Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

GOVEJI GOLAŽ

Kadar imam malo več časa, večkrat skuham goveji golaž. Vedno ga skuham kar nekaj več. Običajno ga potem naslednji dan, uporabim za pripravo makaronovega mesa, rižote ali pa ga spravim v skrinjo, za tiste čase, ko se mi ne ljubi ravno kuhati, ali pa imam problem z časom. Se splača, vam povem…

Recept je pripravljen za cca 4 ljudi, vi pa lahko količine tudi podvojite ali potrojite, tako, kot naredim jaz.

Potrebujemo:Goveji golaž

  • Govedine – ½ kg

  • Čebule – ½ kg

  • Česen – jaz ga dam kar celo glavo, kajti v golažu ga ne more biti nikoli preveč (vi lahko količine zmanjšate)

  • Olje – 5 dag (cca 5 žlic)

  • Mleto papriko – 1 – 2 dag (mala žlička

  • Paradižnikovo mezgo – cca 2 dag (1 zvrhana žlica)

  • Lovorjev list

  • Majaron – malo

  • Kumino – cca 1 žličko

  • Moko – 1 žlico (lahko jo tudi izpustimo)

  • Juha za zalivanje mesa (lahko uporabite tudi samo vodo)

  • Po želji vino – cca 1 dl(rdečega ali črnega)

  • Sol, poper

Najprej narežemo meso na poljubne koščke, čebulo olupimo in jo sesekljamo. Česen olupimo in skupaj z kumino drobno sesekljamo.

Najprej na maščobi posteklenimo čebulo, dodamo meso, ga popražimo, solimo in popopramo. Dobro premešamo, dodamo česen z kumino. Premešamo. Ko česen zadiši, meso posujemo z moko (lahko jo izpustimo) in mleto papriko (jaz dodam tudi mali ščepec čilija v prahu). Zalijemo z juho ali vodo. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, majaron in lovorjev list. Ponovno dobro premešamo, pokrito dušimo na malem ognju cca 2 uri. Vmes večkrat premešamo, moramo paziti, da se nam jed ne zažge. Če je potrebno (odvisno kakšno gostoto golaža bi radi imeli) večkrat prilijemo malo juhe ali vode. Po želji okisamo še z vinom ali limoninim sokom.

Nekateri poberejo meso iz lonca, da lahko pretlačijo omako. Ker nas čebula ne moti, jaz omako pustim takšno kot je. Goveji golaž lahko jemo tudi samega, z črnim kruhom. Odličen pa je tudi z polento, pire krompirjem, testeninam, kruhovo rulado in še s ščim… Zdaj pa hitro jesti, zaslužili ste si… Pa DOBER TEK

Goveji golaž z šampinjoni

Goveji golaž z šampinjoni vam priporočam predvsem jeseni ali pa pozimi, to se pravi , ko je zunaj mraz. Ker, če vas tole ne bo segrelo, potem pa ne vem kaj vas bo. Mogoče zakuhano vino? Verjetno, samo danes morate tudi nekaj jesti, a ne? Recept deluje malo zakompliciran in sigurno se vam zdi, da bo veliko dela. Ampak ni tako, samo jaz malo »preveč pišem«. Poizkusite, ne bo vam žal.

Za 4 – 5 oseb približno potrebujemo: Goveji golaž z šampinjoni

  • Goveje meso cca 1, 5 kg

  • Čebulo – vsaj ½ kg (nikoli je ni preveč, vsaj zame ne)

  • Šampinjone – 300 g (ali katere druge gobe)

  • Česen – 5 strokov (če ga imate še kaj, ga le dodajte)

  • Sladko mleto papriko – cca 2 žlici

  • Paradižnikovo mezgo – cca 300 ml

  • Juho – cca 400 ml

  • Paradižnikov sok – cca 300 ml (doma narejen ali kupljen)

  • Papriko – 2 kom (če želite jed imeti tudi lepo, vzemite dve različni barvi)

  • Olje – cca 5 žlic

  • Kumino – 1 žličko

  • Majaron – po okusu

  • Črno vino – malo – po okusu – naj ga bo nekaj tudi za vas)

  • Sol, poper

  • Kisla smetana – če želite

Najprej se spravite k rezanju (sem pozabila omeniti, da rabite nabrušen nož, tako bo veliko lažje).

Čebulo olupimo, jo narežemo na drobno, česen olupimo, ga sesekljamo skupaj z kumino, oprano in posušeno meso narežemo na poljubne kocke.

