Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Zvitki z beluši

Če dobite obisk, ko je sezona belušev (špargljev), naj bodo vaša predjed zvitki z beluši.

Najboljši so čisto mladi, tem le potrgamo liste. Če pa so starejši, potem jim moramo leseni del odstraniti, tisti del, ki pa ostane, pa celega olupiti.

Na eno osebo vzamemo po 2 zvitka (vem, da bi jih pojedli več, ampak saj to je šele predjed!)

Za vsak zvitek rabimo:Zvitki z beluši

  • Rezino pršuta (ali šunke)

  • Rezino sira – najboljši je ementalec – ni pa nujno

  • Špargelj– 1 kom

  • Malo maščobe

Priprava je zelo enostavna. Očiščene in če je potrebno olupljene šparglje damo kuhat v soljeno vodo in jih kuhamo cca 10 minut. Ko so kuhani, jih oblijemo z hladno vodo in jih damo na cedilo, da se odtečejo.

Pečico segrejte na 250 st.C. Pekač naoljite ali namažite z maslom.

Na vsako rezino pršuta, položimo rezino sira, na sir pa po en kuhan špargelj. Vse skupaj zvijete in položite na namaščen pekač (konec zvitka naj bo na dnu pekača) in zvitke pečete cca od 15 – 20 minut. Ko so pečeni, jih takoj ponudite.

Zelo dekorativno in seveda zelo okusno bo, če boste zraven postregli še na rezine narezane, malo posoljene in olivnim oljem pokapljane paradižnike.

Paradižnik z mocarelo

Za tole jed pa resnično ne boste potrebovali veliko časa. In kakor hitro jo boste naredili, tako hitro jo bodo gostje tudi pojedli.  Preprosto in okusno – to je paradižnik z mocarelo!

Za 4 ljudi potrebujete:Paradižnik z mocarelo

  • Paradižnike – 4 ( vzemite večje)

  • Mocarela – cca 40 – 50 dag

  • Olivno olje – samo za pokapljati

  • Bazilika – malo sveže

  • Sol, poper

Lepe zrele paradižnike dobro operite in jih narežite na cca ½ cm. Paradižnike rahlo solite, poprajte in na njih položite narezane rezine mocarele. Na mocarelo damo malo na drobne rezance narezane sveže bazilike in vse skupaj pokapljamo z olivnim oljem. Si lahko zamislite, da je jed že gotova? Pa je , kar na mizi z njo. Zraven lahko postrežete še črn kruh, za tiste, ki ne morejo brez njega.

Imate kaj »belega« na zalogi? Vinčka mislim. Le dajte ga na plano.

Ocvrti čebulni obročki

Ta predjed je ena mojih najljubših, a verjemite, da lahko tudi kot glavna jed, dobro funkcionira. Res je, da sem velik ljubitelj čebule, vendar »pohana« mi je še posebno pri srcu.  Ocvrti čebulni obročki so hrustljavi in se kar topijo v ustih. To morate poizkusiti!Ocvrti čebulni obročki

Za 4 osebe približno potrebujete:

  • Čebulo – 2 večji

  • Jajci – 2 kom

  • Moko – malo

  • Drobtine – par žlic

  • Sol

  • Olje

  • Peteršilj – malo za okrasitev

Čebulo olupimo in jo narežemo na cca ½ cm čim bolj enakomerno debele kolobarje (z dobro nabrušenim nožem bo to lažje). Kolobarje ločimo na obročke (bodimo previdni, da jih preveč ne polomimo). Jajca razžvrkljajte in jih solite. Moko in drobtine nasujte vsako v svojo posodo. Čebulne obročke najprej pomočite v moko, potem v jajce in nazadnje še v drobtine (lahko pa tudi brez drobtin).

Olje segrejte in v njem na hitro, na obeh straneh ocvrite obročke. Poberite jih iz olja, položite za malo časa na papirno brisačo, da se maščoba odteče.

Obročke lepo zložimo na krožnik, jih malo okrasimo z peteršiljevimi vejicami in postrežemo z tatarsko omako. Tako jih postrežemo kot predjed. Če bodo pa samo kot priloga, bo pa zraven dobrodošel kakšen hamburger, ali pa pleskavica in solata.

