Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kumarična solata z jogurtom

Kumarična solata z jogurtom je pripravljena zelo hitro. Takšna solata lahko odlično poživi naš jedilnik.

Za 4 osebe potrebujemo:Kumarična solata

  • kumare – cca 3 – 4 srednje velike
  • jogurt – cca 5 – 6 dl  (lahko je tudi kisla smetana)
  • olje – malo (bučno, če ga imate radi)
  • zeleni peteršilj – malo

Kumare olupimo in jih narežemo na tanke lističe. Če imamo večje kumare, jih razpolovimo, očistimo semena in jih šele potem narežemo. Malo jih pustimo in jih ožmemo (če vas ta voda, ki se nateče od kumar ne moti, potem jih ni potrebno ožemati). Pokapljamo z oljem, posolimo, popopramo ter prelijemo z jogurtom. Dobro premešamo, malo posujemo z sesekljanim peteršiljem ter postrežemo. Pa DOBER TEK!

Solata iz stročjega fižola

Solata iz stročjega fižola je lahko tudi „lahka“ večerja.

Za 4 osebe potrebujemo:Solata iz stročjega fižola

  • stročji fižol – cca 1kg

  • vrela voda

  • sol

  • čebula – 1 srednja

  • olje – po želji (zame je bučno najbolj okusno)

  • kis – po želji (jaz uporabljam domači jabolčni kis)

  • poper

Stročji fižol najprej očistimo (odstranimo konice z obeh strani stroka ), operemo in ga damo kuhati v osoljeno vodo. Vode naj bo samo toliko, da bo pokrila fižol. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in ohladimo. Ohlajenega lahko narežemo na poljubne kose, ali pa pustimo celega. Dodamo na tanke liste narezano čebulo, olje in sol. Premešamo in zalijemo z razredčenim kisom. Še enkrat na rahlo premešamo in popopamo. Tako pripravljeno solato lahko ponudimo z črnim ali polnozrnatim kruhom. Za izboljšanje solate lahko dodamo še  feta sir in pa različno zelenjavo.  Če pa  imate kaj „viška“ kuhanega fižola, ga lahko uporabite tudi pri kuhanju boranje. Pa DOBER TEK!

Esih flajš – govedina v solati

Govedina v solati ali po domače „esih flajš“ je priljubljena domača jed, ki jo pogosto pripravljamo iz govedine, ki nam je ostala od nedeljskega kosila, seveda, če smo si privoščili govejo juho.

Za 4 osebe potrebujemo:Govedina v solati

  • kuhano govedino – cca ½ kg

  • čebulo – 1 glavo

  • jajca – 2-3 kom (jajca lahko tudi opustite)

  • olje – po želji (ne morem pomagati – jaz sem pristaš bučnega olja)

  • kis – po želji (imam srečo, da imam dostop do domačega jabolčnega kisa)

  • sol, poper

  • peteršilj – malo (ali pa drobnjak)

Tako govedino imamo že kuhano. Zdaj jo samo še narežemo na tanke rezine, dodamo ji še na tanko narezano čebulo in poljubno narezana jajca. Dodamo sol in olje, narahlo premešamo in solato še okisamo po svojem okusu. Če želite, da je jed sočna, potem mora biti dovolj tekočine. Jed še samo popopramo in posujemo z malo sesekljanega peteršilja. Esih flajš postrežemo z črnim kruhom. Lahko je to za kosilo ali pa za večerjo. Takrat, ko vam odgovarja! Pa DOBER TEK!

P.s:

Bolj ko boste govedino narezali na tanko, bolj bo okusna. Ta pravi „esih flajš“ je narejen brez jajc, vendar meni je z jajci veliko boljši. Res pa je tudi, da z jajci povečamo količino solate, v primeru, če imamo bolj malo govedine. Lahko pa bi  dodali še veliko druge zelenjave: paradižnik, papriko, nariban korenček, zeleno solato…… karkoli imate oziroma kar vam je všeč.

Solata iz motovilca

Solata iz motovilca je lahko krasna predjed, če pa si količine povečate, bo pa čisto dovolj tudi za zdrav, okusen, samostojen obrok, posebno še za večerjo.

Za 4 osebe potrebujete:Solata iz motovilca s šampinjoni

  • motovilec – cca 200 g

  • šampinjonov – cca 250 g

  • maslo – cca 2 žlici

  • krompir – 1 srednji

  • zelenjavno juho – cca 200 ml (kar tisto iz juhe)

  • balzamični kis – cca 2 žlici (lahko je tudi drugačen kis)

  • strok česna

  • olje – olivno – cca 3 žlice

  • sol, poper

Najprej očistite in operite motovilec in ga dajte na cedilo, da se dobro osuši (če imate centrifugo za solato toliko bolje). Med tem olupite in na male kocke narežite krompir in ga dajte kuhati v zelenjavno juho.

Šampinjone očistite in narežite na ploščice.

Ko se krompir skuha, mu odlijte juho in jo prihranite. Kocke krompirja dobro pretlačite, mu dodajte strt česen, posolite, popoprajte in ponovno prilijte juho. Dodajte še olje in kis, ter dobro premešajte. Preliv naj bo gost, vendar še tekoč.

V ponvi na hitro z obeh strani, na maslu, popecite šampinjone in jih posolite in popoprajte.

Motovilec razporedite na servirne krožnike, ga polijte še z toplo (vendar ne vročo!) krompirjevo polivko, ter potresite z šampinjoni.  

Takole, upam, da ste že za mizo, kajti okusna jed se mora takoj servirati! Pa DOBER TEK!

Solata s piščancem

Solata s piščancem  je ena  izmed mesnih predjedi, ki tekne vedno in vsakemu. Poizkusite, pa boste videli.

Za 4 osebe potrebujete:Solata s piščancem

  • Piščančje prsi – 2 večja komada

  • Marinirane gobe – cca 600 – 650 g (lahko kar tiste iz pločevinke, imate najmanj dela)

  • Kisla smetana

  • Kisle kumarice – od 5 – 7

  • Majoneza – cca 120 g

  • Sol, poper

  • Gorčica – 1 ne prepolna žlica

    – malo rdeče redkvice

    – malo peteršilja

    – listi zelene solate – za dekoracijo

Piščančjim prsim odstranimo kožo in jih damo kuhati (če ste slučajno kuhali juho, jih lahko skuhate kar v njej). Kuhane narežemo na manjše kocke (dober nož pomaga!) in jih damo v posodo. Gobe polijemo z mrzlo vodo in jih damo na cedilo. Ko so odcejene, jih dodamo k piščancu, dodamo pa še na kocke narezane kumare in narezano rdečo redkvico. Vse skupaj popopramo in posolimo. Dodamo še majonezo, gorčico in kislo smetano. Vse skupaj dobro premešamo. 

Na servirni krožnik položimo oprane in posušene solatne liste. Na liste naložimo piščančjo solato in jo potresemo z sesekljanim peteršiljem.  Sline se že cedijo… Pa DOBER TEK! Ojoj, na kozarček vinčka smo pa kar pozabili.

P.S.:

Solata je še bolj okusna, kadar so sestavine ravno prav  ohlajene.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se