Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kostanjev puding

Kostanjev puding je tudi ena izmed imenitnih kostanjevih jedi.

Za pripravo (4 osebe ) potrebujem:Kostanjev puding

  • kuhanega kostanja – 40 dag

  • mleko -cca 3 dl

  • mleti orehi – 15 dag (ali mleti mandlji)

  • maslo – cca 12 dag

  • jajca – 5kom

  • sladkor – cca 15 dag

  • rum – cca 4 žlice

  • vanilijev sladkor – 1 kom

  • sladka smetano – cca 3 dl

  • sladkor sladkor 5 dag

  • maščoba in moka za model

Kostanj dobro operem, ga križem prerežem in ga par minut kuham. Nato ga odcedim, malo ohladim in olupim obe kožici. Medtem zavrem mleko, skupaj z vaniljevim sladkorjem. V vrelo mleko dam kuhati olupljeni kostanj in ga kuham do mehkega. Ko je kostanj kuhan, vse skupaj dobro pretlačim (palični mešalnik). Ko se pire ohladi, mu po stopama pričnem dodajati rumenjake, sladkor, pomešan z maslom, zmlete orehe in liker. Dobro premešam in nazadnje dodam še iz beljakov narejen trdi sneg. Vse skupaj narahlo premešam. Modelčke za puding dobro namažem in potrosim z moko. Puding naložim v namazane modelčke in dam kuhati na sopar. Kostanjev puding kuham cca 1 uro. Postrežem ga z stepeno smetano.

 Nasvet:  Ko naberete kostanj, priporočam, da ga  pustite nekaj časa, da se “spočije” (2-3), vendar ne predolgo, ker se vam bo drugače pokvaril-črvi, saj veste. Malo odležan bo bistveno bolj okusen. Jaz ga nasujem kar v plastične zabojčke in ga postavim nekam na temno.

Kostanjev pire

Končno zoper zorijo kostanji. Ena izmed odličnih sladic je tudi kostanjev pire.

Za izdelavo potrebujem (4 osebe):Kostanjev pire

.    olupljeni kostanj – 1/2 kg

  • sladkor v prahu – cca 6-7dag
  • rum – 1-2 žlici
  • vanilijev sladkor

Kostanj skuhamo, olupimo in dobro pretlačimo (z paličnim mešalnikom). Dodamo  vaniljev sladkor in rum. Vse skupaj dobro premešamo. Kako boste servirali, se sami odločite. Pripravljeni kostanjev pire  lahko skozi sito potisnemo kar na servirni krožnik in okrasimo z stepeno sladko smetano in si vsak naloži sam. Še boljše pa je, če ga kar porazdelite po porcijah in vsakemu posebej servirate. Saj veste, da ne bo prepira, kdo je več pojedel. Kostanjev pire je namreč odlična sladica.

P.s.: Velika uganka je, kako najlažje olupiti kostanje. Več načinov je, vendar vsak vzame nekaj časa. Pomembno je, da kostanji nekaj časa doma od ležijo (ne predolgo – 2-3 dni). Ne samo, da se lažje lupijo, tudi bolj okusni so. Jaz jih skuham, pa ne čisto preveč, ker se potem pri lupljenju čisto razletijo. Nato jih pustim, da se kar v vodi ohladijo. Nato jih včasih lupim čisto normalno. Najprej kostanj malo na debelejšem delu odrežem, nato olupim zgornjo, potem še spodnjo kožico. Včasih jih pa kar razpolovim in jih stisnem skozi stiskalnico za česen. Oboje je sicer zamudno, a vendarle se splača.

Temne palačinke z višnjami

Dobite obisk, ki bi ga radi s čim presenetili? Potem pripravite temne palačinke z višnjami.

Za 4 osebe približno potrebujemo:PALAČINKE Z VIŠNJAMI

Za testo:

  • kakav v prahu – 1 veliko žlico

  • moke – cca 100 g

  • jajci – 2 kom

  • mleko – 200 ml

  • javorjev sirup – 3 velike žlice

  • maslo za mazanje ponve (lahko tudi katero drugo maščobo)

Za višnjevo omako:

  • jedilni škrob – 1 žlico

  • višnjevega soka – cca 200 ml

  • višenj brez koščic – cca 150 g

Za okrasitev še:

  • sladke smetane – cca 200 ml

  • sladkor – 1 žlico

Najprej zmešajte kakav v prahu in moko, dodajte jajca in mleko ter javorjev sirup. Vse skupaj dobro premešajte in pustite počivati vsaj 20 minut.