Na segretem olju najprej posteklenimo čebulo, dodamo meso in še malo popražimo. Večkrat premešamo, da se kaj ne zažge. Ko pričenja meso, skupaj z čebulo, pridobivati na barvi, mu dodamo še sesekljan česen z kumino. Dobro premešamo, posujemo z sladko papriko, zopet dobro premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo, paradižnikov sok, zdrobjen majaron, malo vina, posolimo, popopramo, premešamo in nazadnje prilijemo še juho. Dobro premešamo še enkrat in na malem ognju, pokrito kuhamo cca 1 uro.

Zdaj je čas, da se malo oddahnemo in naredimo požirek črnega (ali pa rdečega) Saj smo si ga pošteno zaslužili, a ne?

Ko se golaž kuha cca 1 uro, mu dodamo očiščeno in kocke narezano papriko (kako čudovit okus da golažu sveža paprika). Po cca 15 – 20 minutah golažu dodamo še na lističe narezane in z limono pokapljane (da ne počrnijo) šampinjone. Dobro premešamo in kuhamo še cca 10 minut. Če mislite, da v golažu še ni dovolj dobrot, mu čisto na koncu dodajte še malo premešane kisle smetane.

Če pa imate občutek, da se golaž ni dovolj zgostil, v kislo smetano dajte še žličko moke, premešajte in vlijte k golažu.

Zdaj ste pa sigurno že pošteno lačni, pojdite že jesti! Pa poglejte po mizi, mogoče ste zame pozabili dati pribor. Prihajam! Ne, ne se bati, samo DOBER TEK vam želim.

Dimljena krača z zelenjavo

Imate občutek, da bi danes jedli nekaj na žlico? Imate na zalogi nekaj zelenjave, pa vendar bi kosilo moralo dišati malo tudi po mesu? Malo pobrskajte po hladilniku, lahko tudi po skrinji. Ste mogoče odkrili kakšno malo dimljeno kračo, ki bi jo morali še porabiti, pa niste vedeli kako?

Če to približno drži, potem lahko skuhate to kračo, skupaj še z nekaj zelenjave. Tako nastane jed, ki se imenuje dimljena krača z zelenjavo.  Pa začnimo. Ne bo težko!

Za cca 4 osebe potrebujemo:Dimljena krača z zelenjavo

  • Dimljeno kračo – manjšo (lahko pa uporabimo tudi kakšen drug kos svinjine, samo da je dimljen.

  • Mladi grah – cca 100g

  • Krompir – 2 srednja

  • Por – 1 steblo belega dela pora (čebula bo tudi dobra)

  • Paradižnik – 2 kom

  • Sesekljani peteršilj – malo

  • Moko – malo za zgostitev

  • Mešanica začimb, poper

  • Lahko tudi malo rdeče paprike –po želji

Kračo v loncu skuhajte do mehkega. Ko meso lahko ločite od kosti je krača kuhana. Odstranite še odvečno kožo in maščobo. Saj veste, holesterol, pa take stvari! Kar je še ostalo od krače (ne bo veliko), razrežite na koščke. Juho nikar ne zavrzite.

Paradižnik olupite (ali pa vzemite tistega olupljenega iz konzerve), olupite tudi krompir in oboje narežite na male kockice. Por očistite in ga narežite na tanke kolobarčke.

Juho pristavite nazaj na ogenj in ji dodajte narezano meso, narezan krompir in por ter kuhajte vse skupaj tako dolgo, dokler ni krompir na pol kuhan. Dodajte še mladi grad (lahko tudi iz konzerve,) narezan paradižnik, mešanico začimb in malo popoprajte. Dobro premešajte. Juha naj se kuha še cca 10 – 15 minut (grah mora biti kuhan).

V skodelici zmešajte malo moke in mrzle vode (lahko dodate še ščepec paprike v prahu) ter med mešanjem postopoma vlivajte v juho. Na tak način pridete do tiste gostote juhe, ki vam je všeč( ampak z zgoščevanjem nikar ne pretiravajte). Juho še malo pokuhajte, da se moka dobro razpusti. Na koncu juho še posujete z peteršiljem in gremo za mizo! DOBER TEK!

Lovska juha

Imate lovski nagon? Nikar se ne bojte, lovska juha bo kljub vsemu lahko na mizi. Res pa je , da boste morali naloviti kar nekaj sestavin, ki jih potrebujete za juho. Ampak ne bo vam bo žal, če si boste vzeli nekaj več časa, da boste v miru pripravili to jed.

