Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ajvar

Tisti, ki si vsako jesen pripravljamo ozimnico, si vsako leto pripravimo tudi ajvar. Moja prijateljica Nada je prava mojstrica na tem področju. Tale recept za ajvar je eden izmed njenih odličnih pogrutavščin.

Za pripravo ajvarja potrebujem:Ajvar

  • rdečo papriko – 3 kg

  • zelene paradižnike – 1 kg

  • rdeči korenček – ½ kg

  • pekoče feferone – 4 kom (lahko jih vzamete manj)

  • belo olje – ¼ kg

  • gorčico – ½ kg

  • sol – po okusu

Vso zelenjavo najprej dobro očistim, nato jo zmeljem v multipraktiku. Dam v posodo in kuham cca 1 uro. Nato dodam olje, sol, dobro premešam in kuham nadaljnih ½ ure. Ajvar odstranim iz ognja in dodam še  gorčico. Še enkrat dobro premešam in takoj nadevam v dobro oprane in tople kozarce. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Ko so kozarci čisto ohlajeni, jih shranim v hladno klet.

Lutenka

Lutenka je ena izmed mojih najljubših vloženih solat. Po okusu je podobna ajvarju, s tem, da je še veliko bolj polnega okusa. Recept mi je zaupala prijateljica Nada, za kar sem ji res hvaležna.

Za pripravo potrebujem:Lutenka

  • rdeč  paradižnik – 2 ½ kg

  • rdečo papriko – 3 kg

  • pekoče feferone – 5-8 kom (odvisno, kako pekoče želite imeti)

  • sladkor – 5 žlic

  • sol – 2 žlici

  • kis za vlaganje – 1 ½ dl

  • olje – 2 ½ dl

  • česen – cela glava

  • peteršilj – šopek

Najprej opečem papriko in pustim, da se ohladi. Paradižnike zmeljem in zlijem v posodo. Dodam mu sesekljane feferone, sladkor, sol, olje in kis. Vse skupaj kuham tako dolgo, da se dobro zgosti – cca 1 dobro uro. Nato dodam olupljeno in na zelo drobno zrezano, pečeno papriko, narezan česen in sesekljan peteršilj. Dobro premešam in vse skupaj kuham še cca 1 uro. Vročo maso nadevam v čiste in tople kozarce (najbolje je, da vzamete male kozarčke), jih trdno zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se kozarci dobro ohladijo. Shranim jih v hladno klet. Lutenka je odlična priloga k mesu na žaru, jaz jo zlahka zmažem kar z kruhom.

P.s.: Priprava lutenke vam bo vzela malo več časa, a verjemite, da se vam bo izplačalo.

Vložene kumarice

Vložene kumarice so zmeraj dobrodošle pri serviranju kakšnega narezka, zelo pogosto se znajdejo v sendvičih, tudi v kateri izmed omak.

Za vložene kumare potrebujem:Vložene kumarice

  • male, mlade kumare – cca 5 kg
  • vinski kis – 1 l
  • voda – 4 l
  • sol – cca  25 dkg
  • sladkor – cca 25 dkg
  • šalotke – za vsak kozarec cca 3
  • koper – za vsak kozarec 1 vejica
  • cel poper

Kis, vodo, sol in sladkor zavrem. V čiste kozarce zložim dobro oprane kumare. Med kumare dodam šalotko, nekaj zrn črnega popra in vejico kopra. Vse skupaj zalijem z vrelim kisom in kozarce dobro zaprem. Takoj jih pokrijem z deko in pustim, da se čisto ohladijo, na kar jih shranim v klet. Pa veliko užitkov pri vlaganju.

Nasvet:

– namesto šalotke bi lahko dodala tudi stroke česna. Ni nujno, da so samo mlade kumarice, lahko so tudi večje;

– če ste ljubitelj bolj kislega, potem lahko naredite kis – voda v razmerju  1:3.

 

Vložena paprika

Čas vlaganja, čas priprave ozimnice, čas z veliko dela in tudi čas za veliko veselja. Takšen pač je čas, ko pride jesen. Ena izmed zelenjav, katero se največ vlaga je tudi vložena paprika.

Za pripravo vložene paprike potrebujem:Vložena paprika

  • papriko – cca 3 kg (kakšno papriko boste izbrali je odvisno od vas)
  • kis – 1 l
  • voda – 4 l
  • sol – cca  15 dkg
  • sladkor – 15 dkg
  • poper

Papriko dobro operem, odstranim seme in razrežen na četrtinke. Kis, vodo, sol in sladkor pustim zavreti. Medtem zložim papriko v oprane kozarce, vmes dodam nekaj zrn črnega popra. Kozarce zalijem z vročim kisom, dobro zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se kozarci dobro ohladijo, nato jih shranim v hladno klet.

Papriki lahko dodate tudi česen in še kakšno začimbo, vse je odvisno od okusa. Sama ostajam samo pri črnem popru.

Nasvet:

– tisti, ki imate radi zelo kislo papriko,  lahko mešate kis – voda v razmerju 1:3.

 

 

Zelenjava za sataraš

Zelenjava za sataraš me velikokrat reši iz zadrege. Namreč, tako konzervirano zelenjavo, lahko uporabim pri pripravi marsikatere jedi.

Za pripravo potrebujem:Zelenjava za sataraš

  • paradižnik – cca 1kg

  • papriko – cc 1 kg

  • čebulo – cca 30 dag

  • olje – cca 1,5 dl

  • sol – cca ½ žličke

Paradižniki morajo biti dobro zreli, ne pa premehki. Na hitro jih potopim v vrelo vodo, da jih lažje olupim. Nato jih narežem na kocke (lahko tudi na lističe) in jih stresem na cedilo, da se malo odtečejo. Papriko operem, odstranim seme, ter narežem na rezance. Prav tako na rezance (lahko tudi na kocke) narežem še olupljeno čebulo. V širšo posodo nalijem olje. Ko je dovolj segreto, dodam čebulo in jo dodobra posteklenim. Ko prične spreminjati barvo, dodam še narezano papriko in oboje dušim cca 10 do 15 minut. Nato dodam še narezan paradižnik, sol in dobro premešam. Kuham naslednjih 10 minut. Še vročo zelenjavo nadevam v dobro segrete kozarce in jih dobro zaprem. Kozarce pokrijem z deko in pustim, da se ohladijo. Nato jih shranim v hladni kleti. Tako pripravljeno zelenjavo kasneje uporabljam pri pripravi riža, testenin, golažev, raznih omak,  z umešanimi jajci, pogostokrat jem pa kar samo z kruhom. Prima, vam povem. Pa dober tek!

P.s.: K zgoraj našteti zelenjavi lahko dodate še bučke ali pa melancane.  Dajte domišljiji prosto pot…

Imate morda vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se