Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Šipkova marmelada

Šipkova marmelada je ena izmed marmelad, ki se kuha šele pozno v jeseni.

Potrebujem:Šipkova marmelada

  • šipek – cca 2 ½ kg šipkovih plodov, da dobim  iz njih  cca 1 kg šipkove kaše za marmelado.

  • Vodo – 2 l

  • 80 dag sladkorja

Šipek nabiram šele po prvi slani. Zreli plodovi morajo biti temno rdeče barve. Najprej jih operem in dam na čisto krpo. S krpo jih manem tako dolgo, da odstranim vse dlačice, nato jim še odstranim peclje in muhe. Dam jih v vrelo vodo in kuham cca 10 minut. Po dobrih 10 minutah kuhanja jih prepasiram skozi zelo gosto sito. Dobljeno kašo dam v bolj plitvo posodo in takoj primešam sladkor (na kg kaše dam 80 dag sladkorja), dobro premešam in kuham največ 10 minut (da ne uničimo preveč C vitamina). Kuhano marmelado predevam v vroče kozarce in tesno zaprem. Pokrijem z deko in pustim, da se kozarci čisto ohladijo. Ohlajene kozarce shranim v mrzli kleti. Pa veliko užitka pri kuhi!

P.s.: Pri pripravi šipkove marmelade je najbolj pomembno, da imate lepe, zrele plodove ter da, dobljeno kašo takoj zmešate z sladkorjem, ker bi v nasprotnem primeru kaša pričela vreti in izgubljati na vrednosti. Kajti šipek je plod, ki ima izmed vseh, pri nas rastočih plodovih, največ C vitamina. Paziti moramo, da ga pri kuhi (pri predolgem kuhanju) marmelade ne izgubimo preveč. Priprava te marmelade je mogoče malo zamudna, a verjemite, da se vam bo obrestovala.

Sorodni recepti:

Grozdni džem
Ribezova marmelada
Figova marmelada
Kutinov džem

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se