Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Dimljeni losos s tuno

Dimljeni losos s tuno je zelo okusen in zdrav obrok, ki ga brez sramu postrežete komurkoli.

Za pripravo rabim:Dimljeni losos z tuno

  • dimljeni losos – 12 tankih rezin

  • tuno – 2 konzervi (po možnosti v lastnem soku)

  • kozji jogurt – 2 žlici (lahko je tudi navaden)

  • gorčica – 1 žlica

  • paradižnikova mezga – 1 žlica

  • sok in lupinica ene limete

  • sol, poper

Solata:

  • paradižnik – 2 velika

  • kivi – 2 večja- zrela, a ne preveč

  • kumaro – 1 malo

  • olivno olje – 2 -3 žlice

  • kis – 1-2 žlici

  • gorčica – 1 mala žlica

  • svežo baziliko – malo

Najprej v skledi dobro premešam kozji jogurt,paradižnikovo mezgo, gorčico ter lupinico in sok limete. Premešanemu nadevu dodam še dobro odcejeno tuno, solim in popram in še enkrat premešam.

Na vsako rezino dimljenega lososa dam po žlico nadeva in zvijem v rolico.

Nato pripravim solato. Paradižnik dobro operem in previdno narežem na rezine. Kumaro dobro operem in narežem na tanke paličice (žuljen). Kivi olupim in narežem na rezine.

V posodici zmešam drobno sesekljano baziliko, olivno olje, kis in gorčico ter dobro premešam.

Na servirni krožnik najprej naložim rezine paradižnika in na njega potrosim še na paličice narezano kumarico. Oboje skupaj pokapljam z prelivom. Krožnik dekorativno obložim še z kivijem in na vse to lepo naložim še zvitke z tuno.

Zraven postrežem še več vrst polnozrnatega kruha. Odlično se prilega tudi kozarček vinčka!

Pa dober tek vam želim!

Losos z hladno paradižnikovo omako

Losos z hladno paradižnikovo omako  je vedno dobra izbira.

Za 4 osebe potrebujem:Losos z paradižnikovo omako

  • lososov file – 4 kom

  • paradižnik – 3 večje

  • čebulo – 2 kom

  • česen – 4-5 strokov

  • bučno seme – 2 žlici

  • slimonin sok – 2 žlici

  • olivno olje – 1 – 2 žlici

  • peteršilj

  • sol, poper

Najprej naredim omako. Paradižnik olupim, mu odstranim seme in ga narežem na drobne kockice. Čebulo in česen olupim ter drobno sesekljam. Vse skupaj dam v posodo. Dodam še nasekljan peteršilj, grobo sesekljano bučno seme, limonin sok, malo solim in popram ter polijem z olivnim oljem.

Dobro premešam in pustim, da se okusi dobro prepojijo.

Medtem lososu odstranim kožo, rahlo solim in malo pokapljam z limoninim sokom.

Ponev močno segrejem in lososov file opečen na vsaki strani par minut. Pečenega postrežem z hladno paradižnikovo omako.

Dober tek želim!

Nasvet: za pečenje lososa predlagam, da vzamete ponev, ki jo ni potrebno namastiti.

Ocvrti lignji

Ocvrti lignji so še ena okusna morska jed.

Za 4 osebe potrebujem:Ocvrti lignji

  • očiščene in narezane lignje – cca 1kg

  • ostro moko – cca 10-15 dag

  • olje za cvrtje

Dobro očiščene in oprane lignje posušim na kuhinjski krpi in jih povaljam po moki.

Olje segrejem in lignje postopoma ocvrem. Čas cvrtja je zelo kratek, samo toliko, da lignji postanejo zlato rumeni in hrustljavi.

Postrežem jih skupaj z tatarsko omako, pečenim krompirjem in poljubno solato ter skoraj obvezno limonino rezino.

Dober tek želim!

Nasvet:

  • lignjev ne smemo dati v olje preveč hkrati, ker se bo olje ohladilo. Lignji se bodo kuhali, namesto cvrli. Postali bodo gumijasti.

  • lignje lahko pred cvrtjem tudi po pariško paniramo, kar pomeni, da jih po tem, ko smo jih pomokali, damo še v stepeno jajce in šele nato v vroče olje.

Lignji na žaru

Lignji na žaru so zelo okusna, zdrava in hitro pripravljena jed.

Za 4 osebe potrebujem:Lignji na žaru

  • lignje – 1 kg (majhnih)

  • olje – malo

  • sol

  • poper

  • limono

Lignje dobro očistim in jih popivnam z papirnato brisačo. Malo jih posolim in popopram. Pokapljam jih z olivnim oljem in jih popečem na zelo vročem žaru, ali pa kar v ponvi. Med pečenjem jih večkrat obrnem in še enkrat namažem z oljem.

Na koncu jih pokapljam z limoninim sokom in postrežem z tržaško omako in z krompirjem z blitvo. Pa dober tek želim!

Nasvet:

  • nekateri lignje pred pečenjem malo pomokajo – pravijo, da so tako boljši;

  • pomembno je, da jih pečete na visoki temperaturi, da se hitro opečejo – če se bodo pekli predolgo, bodo gumijasti

  • biti morajo okrog in okrog lepo zapečeni

Polnjeni lignji

Polnjeni lignji so zelo zaželjena morska hrana.

Za pripravo potrebujem:Polnjeni lignji

  • lignje – cca  1 kg (srednjih do večjih)

  • šalotko – 5 kom

  • česen – 4 stroka

  • pršut – cca 20 – 25 dag

  • sir – 10 – 15 dag

  • olivno olje – cca 5 žlic

  • belo vino – cca 4 – 5 žlic

  • sesekljan peteršilj – 4 velike žlice

  • sol

  • poper

Lignje dobro očistim, lovke drobno nasekljam. Šalotko in česen olupim ter nasekljam. Na segretem olju popražim šalotko. Ko dobro postekleni, dodam na drobno zrezan pršut in narezane lovke. Malo popražim, dodam česen, peteršilj, malo popra in po potrebi solim.Vse skupaj zalijem še z vinom, dobro premešam in odstavim z ognja. Maso malo ohladim.

Ko je masa dovolj ohlajena, ji primešam še nariban sir. Premešam in z njo napolnim lignje, malo več kot do polovice.

Lignje spnem z zobotrebci in jih na hitro opečem na žaru ali pa na rebrasti ponvi.

Lignje postrežem z tržaško omako in poljubno solato. Odlično se prilega tudi krompir z blitvo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se