Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ameriške palačinke

Ameriške palačinke sem prvič jedla pri prijateljici in bile so mi takoj všeč. Zdaj jih že dolgo pripravljam sama. V bistvu se razlikujejo od naših po tem, da je testo gostejše ter da moramo iz beljakov narediti sneg.

Za (6 oseb) pripravo potrebujem:Ameriške palačinke

  • belo moko – 6 jogurtovih lončkov (ali katerekoli skodelico – važno je le, da merite vse sestavine z isto skodelico)

  • mleko – 6 lončkov

  • jajca – 3 kom

  • soda bikarbona – 1 žlička (da bodo palačinke rahlejše)

  • sol – 1 žlička (po okusu)

  • rjavi sladkor – 4 žlice (lahko še manj)

Moko najprej presejem in jo stresem v malo večjo posodo. Dodam ji sodo bikarbono, sladkor in sol. S kuhalnico premešam. Rumenjake ločim od beljakov. Rumenjake razžvrkljam z mlekom. Dobljeno mešanico, ob stalnem mešanju, vlijem k moki. Vse skupaj dobro premešam (z miksarjem), da dobim gladko zmes. Iz beljakov ( z miksarjem) naredim sneg in ga na rahlo ( z mestlico) primešam k ostalim sestavinam.

Na namaščeno (z maslom) in vročo ponev vlijem eno zajemalko dobljene zmesi. Palačinke so velike cca 10 cm in debeline cca ½ cm. Ker imam večjo ponev, pečem hkrati po dve palačinki (za vsako palačinko ena zajemalka). Ko se na površini palačink začnejo pojavljati mali mehurčki, palačinko z lopatico obrnem in jo še na drugi strani zapečem zlato rjavo.

Palačinke zlagam na krožnik, katerega pokrivam, da se mi palačinke ne ohladijo. Tako pripravljene palačinke lahko ponudimo z veliko prilogami. Mi jih največkrat jemo z maslom in javorjevim sirupom. Odlične so še skupaj z popečeno slanino, z nutelo, z različnimi marmeladami, z medom, z  jabolčno čežano, oblite z čokoladnim prelivom … in še bi lahko naštevala.

Prav okusne so tudi, če že  testu dodate katerokoli sadje in jih potem postrežete v kombinaciji z stepeno smetano. Dajte domišljiji prosto pot.

Nasvet: Namesto sode bikarbone lahko uporabite tudi pecilni prašek (enako količino) in na mesto bele moke lahko uporabite katero drugo (polnozrnato, pirino). Najboljša ponev za peko palačink je teflonska ponev, na katero se palačinke ne bodo prijemale.  Če vam bo ostalo kaj palačink, jih lahko pojeste mrzle, tudi naslednji da.

Kaneloni z mletim mesom

Kaneloni z mletim mesom so odlična mesna jed, ki za pripravo zahteva malo več časa. Sama se jih lotim takrat, kadar imam na voljo dovolj časa. Vložen čas se mi vedno močno obrestuje – z zadovoljnimi obrazi za mizo.

Za pripravo cca 12 kanelonov potrebujem:Kaneloni

Za palačinke:

  • mleko – cca 200 ml
  • moko – cca 120 g
  • jajca – 2 kom
  • olje – mala žlička
  • pecilni prašek – pol male žličke (da so palačinke bolj rahle)
  • malo soli
  • maščobo – za peko

Za nadev:

  • mleto meso – cca ½ kg (mešano)
  • čebula – 1 velika
  • česen – 2 stroka
  • sol, poper
  • sesekljani peteršilj
  • maščoba – malo

Za paniranje:

  • jajca
  • drobtine
  •  maščoba za cvrtje kanelonov

Zmešam vse sestavine za palačinke in pustim, da testo počiva vsaj 30 minut, da se moka lepo napne.

Medtem pripravim nadev. Čebulo in česen olupim in na drobno (vsako zase) sesekljam. Na vroči maščobi posteklenim čebulo in ji dodam meso. Dobro premešam in pražim, tako dolgo, da tekočina izhlapi. Posolim, popram, dodam sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Dobro premešam in odstranim z ognja. Spečem tanke palačinke, na katere nadevam mesni nadev.

Palačinko nadevam tako, da je cca 2-3 cm roba palačinke praznega, da jo lažje zvijem. Vsako nadevano palačinko zvijem v rolico in jo na vsaki strani , kjer je nastala odprtina, potisnem v notranjost, proti sredini palačinke (da ne bi meso pri paniranju uhajalo ven).

Tako pripravljeno palačinko previdno paniram. Najprej jo namočim v stepena jajca, nato še v drobtine (moke v tem primeru ne uporabljam). Maščobo za cvrtje segrejem in tako pripravljene kanelone na obeh straneh zlato zarumenim (cca 5 minut na eni strani).

Kanelone previdno  poberem iz maščobe in jih položim na papirnate serviete, da se maščoba dobro odteče. Tako pripravljene kanelone  lahko postrežem  z pečenim krompirjem in solato. Odlična je tudi kombinacija krompirjeve solate in kanelonov, seveda jih pa lahko jeste samo z tatarsko omako. Vsaj zame pa je v vsakem primeru, obvezna tudi limona. Dober tek želim.

