Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Chili con carne

Za ljubitelje pekočih jedi je chili con carne sigurno prava izbira. Krasna kombinacija živil, ki pogreje telo in dušo.

Za 4 osebe potrebujem:Chili con Carne

  • mleto meso (faširano) – cca 80 dag (mešano)

  • česen – 2 stroka

  • čebulo – 1 večjo

  • zeleno – 2 gomolja – manjša

  • rdeči čili – 1 – 2 (odvisno, kako pekočo jed želite imeti)

  • koruzo iz pločevinke – cca 20 dag

  • rdeči fižol iz pločevinke – cca 300 – 350 g

  • zeleno papriko – 2 kom

  • pločevinko paradižnika – cca 850 ml – ali pa nekaj svežih in olupljenih paradižnikov

  • juho – cca ½ l

  • sol, poper

  • mleto kumino

  • malo maščobe

  • malo sesekljanega svežega peteršilja

Čebulo in česen na drobno sesekljam. Čili po dolgem prerežem,odstranim seme in ga zelo nadrobno narežem. Zeleno in zeleno papriko očistim in narežem na drobne kockice.

Vzamem dokaj širok lonec in v njem segrejem maščobo. Dodam sesekljano čebulo, malo popražim in dodam mleto meso. Premešam in še malo prepražim. Dodam sesekljan česen in takoj, ko zadiši, dodam še narezano zeleno, narezan čili   in zeleno papriko. Premešam in pražim še kakšno minuto.

Dolijem še juho, dobro premešam in pokrito dušim še cca 15 minut.

Paradižnike razkosam in dodam v lonec. Prav tako dodam še odcejeno koruzo, fižol, malo kumine, sol in poper. Premešam in kuham še nadaljnih 15 minut.

Kuhan chili posujem še z malo svežega peteršilja in postrežem.

Če vas ta jed ne bo pogrela, potem pa ne vem, kaj vas bo.

Dober tek želim!

Nasvet:

– Za to jed obstaja zelo veliko različnih receptov.  Recepti vsebujejo različne vrste mesa, različne vrste zelenjave, skupno jim je le to, da so vsi po vrsti začinjeni z čilijem. Najboljše, da se ga prilagodite po svojem okusu.

Polpeti iz mletega mesa in koruze

Polpeti iz mletega mesa in koruze so okusna zelenjavno-mesna naveza.

Za 4 ljudi potrebujemPolpeti iz mletega mesa in koruzo

  • mleto meso – cca ½ kg (lahko goveje ali pa mešano)

  • žemljo – 1 kom ali kos kruha (od prejšnjega dne)

  • mleko – malo

  • sol, poper

  • koruzo iz pločevinke – cca 200 g

  • čebulo – 1 kom

  • česen – 2 stroka

  • timijan ali peteršilj – po želji

Žemlje narežem na drobne kockice in jih navlažim z mlekom.

V skledo dam mleto meso, dodam še sol, poper, drobno sesekljano čebulo in česen, dobro odcejeno koruzo, sesekljan timijan ali peteršilj in ožeto žemljo. Vse skupaj dobro premešam.

Oblikujem ne prevelike polpete. Malo maščobe segrejem in polpete, pečem na vsaki strani ca 5-7 minut.

Tako pečene polpete dam na papirno servieto, da se maščoba odteče. Postrežem še vroče z popečeno zelenjavo (češnjev paradižnik, bučke, na tanko narezano korenje, melancane…po izbiri) ali pa kar z mešano solato.

Pa dober tek vam želim!

Polnjena gos s kostanji in jabolki

Polnjena gos z kostanji in jabolki je še ena izmed različic jedi, ki jo pripravljamo na „martinovo“.

Za pripravo potrebujem:Polnjena gos s kostanji in jabolkami

  • gos

  • majaron

  • kumino

  • kostanje – cc 20 dag

  • jabolka – 3 – 5 kom (odvisno, kako veliko gos imate)

  • šalotke – cca 5 kom

  • maščobo – cca 50 g

  • vino – belo (cca 1dl)

  • juha za zalivanje

  • žganje – malo

Gos dobro očistim, osušim in celo natrem z soljo. Notranjost natrem z mešanico soli, popra, majarona in sesekljane kumine. Perutim odščipnem konice. Obe peruti povežem z kuhinjsko nitjo, prav tako skupaj zvežem še obe nogi.

Šalotko olupim in na hitro popražim. Jabolka operem, kostanje skuham in olupim. Vse troje naložim v notranjost goske in z kuhinjsko nitjo zašijem odprtino.

Pečico segrejem na 180 st.C. Gos položim v pekač, z hrbtom, obrnjenim navzdol. Dolijem vino, juho (vsega skupaj naj bo v višino slab cm) in počasi pečem. Gosko skozi vso peko polivam z nastalo omako. Po potrebi dolijem še malo juhe.

Po cca 1 uri gosko obrnem in jo pečem še cca 1 uro in 10 minut (odvisno od velikosti gosi). Malo pred koncem pečenja, jo premažem z malo žganja, da bo dobila lepo zlato barvo in da dobi hrustljavo skorjico.

