Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ocvrti zeleni paradižniki

Ocvrti zeleni paradižniki  so jed, ki jo pripravljajo le redki. Ker pa letos paradižniki zorijo zelo počasi, bo morda kdo želel poizkusiti tudi to.

Za 4 osebe potrebujem:Ocvrti zeleni paradižniki

  • velike zelene paradižnike – 4 kom (lahko so tudi že zreli, vendar morajo biti še zelo čvrsti)

  • jajca – 2 kom

  • mleko – ½ skodelice

  • moko – 1 skodelica

  • koruzni zdrob – ½ skodelice

  • krušne dobtine ½ skodelice

  • sol, poper

  • olje – za cvrenje

Paradižnike dobro operem in narežem na cca ½ cm debele rezine.

Jajca razžvrkljam in prilijem mleko, posolim in popopram. Premešam. Moko nasujem v drug krožnik in na tretji krožnik naredim mešanico iz koruznega zdroba in drobtin.

Narezane paradižnike najprej malo popivnam, nato jih pomokam, potegnem skozi jajčno mešanico in nazadnje povaljam v mešanici drobtin in koruznega zdroba.

V ponev nalijem olje (paradižniki morajo v olju plavati) in ga segrejem. V vroče olje nadevam panirane paradižnike. Ko so na spodnji strani zlato-rjavi, jih obrnem. Ocvrte paradižnike položim na papirnato servieto, da se višek maščobe odteče.  Največkrat jih postrežem z tatarsko omako in poljubno solato. Dober tek želim!

Nasvet: Lahko pa si naredite tudi omako iz:  kozjega sira, kisle  smetane, malo limoninega soka in malo sesekljane bazilike. Količine sira in smetane so odvisne od tega, koliko omake želite narediti. Vse skupaj malo posolite in malo poprajte ter dobro premešajte.

Enolončnica z kolerabo in kostanji

Enolončnica z kolerabo in kostanji je odlična , okusna in krepka enolončnica.

Za 4 osebe potrebujem:Enoločnica s kolerabo in kostanji

  • krompir – 3 – 4 krompirje

  • korenje – 2 kom

  • kolerabo – 1 večjo (ali 2 manjši)

  • kuhani in olupljeni kostanj – cca 100g  (lahko kupite že kuhanega – skriva se pod imenom maron)

  • juho – cca 600 – 700 ml

  • moko – 1 žlico

  • sol, poper

  • šetraj – vejico

Kostanj skuham in ga poizkusim olupiti tako, da se mi ne razleti. Zelenjavo dobro operem. Krompir in kolerabo olupim in narežem na kocke, korenje prav tako olupim in narežem na rezine. Narezano zelenjavo in osmukan ter sesekljan šetraj dam v lonec ter zalijem z vrelo juho.

Posodo pokrijem in ko vse skupaj zavre, kuham še cca 20 minut. Nato dodam kostanj in pustim vreti še nekaj minut.

V mali posodi naredim podmet iz vode (cca 4 žlice) in moke, ter mešanico, ob stalnem mešanju, vlijem v lonec, da se jed malo zgosti. Po potrebi  še solim in popram. Malo še pokuham in postrežem. Enolončnica z kolerabo in kostanji vas bo dodobra segrela!  Pa dober tek!

Nasvet: Juhe vam ni potrebno zgostiti z podmetom, ampak jo zgostite tako, da zmečkate nekaj krompirja.

Kuhane in olupljene kostanje lahko shranite tudi v zamrzovalno omaro, vendar ne za dolgo. Uporabite ga ravno tako, kot svežega.

Kostanj z brstičnim ohrovtom

Kostanj z brstičnim ohrovtom je na prvi pogled, malo nenavadna jed, vendar, zelo zanimivega okusa in vredna poizkusa. Pri nas se na tak način pripravlja bolj redko, a nekateri so nad njim prav navdušeni. Vredno je vsaj poizkusiti. Ne vem, če vam bo kombinacija okusov všeč, vem pa, da boste jedli zelo zdravo.