Za 4 – 6 oseb približno potrebujete:Lovska juha

  • Goveje meso – dobrih 500 g

  • Marinirane jurčke – cca 150 – 200g (morajo biti sveži, najboljše, da jih greste zjutraj nabirat v gozd, drugače bo pa tržnica hitrejša izbira)

  • Mesno slanino

  • Česen – 3 stroki

  • čebulo – 1 velika ali dve manjši)

  • moko – 3 žlice

  • paradižnikov pire – cca 2 žlici

  • govejo juho – cca 1,5 l (lahko iz kocke)

  • mleto papriko – cca 1,5 žličke

  • črno vino – cca 3 dl

  • sesekljan peteršilj – 1 žlica

  • lovorjev list – 2 -3 lista

  • sladkor – slabi 2 žlički

  • olje – cca 0,5 dl

Na kocke narežite čebulo, govedino in slanino, česen sesekljajte.

Čebulo popecite na malo olja, dodajte slanino in govedino, ter še malo popecite.

Lonec umaknite z ognja, dodajte sesekljan česen, mleto papriko in moko, dobro premešajte in postavite lonec nazaj na ogenj. Vse skupaj mešajte še cca minuto, potem zalijte z juho in kuhajte na zmernem ognju tako dolgo, da bo meso kuhano.

Nato dodajte črno vino, paradižnikov pire, gobe, lovorjeve liste, sladkor, dobro premešajte, poizkusite in začinite po vašem okusu. Nadaljujte z kuhanjem še cca 10 – 15 minut.

Tako, lovska juha je pripravljena. A ne, da ni bilo tako hudo? Seveda priprava malo traja, ampak sigurno imate koga, ki vam bo z veseljem pomagal pri kuhi. Verjetno je v steklenici še kaj črnega vina, natočita si, in uživajta pri kuhanju. Pa na zdravje!

Prekmurski bograč

Če bi želeli skuhati „ta pravi“ prekmurski bograč, potem rabite vsaj tri vrste mesa – svinjskega, govejega in divjačino. Če pa pripravite bograč malo „po domače“, lahko vzamete za pripravo samo dve ali pa celo samo eno vrsto mesa. Jaz ponavadi vzamem malo svinjine in malo govedine, divjačino pa izpustim, pa je kljub temu bograč okusen.

Za pripravo takšnega bograča (4 osebe) rabimo:Prekmurski bograč

  • govedino – cca ½ kg (bočnik, če je mogoče)

  • svinino – cca ½ kg ( če boste uporabili samo eno vrsto mesa, potem vzamete tistega cca 1 kg)

  • krompir – cca ½ kg

  • česen – 4 stroki

  • čebulo – 4 srednje velike

  • svežo papriko – 2kom (lahko različne barve)

  • papriko v prahu – 1 žlica

  • suhe gobe – dobro pest

  • olje (ali mast) – cca 5dag (5 velikih žlic)

  • sol, poper

  • belo vino – cca 2 dl

  • lovorjev list – 1 – 2 lista

  • timijan – malo

  • feferon – malo (saj veste, tistega, ki malo peče)

Sestavin je kar nekaj, dela tudi. Za enega! To delo je lepše v dvoje. Pa veselo na delo!

Svetujem, da si naj prej vse sestavine narežete in potem pričnete z pravo kuho. Meso (vsako zase) narežite na ne prevelike koščke. Čebulo in česen – vsako zase – sesekljamo, papriko očistimo in jo narežemo na rezance. Krompir olupimo, podolgovato narežemo in še gobe poparimo ter dobro ožmemo.

Zdaj pa zares!

Na razgreti maščobi najprej malo popražimo sesekljano čebulo, dodamo govedino, dobro premešamo in na malem ognju, v pokriti posodi, oboje dušimo. Ko je govedina že na pol mehka, dodamo svinjino, malo popražimo, dodamo sesekljan česen, premešamo, posujemo z mleto papriko, dobro premešamo in dodamo še svežo narezano papriko, lovorjev list, timijan, poparjene in ožete suhe gobe, solimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo. Na zadnje naložimo še narezan krompir in po želji še malo feferona. Vse skupaj še zalijemo z belim vinom. Dobro premešamo in pokrito (na malem ognju) dušimo do konca. Krompir naj ostane cel, jed ne mešamo in lonca ne odkrivamo.

Zdaj ste pa od vseh teh vonjav, najbrž že pošteno lačni. Kar hitro za mizo in samo še DOBER TEK.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se