Da je paradižnik izjemno zdrav, čivkajo že vrabčki na strehi. Da se iz paradižnika lahko pripravi marsikatera odlična jed, je tudi že znano. Znano pa je tudi, da je domači kečap veliko bolj zdrav kot tisti, ki ga lahko kupimo.
- zelo zrel paradižnik – cca 1 kg
- čebulo – 2 srednje velike
- česen – 2 stroka
- sladkor – cca 10 – 12dag
- vinski kis – cca 220 ml
- sol – po okusu
Paradižnike dobro operemo in jih narežemo na večje komade. Čebulo in česen olupimo in prav tako narežemo na manjše kose. Vse skupaj damo v multipraktik. Dobljeno kašo damo v lonec, dolijemo vinski kis, sladkor in sol. Vse skupaj dobro prevrejemo. Maso nato pretlačimo in še enkrat zavremo. Če je slučajno preveč redka ji lahko dodamo malo škroba, zmešanega z vodo. Po potrebi dosolimo in popopramo. Tako pripravljenega nalijemo v male stekleničke in jih dobro zapremo. Ker je domači kečap brez konzervansov, ni tako zelo obstojen kot industrijski.
Kečap lahko uporabimo pri jedeh z žara, pri testeninah, rižu, pri različnih omakah, na pici……itd.
Dodaj odgovor