Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pecivo na suho

Pecivo na suho je takšne vrste peciva, ki ga z veseljem ponudim komurkoli. Je izjemno sočno, okus pa spominja na prekmursko gibanico.

Za pripravo potrebujem:Pecivo na suho

–        Moko – 2 jogurtova lončka ( lonček malega jogurta – 2,5 dl)

–        Sladkor – 1 lonček

–        Pecilni prašek – 1 kom

–        Vanilijev sladkor – 1 kom

–        Maščoba za mazanje pekača (lahko margarina)

Nadev:

–        Jabolka – 6 velikih

–        Skuto – cca 70 dag

–        Mlete orehe – cca 4 pesti

–        Makov nadev – 1 vrečka (kupim pripravljen makov nadev)

–        Mleko – cca 3 dl

–        Sladko smetano – 3 kom (po 2,5 dl)

–        Jajca – 4 kom

–        Cimet

V skledo vsujem moko, sladkor, vanilijev sladkor in pecilni prašek ter vse skupaj dobro premešam. Dobljeno zmes razdelim v tri   (oprane) jogurtove lončke.

Z margarino (ali maslom) namažem večji (tudi malo višji) pekač.

Na namazani  pekač vsujem prvi lonček pripravljene mešanice (lepo porazdelim po celi površini pekača). Po mešanici nasujem polovico naribanih jabolk in jih potrosim z malo cimeta (če so jabolka kisla, jih malo sladkam). Nato jih potresem še z polovico orehov. Po orehih nadrobim skuto, skuto posujem z polovico makovega nadeva.

Vse skupaj posujem z drugim lončkom osnovne mešanice in cel postopek ponovim. To se pravi da potrosim zopet jabolka, cimet, orehe, skuto in mak.

Pekač enakomerno posujem še z tretjim lončkom osnovne mešanice.

V posodi dobro  premešam (z mikserjem) jajca, mleko in sladko smetano. Z dobljeno mešanico prelijem cel pekač in pustim, da se tekočina dobro  vpije (da se tekočina lažje vpije, lahko vse skupaj malo napikate z zobotrepcem ali vilicami).

Pečico segrejem na 180 st. in pecivo pečem cca 45 minut.

Če je le možno, pecivo na suho spečem zvečer, tako da se lahko čez noč okusi dobro prepojijo.

Seveda pa to ni nujno, prav tako bo odlično še toplo. Preden ga postrežem, ga narežem na poljubne kocke. Pa veliko užitkov ob peki peciva na suho!

Ps: Mogoče se vam zdi priprava malo zapletena, vendar boste videli, da je vse skupaj zelo preprosto. Tudi  količine sestavin lahko prilagajate glede na velikost pekača.  Izplača se malo potruditi, boste videli!

Skutini cmoki z slivami

Skutini cmoki z slivami so zelo preprosta in hitro pripravljena jed.

Za pripravo potrebujem:Skutini cmoki z slivami

–        Pasirano skuto – 500 g

–        Ostro moko – cca 300 g

–        Rumenjak – 2 kom

–        Maslo – cca 80 g

–        Izkošiščene slive – za vsak cmok 1 kom

–        Sladkor

–        Mleti cimet

–        Nekaj žlic prepraženih drobtin

–        Voda

 

Najprej slive izkoščičim ter v njihovo notranjost vsujem žličko sladkorja.

Skuto, moko, rumenjaka in maslo (malo ga razrežem z nožem) dam v skledo in vse skupaj dobro premešam.  Z rokami oblikujem cmoke (ne prevelike). Vsredino vsakega cmoka potisnem slivo in cmok oblikujem tako, da je sliva okrog in okrog pokrita z testom.

Vodo zavrem in jo malo osolim. Dodam narejene cmoke in ko cmoki priplavajo na površje,  jih pustim, da počasi vrejejo še par minut. Z penavko jih predevam v servirno posodo, jih potrosim z prepraženimi drobtinami in z cimetom, kateremu sem dodala malo sladkorja.

Skutini cmoki z slivami so lahko glavna jed, lahko pa jih postrežemo tudi kot sladico.

Nasvet:

–        Namesto sliv lahko vzamemo kakšno drugo sadje: jagode, marelice…

–        Namesto svežega sadja, lahko cmoke polnimo kar z marmelado (naj bo gosta). Meni so tudi taki prav odlični, pa še hitreje so pripravljeni.

Skutin zavitek

 

Jaz in skuta sva vedno bili veliki prijateljici. Ne glede na kje, kdaj in na kakšen način sva se srečali. Zame je povsod dobrodošla. 

Tudi skutin zavitek je vedno in povsod  dobrodošla sladica.

Za pripravo potrebujemo:Skutin zavitek

  • vlečeno testo – 1 zavitek (medaljo tistemu, ki si je izmislil že pripravljeno testo)

  • pusto skuto – cca 1 kg (kako „mastno“ boste vi uporabljali, se sami odločite, jaz dam tisto, ki jo imam pri roki)

  • kislo smetano – mali lonček (se vam zdi premalo, pa jo dodajte še kaj)

  • jajce – eno

  • oprane rozine – 2 – 3 pesti (če jih ne marate, niso obvezne)

  • sladkor – malo

  • vanilijev sladkor – 1 zavitek

Priprava je enostavna kot „pasulj“!

Vse sestavine (razen testa, seveda) dobro premešamo in vsak list testa posebej, namažemo z pripravljeno maso. Namazan list testa zvijemo in položimo eden do drugega, v namaščen pekač. Tako naredimo z vsemi plastmi testa. Na koncu jaz običajno po vrhu namažem še z ali stopljenim maslom ali z stepenim jajcem, kateremu sem dodala malo kisle smetane. Odločitev je vaša.

Pekač damo na cca 180 st.C segreto pečico in ga pečemo cca 30 do 40 min.

Zdaj še samo počakamo (to je najtežji del peke), da se zavitek speče in ko je pečen, pekač previdno vzamemo iz pečice. Če nočete, da bi skorjica „hrustala“ potem zadnjih pet minut izklopite pečico, jo na pol odprite in pustite, da se kožica malo omehča. Na poljubne kose narezan zavitek lahko za tiste, ki se ne bojijo „sladkorne“, po vrhu še malo potrosite sladkor v prahu. Pa DOBER TEK!

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se