Gladko zmešajte jedilni škrob z nekaj žlicami višnjevega soka. Preostali del soka zavrite, primešajte škrob in mešajte tako dolgo, da se masa zgosti. Omako ostavite z ognja in dodajte višnje.

Iz spočite mase za testo specite tanke palačinke.

Pečene palačinke zložite na četrtinke in jih razporedite po dve na servirni krožnik. Po zloženih palačinkah polijte z višnjevo omako. Sladko smetano stepite in jo dekorativno nabrizgajte po palačinkah.

Tako pripravljenih palačink se ne bo sramoval noben gostitelj! DOBER TEK!

Orehove palačinke

Orehove palačinke lahko pripravite hitro in enostavno. To je lahko krasna sladica, če glavna jed ni bila preveč obilna. Ampak povem vam, za dobro orehovo palačinko bo še vedno dovolj prostora…

Za 4 osebe (2 palačinke na osebo) potrebujete:

Za palačinkino testo:Palačnke z orehi

  • jajca – 3 kom

  • mleko – 250 ml

  • moko – 175 g

  • olje – za mazanje pekača

  • malo soli

  • malo sladkorja
  • ščepec pecilnega praška (ali pa malo radenske)

Za nadev:

  • mlete orehe – cc 150 g

  • sladko smetano – cca 200 g

  • sladkor – 2 žlici

Za okrasitev:

  • mlete orehe – cca 30g

  • čokoladni preliv – malo (kupite narejenega)

  • sladkor – po želji

Iz sestavin za testo naredite tekoče testo, ki ga pustite vsaj 20 minut počivati, da se bo moka lepo napela.

Nato iz spočitega testa spečite tanke palačinke. Smetano segrejte (lahko je tudi hladna), dodajte ji sladkor (po želji) in orehe. Premešajte in z njim namažite pečene palačinke. Namazane palačinke prepognite na četrtinke, jih potresite z orehi, ki ste jih poljubno sladkali in prelijte s čokoladnim prelivom.   Zraven se še odlično prilega stepena smetana  ali pa kepica ali dve sladoleda.   Vem, da vam bo teknilo.

Sladke skutine palačinke

Sem velika oboževalka palačik. Ne glede na to, kako so pripravljene, so dobre. Tole pa je recept za sladke skutine palačinke.

Za 4 osebe potrebujete:Sladke skutine palacinke

  • Mleko – ½ l (mleko lahko delno zamenja voda)

  • Moka – cca 25 dag

  • Jajci – 2 kom

  • Sol – malo

  • Sladkor – malo

  • Pasirano skuto – cca 40dag

  • Sladkor – 1 žlica (oz. Po želji)

  • Sladko smetano – cca 1 dl (stepeno)

  • Rozine – cca 2 žlici, oz. po želji

  • Malo masla

V posodo za pripravo palačink vlijemo mleko, dodamo jajci, solimo in sladkamo. Z mikserjem premešamo, dodamo še moko in iz vsega skupaj naredimo gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj 30 minut, da se moka dobro napne. Nato maso premešamo in na namaščeni ponvi (ponev z maslom namastimo za vsako palačinko posebej) spečemo tanke palačinke.

Med tem časom zmešamo še nadev. Skuti dodamo sladkor, premešamo, dodamo stepeno sladko smetano in rozine (rozine prej operite in posušite). Narahlo premešamo, z nadevom napolnimo palačinke in jih zvijemo v rolice, ali pa  samo dvakrat prepognemo. Tako pripravljene palačinke okrasimo z poljubnim sadjem in  ponudimo kot sladico.  Kako dober posladek!!! Dober tek!

P.s.:

Če se vam bo zdel nadev preveč tekoč, mu lahko brez škode dodate še žličko instantne želatine.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se