenj dobro operemo in ga damo kuhati v drug lonec. Krompir, peteršiljevo korenino, korenje in zeleno narežemo na drobne kocke in stresemo k ješprenju. Ko je vse skupaj kuhano, vodo odcedimo in jo prihranimo.

Na segreti maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ji dodamo ješprenj, skupaj z zelenjavo. Premešamo, malo še popražimo in zalijemo z juho, v katerem se je kuhalo meso, ali pa juho, v kateri se je kuhal ješprenj z zelenjavo (jaz dam polovico mesene in polovico zelenjaven juhe). Dobro premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan peteršilj. Dodamo še topel, kuhan prekajeni vrat, narezan na drobne kockice. Premešamo in postrežemo. Lahko pa meso narežemo na tanke rezine in vsakemu posebej damo rezino mesa na že serviran ričet. Stvar odločitve.

Ste že poizkusili? A ne da nič ne pika… Pa DOBER TEK!

Krompirjev paprikaš

Krompirjev paprikaš je zopet ena izmed jedi, ki vedno prijajo. Razveselili so jo bodo tako vegetarijanci, kot »mesojedci«. Slednji, če ne gre drugače, lahko proti koncu kuhanja, v paprikaš narežejo še kako dobro (lahko krajnsko) klobaso. A meni je to narediti kar škoda…

Za 4 osebe potrebujemo približno:Krompirjev paprikaš

  • Krompir – cca 1kg (8 srednje debelih gomoljev)

  • Čebulo – 1 sesekljano

  • Papriko – 1 rdečo in 1 zeleno

  • Česen – 2 stroka

  • Mleto papriko – 1 žličko sladke, lahko malo tudi ostre

  • Moko – cca 1 žličko

  • Češnjevi paradižniki – 1pločevinka (ali kateri drugi paradižniki)

  • Zeleni del zelene – 1 vejica

  • Olje – 4 žlice

  • Sol, poper

Krompir olupimo, narežemo na krhlje in stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da je krompir pokrit. Solimo in kuhamo cca 5 minut.

Papriki operemo, razrežemo na večje rezine. Česen olupimo in sesekljamo.

V drugi posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko, mešamo in malo popražimo, da se zelenjava malo omehča. Krompir odcedimo in dodamo k čebuli in papriki. Premešamo in dodamo še sesekljan česen, pomešamo, potresemo z moko, premešamo in potresemo še z mleto papriko, solimo in premešamo. Dodamo paradižnike , vejico zelene, zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal krompir in dobro premešamo. Paprikaš kuhamo na počasnem ognju še cca 20 minut. Jed je gotova, čaka še samo na lačna usta.  Pa DOBER TEK!

Krompirjev golaž

Kadar na glas razmišljam, kaj naj skuham, se mož po navadi oglasi: naj bo karkoli, samo, da je nekaj v vezi z krompirjem. Super, si mislim, nič lažjega! Oba imava rada krompir, ne glede, kako je pripravljen. Jedi iz krompirja so preproste, poceni in hitro pripravljene. Pa še zelo okusneee…

Ena izmed krompirjevih jedi je tudi krompirjev golaž. Je odlična enolončnica, ki vedno prija.

Za 4 osebe rabimo:krompirjev golaž

  • Krompir – 5 – 6  velikih gomoljev

  • Čebula – 2-3 kom (nikoli je ne morete dati preveč)

  • Česen – 4 – 5 strokov (tudi njega ni nikoli preveč)

  • Juha za zalivanje (iz kocke) – cca 1l

  • Olje – 2 – 3 žlici

  • Rdeča paprika v prahu – 1 žlička

  • Paradižnikova mezga – 1 velika žlica

  • Sol, poper

  • Malo kumine

Najboljše je da si vse sestavine pripravite in potem greste za štedilnik. Olupite krompir in ga narežite na večje kose. Čebulo na drobno narežite, česen in kumino skupaj sesekljajte.

Na olju najprej malo popražite čebulo in ko postekleni, dodamo na kose narezan krompir. Dobro premešamo in pražimo dalje. Ko prične čebula rumeneti, dodamo še sesekljan česen, rahlo solimo in popopramo.

Malo premešamo in posujemo z papriko v prahu. Zopet premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zalijemo z juho (če juhe nimate, zalijete krompirjev golaž kar z vodo, potem pa malo bolj posolite).

Krompir mora biti dobro prekrit z juho (vodo), lahko jo je celo malo več. Dobro premešamo, pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da je krompir kuhan.

Nato del krompirja zmečkamo z paličnim mešalnikom. Toliko, da je juha za vas ravno prav gosta.

Na koncu ji lahko dodate ali na končke narezano hrenovko ali malo prepražene slanine.

Če po pravici povem, jaz namesto hrenovke ali slanine rajši dodam malo kajenskega popra ali čilija. Ja, imate prav. Jaz sem za vroče. Pa naj vam tekne!