Špageti z bolones omako

Testenine so tisto živilo, ki kakor koli ga pripravimo, ne moremo zgrešiti. Vedno so okusne. Pri nas doma so najbolj priljubljeni špageti z  bolones omako. Pa poglejmo kako jo pripravim.

Za 4 osebe potrebujemo približno:Špageti z bolones omako

  • Mleto mešano meso – cca ½ kg

  • Špageti – cca 40 dag(lahko so tudi polnozrnati)

  • Olje – cca 5 žlic

  • Čebulo – 1 veliko

  • Česen – cca 4 stroke

  • Juha – za zalivanje (lahko je iz kocke, lahko je pa tudi samo voda)

  • Moka – cca 2 žlici

  • Paradižnikova mezga – cca 3 žlice (ali domači sesekljani paradižniki)

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

  • Parmezan – po želji

Špagete skuhamo v malo slanem kropu, vendar pazimo, da niso preveč kuhani. Kuhane odcedimo in na hitro oblijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo.

Medtem časom čebulo olupimo in jo sesekljamo. Na segretem olju jo malo popražimo in dodamo mleto meso. Dobro premešamo in še malo popražimo. Posolimo, popopramo in dodamo lovorjev list. Premešamo in potresemo z moko. Ponovno premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z toliko juhe, da dobimo takšno gostoto omake, kot želimo. Meni je všeč gosta omaka, da se dobro oprime špagetov. Posodo pokrijemo in še kuhamo na počasnem ognju cca 15 min. Po potrebi še solimo in popopramo. Tako,  okusna omaka je pripravljena za srečanje z špageti. Pri nas si vsak sproti nadeva na krožnik špagete in polije z omako. Še za boljši okus, si jih na koncu lahko potresemo z parmezanom. Ali pa tudi ne.

Gremo jest… Pa DOBER TEK!

P.s.:

Če le imam doma kakšno konzervo (ali kozarec) kuhanega graha in korenčka, jo obvezno pridam (pa ne zaprto) omaki cca 5 minut predno jo postrežem. Njami ,njami….

Nič pa ne bo narobe, če boste sami vključili v glavi program domišljije in takrat je vse možno, a ne!  

Palačinke z jurčki

Palačinke z jurčki so odlična predjed, ali pa samostojen obrok. Kakor koli jih boste postregli, vedno bodo dobra izbira (v primeru, če ste nabrali strupene, boste verjetno imeli kak problem…).

Za 4 osebe potrebujemo:Palacinke z jurcki

  • Moko – cca 250 g

  • Jajci – 2 kom

  • Mleko – 4 dl

  • Mieralna voda – cca 1 dl (če je nimate, dajte navadno ali pa več mleka)

  • Sveže jurčke – cca 300 g (ni nujno, da so jurčki, niti da so sveži)

  • Por – 1 steblo – beli del

  • Sladko smetano – cca 1 dl

  • Peteršilj – šopek

  • Sol, poper

  • Olje (ali druga maščoba)

Najprej se lotimo testa za palačinke. V visoko posodo vlijemo mleko in mineralo vodo. Dodamo jajci in malo soli. Z mikserjem malo premešamo ter dodamo še moko. Vse skupaj premešamo v gladko tekoče testo, ki naj počiva cca od 20 do 30 minut (da se moka napne). To maso potem premešamo in spečemo tanke palačinke.

Med tem gobe narežemo na lističe, por na tanka kolesca. Na segreto maščobo najprej damo narezani por in ko malo postekleni, dodamo še narezane gobe. Posujemo z narezanim peteršiljem in vse skupaj dušimo tako dolgo, da se voda, ki se je med dušejem natekla, izpari. Potem gobe posolimo, popopramo in pričnemo postopoma prilivati sladko smetano. Večkrat premešamo in dušimo cca 10 do 15 minut. Na koncu lahko dodamo tudi žlico kisle smetane, ni pa nujno.

Z tem nadevom napolnimo palačinke in jih zložimo na segrete servirne krožnike. Postrežemo jih z poljubno solato. Pa DOBER TEK!

P.s.:

Če ste ljubitelji kisle smetane, jo lahko date na vsako palačinko po eno žlico. To bo veselica!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • …
  • 11
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se