Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična priloga  k raznovrstnim  narezkom. Iz njih lahko pripravimo tudi gobjo solato, ali pa jih, namesto šampinjonov damo na pico. Pri nas doma nimamo radi preveč kislih stvari,  za to je tudi ta recept takšen, da gobice niso preveč kisle. Zame ravno prav.

Potrebujem:Vložene gobe

  • jurčke –  za pribljižno 10 malih kozarčkov (mlade, predvsem pa čvrste)

  • vinski kis – ½ l

  • vodo – 2 l

  • sol – 7  dag

    – sladkor – 7 dag

  • celi črni poper

    – lovorjeve liste

    – voda za prekuhavanje jurčkov

Jurčke ostrgam z nožem in obrišem z čisto krpo.  Male pustim cele, malo večje narežem na kocke. Najprej zavrem vodo. Jurčke dam v vrelo vodo in ko zavrejo, jih kuham cca 2 minuti, nato jih s penavko poberem iz vode. Pustim jih na cedilu, da se  odcedijo. Medtem zavrem mešanico kisa, vode, soli in sladkorja. Odcejene jurčke zložim v dobro oprane kozarčke, dodam nekaj celih poprovih zrn in lovorjev list  ter  zalijem z prevretim kisom.  Čisto narahlo pomešam z kuhalnico, da pride tekočina do vseh gob, da potem niso sluzaste. Kozarčke res dobro zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarčki ohladijo. Ohlajene shranim v hladno klet.

Na enak način pripravljam tudi vložene šampinjone. Tisti, ki rastejo v gozdovih, so najboljši. Moj predlog je, da jih nabirate le, če jih dobro poznate.

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Krompir v kosih

Krompir v kosih je okusna priloga k mesnim jedem in pa tudi drugim jedem.

Za 4 osebe potrebujem:Krompir v kosih

  • krompir – cca 1kg

  • vodo

  • lovorjev list

  • drobnjak

  • sol

Krompir operem, olupim, zrežem na kose in ga dam, skupaj z lovorjevim listom, kuhati v soljeno vodo. Vode mora biti toliko, da je krompir dobro pokrit. Ko je kuhan, ga odcedim, preložim v servirno posodo in potresem z sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. Odlično se poda k dunajskemu zrezku, k segedin golažu, k govejemu golažu, h kislemu zelju,… itd. Pa DOBER TEK.

Nekateri ga zabelijo tudi z razbeljenimi ocvirki. Ni slabo..

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši mi na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Dušene bučke s sirom

Bučka je zelenjava, iz katere lahko pripravimo veliko različnih jedi. Ena izmed odličnih prilog (lahko pa tudi samostojna jed), so tudi dušene bučke z sirom.

Za 4 osebe potrebujemo:Dušene bučke s sirom

  • bučke – cca ¾ kg (najboljše so mlade-jih ni potrebno lupiti)
  • česen – 3 stroke
  • sir- 15-20 dag (odličen je gorgonzola, lahko drugi mehki sir- tudi zdenka sir)
  • peteršilj – šopek
  • maščoba – cca 3 žlice (odlično je  maslo)
  • sol, poper

Bučke dobro operemo (če so mlade, jih ne lupimo) in narežemo na tanjša kolesca. V posodo damo maščobo. Ko se malo segreje dodamo narezane bučke, sesekljan peteršilj in česen. Posolimo in malo popramo. Na rahlo premešamo, pokrijemo posodo in na mali temperaturi dušimo. Če nočemo, da bi bučke razpadle, potem jih mešajmo zelo previdno. Ko postanejo bučke mehke, jim dodamo še sir in dušimo še toliko časa, da se sir lepo razleze. Če nimate sira, lahko na koncu dodate tudi kislo smetano. Tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu, čisto brez problemov jih lahko ponudimo tudi kot samostojno jed. Pa DOBER TEK!

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Pražene gobe

Verjetno vsi poznate rek: „rasteš, kot gobe po dežju“. Bilo je nekaj dežja, gob pa tudi. Če ste jih nabrali nekaj več, potem si lahko privoščite pražene gobe.  Pripravljene na tak način so zelo okusne.

Potrebujemo:Pražene gobe

  • gobe – (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe))
  • čebula
  • peteršilj
  • sladka smetana
  • maščoba
  • sol, poper
  • jajca – jajca dodam, če imam gobic premalo

Jurčke (ali druge gobe) najprej očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo, sesekljamo in damo na razgreto maščobo. Ko oveni, ji dodamo narezane gobe in nasekljani peteršilj. Solimo, popramo in pražimo na mali temperaturi. Večkrat premešamo, da se nam ne primejo na posodo. Ko vsa voda, ki se je natekla iz gob, izhlapi, počasi pričnemo zalivati z sladko smetano. Pražimo še cca 10  minut. Postrežemo še vroče z črnim kruhom. Lahko pa na mizo postavite še malo kisle smetane – morda si jo bo kdo postregel.

V primeru, da dodam še jajca, naredim vse ostalo enako, samo na koncu, ko so gobe že spražene, dodam še jajca, na hitro premešam in pražim še samo toliko, da jajca na mehko zakrknejo in takoj postrežem. Zraven zelo dobro “paše” kisla smetana.

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

 

Riž z gobami

Riž z gobami je odlična kombinacija riža in gob.

Za 4 osebe potrebujemo:GOBOVA RIŽOTA

  • riž – cca 40dag (takšen, ki se ne razkuha)
  • juha – cca 1 liter (lahko iz kocke)
  • maslo – malo
  • sir – cca 3 žlici- naribanega (parmezan ali kateri drugi trdi sir)
  • čebula – 1 večja
  • gobe – cca 40 dag (jurčke, ali katere druge gobe)
  • maščoba – cca 3 žlice
  • moka – 1 žlica
  • kisla smetana – 1 žlica (lahko jo tudi izpustimo)
  • zeleni peteršilj
  • sol, poper

Opran riž damo kuhati v vrelo vodo, kateri smo dodali jušno (govejo) kocko, malo masla in polovico sesekljane čebule. Vse skupaj premešamo in na zelo mali temperaturi kuhamo toliko časa, da je riž kuhan, vendar pazimo, da se nam ne razkuha.

Med tem v drugi posodi razgrejemo malo olja, na katerega damo še drugo polovičko sesekljane čebule. Ko čebula postekleni, dodamo na lističe narezane gobe in sesekljan peteršilj. Malo popražimo, posujemo z moko in zalijemo z juho. Posolimo in popopramo in kuhamo še cca 10 – 15 minut. Na zadnje lahko dodamo omaki še žlico kisle smetane. Kuhan riž zmešamo skupaj z gobovo omako in brezmesno kosilo je pripravljeno. Dodamo samo še katerokoli solato. Riž z gobami pa je lahko tudi priloga k mesnim jedem v omaki. Pa DOBER TEK!

 

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se