Nasvet: To je eden izmed najbolj preprostih receptov za to čudovito jed. Če bi jedi radi kaj dodali,  to naredite. Mogoče boste imeli pri zvijanju in paniranju nekaj težav, vendar ne obupajte. Vse to boste imeli povrnjeno, ko boste uživali pri hrani!

Gratinirane skutine palačinke

Gratinirane skutine palačinke lahko pripravimo za sladico, lahko pa so tudi čisto samostojen obrok.

Za (8 ljudi) potrebujem:Gratinirane skutine palačinke

Za testo:

  • mleko – ½ l

  • moko – 250 g

  • jajca – 4 kom

  • sladkor – po okusu

  • sol – po okusu

  • malo pecilnega praška – 1 mala žlička (palačinke so veliko bolj rahle)

  • maslo – za mazanje pekača

Za nadev:

  • skuto – ½ kg

  • kislo smetano – 5 – 6 žlic

  • limonino lupino – malo

  • rozine – cca 100 g

  • rum – malo

  • jajca – 2 kom

Za preliv:

  • mleko – ½ l

  • kisla smetana – 6 žlic

  • jajca – 3 kom –

  • sladkor – 2 žlici

  • vanilijev sladkor

Pri izdelavi testa, sestavine dobro premešam in kot zadnjo, med stalnim mešanjem, dodam presejano moko. Testo pustim počivati cca ½ ure.

Medtem si pripravim nadev. Rozine dobro operem in jih dam na krpo, da se osušijo. Posušene namočim v rum. Skuto, kislo smetano, jajca in malo nastrgane limonine lupince dobro premešam in na koncu dodam še odcejene rozine. V namaščeni ponvi spečem palačinke. Kar sproti vsako palačinko nadevam z pripravljenim skutinim nadevom, jo zvijem v rolico, ter zlagam v namazan pekač.

Na dno pekača dam tisto stran palačinke, kjer se zvitek konča, da se ne more razviti. Zdaj še dobro premešam sestavine za preliv in ga polijem po zvitih palačinkah. Tako pripravljene palačinke pečem v segreti pečici na 200 st.C, cca od 25 – 30 minut. Gratinirane skutine palačinke so odlične tople in prav tako dobro tudi hladne. Dober tek želim!

Kostanjeve palačinke

Oktober je čas, ko narava nudi veliko darov. Eden izmed takih darov je tudi kostanj, iz katerega lahko pripravimo veliko dobrih stvari. Med drugim si lahko iz kostanjeve moke pripravimo tudi zelo okusne kostanjeve palačinke.

Za pripravo potrebujem:Kostanjeve palačinke

  • kostanjevo moko – cca 15 dag

  • belo moko – 15 dag (lahko vzamemo tudi polno zrnato ali pa črno)

  • mleko – cca 6 dl

  • med – 2 žlici (odvisno, kako sladke palačinke želite imeti. Računajte tudi s tem, da je kostanjeva moka sama po sebi že malo sladka)

  • ščepec soli

  • malo mineralne vode – po želji

Najprej obe moki na „suho“ dobro premešam in malo solim. Mleko vlijem v posodo, dodam med in premešam. Ob stalnem mešanju dodajam še premešano moko. Ko ni več grudic, po potrebi dolijem malo mineralne vode. Palačinke pečem v teflonski ponvi, previdno jih obračam, ker so dokaj krhke. Kostanjeve palačinke  ponudim največkrat kar z doma narejeno marmelado.

Nasvet: Kostanjevo moko si lahko naredite sami, če ste le malo potrpežljivi. Lahko jo pa tudi kupite v malo bolj založenih trgovinah.

Temne palačinke z višnjami

Dobite obisk, ki bi ga radi s čim presenetili? Potem pripravite temne palačinke z višnjami.

Za 4 osebe približno potrebujemo:PALAČINKE Z VIŠNJAMI

Za testo:

  • kakav v prahu – 1 veliko žlico

  • moke – cca 100 g

  • jajci – 2 kom

  • mleko – 200 ml

  • javorjev sirup – 3 velike žlice

  • maslo za mazanje ponve (lahko tudi katero drugo maščobo)

Za višnjevo omako:

  • jedilni škrob – 1 žlico

  • višnjevega soka – cca 200 ml

  • višenj brez koščic – cca 150 g

Za okrasitev še:

  • sladke smetane – cca 200 ml

  • sladkor – 1 žlico

Najprej zmešajte kakav v prahu in moko, dodajte jajca in mleko ter javorjev sirup. Vse skupaj dobro premešajte in pustite počivati vsaj 20 minut.

Gladko zmešajte jedilni škrob z nekaj žlicami višnjevega soka. Preostali del soka zavrite, primešajte škrob in mešajte tako dolgo, da se masa zgosti. Omako ostavite z ognja in dodajte višnje.

Iz spočite mase za testo specite tanke palačinke.

Pečene palačinke zložite na četrtinke in jih razporedite po dve na servirni krožnik. Po zloženih palačinkah polijte z višnjevo omako. Sladko smetano stepite in jo dekorativno nabrizgajte po palačinkah.

Tako pripravljenih palačink se ne bo sramoval noben gostitelj! DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se