Ko je gos pečena, jo vzamem iz pečice in jo malo pokrijem, da se sokovi umirijo, nato jo previdno narežem. Postrežem jo skupaj z kostanji in jabolki ter dušenim rdečim zeljem .

Pa dober tek!

Pečena gos z jabolki

Na „martinovo“ večinoma od nas, na mizo postavi tudi pečeno gos.

Pečena gos z jabolki je nekako glavni simbol tega praznika.

Za pripravo potrebujem:Pečena gos

  • gos – lahko celo ali pa samo prsa

  • sol, poper

  • juho za zalivanje

  • jabolka – mala

  • maščobo

Gos dobro očistim in osušim. Celo natrem z soljo in malo popra. Konice perutk odrežem in jih z vrvico privežem ob prsa. Prav tako z vrvico skupaj zvežem tudi bedra. Tako pripravljeno pustim stati dve uri pred pečenjem, da se dobro razsoli. Nazadnje v notranjost goske nadevam še očiščena jabolka.

Razsoljeno gos dam v pekač, z prsmi navzdol. Maščobo segrejem in z njo polijem gosko. Dolijem juhe, cca 1cm visoko. Pekač dam v pečico, segreto na cca 180 st.C (kasneje lahko tudi malo zmanjšamo).

Skozi ves čas gosko polivam z tekočino iz pekača, po potrebi juho tudi dolivam. Če se nateče preveč maščobe, jo sproti pobiram iz pekača. Ko se goska peče cca 50 – 60 minut, jo previdno obrnem in pečem še nadalnjih 60 do 80 minut (odvisno od velikosti goske). Meso vseskozi pečenja oblivam z nateklo tekočino.

Pečeno gos previdno razkosam in razdelim na porcije. Meso polijem z omako iz pekača. Zraven lahko postrežem  dušeno rdeče zelje, mlince, krompirjeve cmoke, kruhove cmoke in jabolka iz goske.

Želim vam veliko užitkov!

Svinjska pečenka s skorjo

Svinjska pečenka s skorjo je pogosto na naših mizah, največkrat pa ob posebnih priložnostih. Ena izmed takih priložnosti je tudi „martinovo“.

Za pripravo potrebujem:Svinjska pečenka z skorjo

  • svinjsko meso – cca 1kg (svinjski hrbet z kožo – lahko tudi brez nje)

  • rdeči korenček – 3 kom

  • čebula . 2 srednje veliki

  • česen – 5 strokov

  • zelena – 1 gomolj

  • por – 1 kom (brez listja)

  • juha za zalivanje

  • belo vino – cca 1 dl

  • sol, poper

  • maščoba

Meso dobro operem in osušim. Kožo narežem na drobne kocke (tako velike, da bom meso potem rezala med kockami), ga solim in popram. Pazim, da prerežem samo kožo, v nasprotnem primeru lahko iz mesa steče sok.

Očiščeno in olupljeno zelenjavo narežem. Korenje in zeleno na kocke, čebulo na krhlje, por na debele obročke, česen samo razpolovim.

Meso dam v pekač in ga polijem z nekaj vroče maščobe (ne preveč), da koža lepo zacvrči. Meso dam v segreto pečico (220 st.C) in ga pečem cca 20 minut.

Nato zmanjšam temperaturo na 180 st.C in v pekač dodam narezano zelenjavo in vse skupaj zalijem z malo juhe in vinom. Zelenjavo večkrat premešam, po potrebi še zalijem z juho. Tako pripravljeno pečenko pečem še cca 60 minut (vse skupaj cca 80 minut – odvisno od debeljine pečenke).

Ko je meso pečeno, ga vzamem iz pekača, zelenjavo pa dobro pretlačim skozi cedilo. Če je preveč maščobe, jo odvzamem. Omaka mora biti ravno prav gosta. Če je preredka, ji dodam malo smetane, če je pregosta, jo zalijem z juho.

Meso narežem (med narezanimi kockami) in ga polijem z pripravljeno omako. Zraven lahko ponudim veliko različnih prilog: pire krompir, dušen riž, dušeno zelenjavo, pečen krompirček, kruhovo rulado…itd. Seveda zraven se poda še katerakoli solata.

Na Martinovo pa zraven postrežem kruhove cmoke in  praženo rdeče zelje. Seveda, ta kombinacija ustreza kadarkoli, ne samo na „martinovo“

Dober tek želim!

 Nasvet: Lahko uporabite tudi drugi del svinjskega mesa: pleče z kožo ali pa stegno z kožo.  Pečenko lahko pripravite tudi brez kože. V tem primeru, jo lahko med pečenjem večkrat zalijemo z tekočino iz pekača. Tako bo veliko bolj sočna. Če bi radi vedeli, ali je pečenka dovolj pečena je najbolje,  da jo prerežete na pol. Meso ne sme biti več krvavo, ampak lepo sočno.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se