Za pripravo te jedi potrebujem (4 osebe):Kostanji z brstičnim ohrovtom

  • pečeni kostanj -cca 3oo g
  • brstični ohrovt – 500 g
  • maslo – dobri 2 žlici
  • vodo – cca 1 ½ skodelice
  • sladkor 2 žlici
  • balzamični kis – po okusu

Kostanj spečem kar v pečici. Lepo ga križno narežem in ko je pečen, ga ohladim in lepo olupim. Pazim, da se mi čim manj kostanja razdrobi. Ohrovt dobro operem, očistim in kocen ohrovta križno narežem. Velike glavice prerežem na polovičke. Maslo razpustim, dodam ohrovt in kostanj. Premešam in zalijem z vodo. Vode naj bo toliko, da bo dno posode pokrito. Vse skupaj ob stalnem mešanju kuham cca ½ minute. Nato posodo pokrijem in na srednji temperaturi kuham cca 12 – 15 minut. Poizkusim ohrovt in če še ni kuhan, ga še malo zalijem in kuham do mehkega. Večkrat premešam. Ko je ohrovt kuhan (voda mora vsa povreti), jed potresem z sladkorjem, premešam in polijem z balzamičnim kisom. Kuham na malem ognju tako dolgo, da so kostanji in ohrovt lepo glazirani, to se pravi, da tu in tam dobijo malo rjave barve. Paziti morate, da se vam jed ne zažge. Tako pripravljeni kostanj z brstičnim ohrovtom takoj postrežem. Zraven se odlično poda kozarček vina in dobra družba. Pa dober tek.

Nasvet: Svetujem, da pustite nabrani kostanj  „počivati“  dva do tri dni, preden ga pripravljate. Lahko ga nasujete v gajbice in shranite nekam na temno. Takšen bo veliko bolj okusen. A ne odlašajte predolgo, kajti kar kmalu se lahko zgodi, da bodo kostanj napadli črvi in adijo čudovite kostanjeve jedi.

 

Panirani melancani

Panirani melancani so zelo hitro pripravljeni, tako, da jih lahko pripravim tudi takrat, ko imam za kuho, bolj malo časa.

Za panirane melancane potrebujem:Panirani melancani

  • melancane – količina je seveda odvisna, koliko vas bo sedelo za mizo

  • Jajca

  • Moko

  • Krušne drobtine

  • Olje – toliko, da bodo melancani plavali

Melancane dobro operem, obrišem in po dolgem narežem na enako debele (cca 4-5 mm) rezine. Če so melancani večji, jih narežem na kolobarje.

Rezine melancanov posolim, jih povaljam v moki, nato v stepenih jajcih in nazadnje še v drobtinah. Tako pripravljene ocvrem na vročem olju. Ko se na obeh straneh lepo opečejo, jih preložim na serviete, da popijejo odvečno maščobo. Postrežem jih z tatarsko omako in z poljubno solato. Pa DOBER TEK!

Melancani s šampinjoni

Melancani s šampinjoni so okusna jed, ki jo brez sramu ponudimo tudi svojim prijateljem.

Za 4 osebe potrebujemo:Obloženi melancani

  • jajčevce -2 malo večja

  • šampinjone – 1 konzerva

  • sir – cca 20 dag (naribanega ali v lističih)

  • kečap (lahko tudi sveže prepasirani paradižnik)

  • česen – cca 3 – 4 stroke

  • sol, poper

  • malo maščobe

Melancane narežemo po dolgem, na cca 0,5 cm debele rezine. Šampinjone odcedimo, česen sesekljamo, sir naribamo ali narežemo na lističe. Pečico vklopimo na cca 200 st.C.

Melancane na hitro popečemo na eni strani in jih naložimo v pomaščeni pekač (eden zraven drugega), z opečeno stranjo navzgor. Malo posolimo, popopramo in jih potrosimo z šampinjoni. Po šampinjonih potresemo sir, po siru potrosimo česen in nazadnje malo „cik cak“ polijemo z kečapom (lahko je domači kečap). Tako pripravljene melancane damo v segreto pečico le toliko, da se sir lepo razleze.  Ko so pečeni, jih postrežemo z poljubno solato. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se