Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Sladko zelje

Sladko zelje si lahko privoščimo skozi celo leto, kajti zeljne glave so v trgovoni vedno na razpolago. Če ste ga kaj pridelali doma, toliko bolje. Zelje je zelo zdrava zelenjava, ki jo lahko jemo surovo, kuhano, praženo, kisano ali posladkano. Je odlično za dobro prebavo in dobro počutje.

Za 4 osebe potrebujemo:Sladko zelje

  • glavo zelja – srednje veliko (cca 1kg)
  • voda – po potrebi
  • čebula – srednje velika
  • juha ali voda – za zalivanje (lahko kar iz goveje kocke)
  • olje – cca 4 žlice (ali mast)
  • moko – cca 3 žlice
  • zelen peteršilj – mali šopek
  • paradižnikovo mezgo – 1 žlica
  • sol, poper
  • kumina (če koga „pika“, jo naj izpusti, ali pa jed začini z kumino v prahu)

Zelje najprej očistimo in narežemo na malo širše rezance, dolge cca 2cm. Damo ga v lonec, solimo in zalijemo s toliko vode, da je zelje prekrito. Kuhamo do mehkega.

Med tem na segreto olje damo na tanko narezano čebulo, premešamo, dodamo moko, in čisto na malem ognju vse skupaj, ob stalnem mešanju, pražimo. Ko čebula prične rumeniti, dodamo še paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in kumino. Dobro premešamo in zalijemo s toliko juhe, da je prežganje tekoče. Razmešano prežganje vlijemo k zelju, po potrebi dosolimo, popopramo in dobro prevremo. Jed naj bo srednje gosta.

Tako pripravljeno sladko zelje bo odlična priloga k pire krompirju. Če pa imate še kaj kuhane govedine, bo pa to že prava pojedina. Pa DOBER TEK!

P.s:

Glavo zelja lahko daste kuhati tudi v vodo, kateri ste dodali govejo jušno kocko. V takem primeru bodite previdni z dosoljavanjem.

 

Bučke v omaki

Bučke v omaki so okusna, zdrava in hitro pripravljena priloga. Če jih imamo v času sezone preveč, jih lahko naribamo in shranimo v zamrzovalnik.

Za 4 osebe potrebujete:Bučke v omaki

  • bučke – 2 srednje velike

  • svež paradižnik – 1-2 sadeža (če nimate svežih, lahko date tudi pelate iz konzerve)

  • čebulo – 1 kom

  • česen – 2 kom

  • peteršilj – šopek

  • sol, poper

  • olje – 2 žlici

Bučki najprej olupimo, razpolovimo, odstranimo pečke in naribamo. Čebulo olupimo, sesekljamo, in posteklenimo na maščobi. Dodamo naribane bučke, solimo in na nizki temperaturi še pražimo pol ure. Nato dodamo še olupljen in na drobne koščke narezan paradižnik in sesekljan česen. Ko se paradižnik razpusti, dodamo še sesekljan peteršilj, po potrebi še solimo in popopramo. Tako, priloga je pripravljena. Zraven lahko ponudimo pire krompir,  mesne polpete,  ocvrte piščančje zrezki….. in še  in … Pa DOBER TEK.

Matevž

Matevž je stara slovenjska jed, ki je malo že bila pozabljena. Bila pozabljena, pravim zato, ker se zanimanje za to jed počasi vrača. Priprava je zelo enostavna, jed pa zelo okusna.

Za 4 ljudi potrebujemo:Matevz

  • rjavi fižol – 4-5 malih konzerv že kuhanega fižola (fižol vedno kupim kar kuhan, ker mi je škoda časa za kuhanje le tega)

  • krompir – cca 7 – 8 srednje velikih krompirjev

  • maščoba – 5 -6 žlic (če je le mogoče naj bo zaseka, ker je jed potem bolj okusna)

  • čebula – 1 velika

  • sol

Krompir najprej olupimo, narežemo na kocke, ga solimo in skuhamo. Fižol z vodo vred pogrejemo. Kuhan krompir odcedimo in ga damo v lonec z fižolom. Vse skupaj dobro premiksamo, po potrebi še solimo. Jed mora biti gosta, približno tako kot pire krompir (za redčenje lako uporabimo krompirjevo vodo). Vse skupaj predevamo v servirno posodo, zabelimo z na zaseki ali masti prepraženo čebulo. Pa DOBER TEK!

K matevžu se odlično poda kisla repa, če postrežete zraven še pečene krvavice, bo pa to že prava kmečka pojedina.

Solata po grško

Solata po grško je sestavljena iz veliko različnih zelenjav, seveda ne smeta manjkati feta sir in olive. Takšna solata bo odlična predjed, jaz pa si jo občasno pripravim tudi kot glavno jed. Pa naj bo čas kosila ali čas večerje.

Kdaj jo boste vi pripravljali je vaša stvar.

Za 4 osebe približno potrebujete:Solata po grško

  • Zeleno papriko – 1 veliko

  • Paradižnik – 3 srednje

  • Kumari – 2-3 mladi (ni jih potrebno lupiti)

  • Olive – cca 10 dag

  • Feta sir – cca 15 dag

  • Čebula – 1 – po možnosti rdeča

  • Olivno olje – malo

  • Sol in origano

Papriko, kumare in paradižnik narežemo na ne preveč male kose. Čebulo narežemo na lističe. Vse skupaj damo v servirno skledo, dodamo še na kocke narezan feta sir , malo posolimo in dodamo olivno olje. Vse skupaj rahlo premešamo in posujemo z origanom. Takoj postrežemo. Ja, ja, vinček še manjka. Pa DOBER TEK!

Ocvrti čebulni obročki

Ta predjed je ena mojih najljubših, a verjemite, da lahko tudi kot glavna jed, dobro funkcionira. Res je, da sem velik ljubitelj čebule, vendar »pohana« mi je še posebno pri srcu.  Ocvrti čebulni obročki so hrustljavi in se kar topijo v ustih. To morate poizkusiti!Ocvrti čebulni obročki

Za 4 osebe približno potrebujete:

  • Čebulo – 2 večji

  • Jajci – 2 kom

  • Moko – malo

  • Drobtine – par žlic

  • Sol

  • Olje

  • Peteršilj – malo za okrasitev

Čebulo olupimo in jo narežemo na cca ½ cm čim bolj enakomerno debele kolobarje (z dobro nabrušenim nožem bo to lažje). Kolobarje ločimo na obročke (bodimo previdni, da jih preveč ne polomimo). Jajca razžvrkljajte in jih solite. Moko in drobtine nasujte vsako v svojo posodo. Čebulne obročke najprej pomočite v moko, potem v jajce in nazadnje še v drobtine (lahko pa tudi brez drobtin).

Olje segrejte in v njem na hitro, na obeh straneh ocvrite obročke. Poberite jih iz olja, položite za malo časa na papirno brisačo, da se maščoba odteče.

Obročke lepo zložimo na krožnik, jih malo okrasimo z peteršiljevimi vejicami in postrežemo z tatarsko omako. Tako jih postrežemo kot predjed. Če bodo pa samo kot priloga, bo pa zraven dobrodošel kakšen hamburger, ali pa pleskavica in solata.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se