Še o drugih krompirjevih jedeh pa na kakšni drugi strani…

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Jota

Jota je ena izmed mojih najljubših enolončnic. Vsebuje stvari, ki jih imam zelo rada. Dobro deluje na mojo prebavo, me nasiti in kar je meni tudi pomembno je to, da me močno ogreje. Tako, da joto začnem kuhati šele, ko prične poletje prehajati v jesen. Ampak prej tako ali tako ne dobiš nikjer kakšnega dobrega zelja ali repe, a ne? O, še nekaj pomembnega – lahko jo skuhaš tudi prejšnji večer in ko prideš naslednji dan domov, lačen in premražen, te tam že čaka pripravljena jota. Samo še pogreješ in že je na mizi. Njami…

Za 4 osebe približno potrebujemo:jota

  • Fižol – ½ kg (predlagam, da vzamete kar kuhanega, iz konzerve,)

  • Krompir – ½ kg

  • Kislega zelja – 1/2 kg (ali kisle repe)

  • Slanine – 15 – 20 dag

  • čebula – 1 srednje velika

  • česen – 3 – 4 stroke

  • moko – cca 5 dag (3 zvrhane žlice)

  • lovorjev list

  • paradižnikova mezga – cca 1 žlica

  • po želji malo prekajenih rebrc ali vratovine.

Če bomo uporabili surov fižol, potem ga prejšnji večer namočimo in ga drugi dan v isti vodi tudi skuhamo. To nam ni potrebno storiti, če smo kupili kar konzerve z kuhanim fižolom. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga damo kuhat v malo slane vode. Kislo zelje, z lovorjevim listom vred (kupimo tistega narezanega) damo kuhat v svoj lonec – tudi v malo vode.

Med tem časom, ko se zelenjava še kuha, slanino narežemo na drobne kocke, jo popražimo, dodamo sesekljano čebulo, pražimo tako dolgo, da čebula rahlo zarumeni, dodamo moko, še malo popražimo in dodamo toliko mrzle vode, da se moka lepo razkuha. Prežganje je pripravljeno.

Ko sta krompir in fižol kuhana, ju poberemo iz vode in dodamo k zelju. Ko ponovno zavre, primešamo pripravljeno prežganje. Dobro premešamo, dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo in začinimo po okusu. Premešamo in kuhamo še cca 10 minut, da se okusi dobro prepojijo. Jota naj ne preveč gosta.

Tisti, ki bi radi joti dodali še okus in vonj po prekajenem mesu, dajte skupaj z zeljem kuhati nekaj prekajenega mesa (reberca so zakon!).

Zdaj čisto na koncu samo še meso narežete na kocke in z njim zadenete joti še zadnji udarec. To bo dišalo! Pa DOBER TEK.

P.s.:

Zraven lahko  ponudite še kakšen popečeni kruh z naribanim sirom, ampak to je že “luksus”!

GOVEJI GOLAŽ

Kadar imam malo več časa, večkrat skuham goveji golaž. Vedno ga skuham kar nekaj več. Običajno ga potem naslednji dan, uporabim za pripravo makaronovega mesa, rižote ali pa ga spravim v skrinjo, za tiste čase, ko se mi ne ljubi ravno kuhati, ali pa imam problem z časom. Se splača, vam povem…

Recept je pripravljen za cca 4 ljudi, vi pa lahko količine tudi podvojite ali potrojite, tako, kot naredim jaz.

Potrebujemo:Goveji golaž

  • Govedine – ½ kg

  • Čebule – ½ kg

  • Česen – jaz ga dam kar celo glavo, kajti v golažu ga ne more biti nikoli preveč (vi lahko količine zmanjšate)

  • Olje – 5 dag (cca 5 žlic)

  • Mleto papriko – 1 – 2 dag (mala žlička

  • Paradižnikovo mezgo – cca 2 dag (1 zvrhana žlica)

  • Lovorjev list

  • Majaron – malo

  • Kumino – cca 1 žličko

  • Moko – 1 žlico (lahko jo tudi izpustimo)

  • Juha za zalivanje mesa (lahko uporabite tudi samo vodo)

  • Po želji vino – cca 1 dl(rdečega ali črnega)

  • Sol, poper

Najprej narežemo meso na poljubne koščke, čebulo olupimo in jo sesekljamo. Česen olupimo in skupaj z kumino drobno sesekljamo.

Najprej na maščobi posteklenimo čebulo, dodamo meso, ga popražimo, solimo in popopramo. Dobro premešamo, dodamo česen z kumino. Premešamo. Ko česen zadiši, meso posujemo z moko (lahko jo izpustimo) in mleto papriko (jaz dodam tudi mali ščepec čilija v prahu). Zalijemo z juho ali vodo. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, majaron in lovorjev list. Ponovno dobro premešamo, pokrito dušimo na malem ognju cca 2 uri. Vmes večkrat premešamo, moramo paziti, da se nam jed ne zažge. Če je potrebno (odvisno kakšno gostoto golaža bi radi imeli) večkrat prilijemo malo juhe ali vode. Po želji okisamo še z vinom ali limoninim sokom.

Nekateri poberejo meso iz lonca, da lahko pretlačijo omako. Ker nas čebula ne moti, jaz omako pustim takšno kot je. Goveji golaž lahko jemo tudi samega, z črnim kruhom. Odličen pa je tudi z polento, pire krompirjem, testeninam, kruhovo rulado in še s ščim… Zdaj pa hitro jesti, zaslužili ste si… Pa DOBER TEK

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se