Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Mešana marmelada z jabolki in slivami

Mešana marmelada z jabolki in slivami je odlična marmelada, ki jo lahko uporabimo za namaz kruha ali pa za pripravo kakšnega peciva.

Potrebujem:Marmelada z jabolki in češplji

  • slive – cca 2 kg (dobro zrele)

  • jabolka – cca 1 kg

  • sladkor – cca 1 kg – odvisno, kako sladko je sadje

Slive  dobro operem, razpolovim, odvzamem koščico in dam v posodo. Prav tako operem jabolka, jih narežem na rezine ter dodam slivam. V posodo vlijem malo vode, le toliko, da se prekrije dno. Vse skupaj kuham na nizki temperaturi tako dolgo, da se sadje dobro zmehča. Potem ga dobro pretlačim in ponovno zavrem. Ko se začne masa gostiti, dodam polovičko sladkorja, polovičko dam malo kasneje. Marmelado kuham še tako dolgo, da je take gostote, kot mi odgovarja. Vročo kuhano marmelado nalijem v vroče kozarce in jih dobro zaprem. Pokrijem jih z deko, da se počasi ohladijo.

Mešana marmelada z jabolki in slivami je pozimi pravi zaklad okusov.  Naj vam tekne.

Jabolčna marmelada

Prav okusna je tudi domača jabolčna marmelada. Jabolk je zdaj dovolj, splača se potruditi in si pripravite dobro domačo marmelado.

Potrebujem:Jabolčna marmelada

  • na cca 1 kg jabolčne kaše – cca ½ kg sladkorja (lahko tudi manj, če so jabolka bolj sladka)
  • dve limoni

Jabolka dobro operem, razpolovim in jih dam v posodo. Prilijem malo vode, ravno toliko, da prekrije dno. Dodam sok in lupino ene limone ter dušim na zelo nizki temperaturi. Ko so jaboka mehka, jih dobro prepasiram, ponovno zavrem in ko kaša malo povre, pričnem z dodajanjem sladkorja. Sladkor dodajam postopoma in ko dodam še zadnji sladkor, dodam še sok in lupino druge limone. Marmelado kuham tako dolgo, da dobim želeno gostoto. Še vročo nalijem v ogrete kozarce, nekako do roba. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Tako pokrite pustim, dokler se kazarci ne ohladijo.

P.s.: Limonca pomaga, da je marmelada bolj obstojna in tudi boljšega okusa..

Slivova marmelada z malo sladkorja

Slivova marmelada z malo sladkorja je marmelada, skuhana iz zelo, zelo zrelih sliv, katere so običajno zelo slatke.

Za nekaj več marmelade potrebujem:Češpljeva marmelada

  • slive – cca 10 kg – zelo zrelih slive
  • sladkor – cca 1 kg
  • cimet – cca 2g
  • limonino lupinico dveh limon

Slive operem, prepolovim, odvzamem koščico in jih dam kuhat v dve večji posodi. Kuham jih na zelo nizki temperaturi. Ko se dodabra razkuhajo in spremenijo v kašo, dodam še sladkor, cimet in limonino lupinico. Dobro premešam, še malo pokuham, da se sladkor lepo razpusti in okusi premešajo. Ko je marmelada dovolj gosta, jo nadevam v ogrete kozarce – do roba. Kozarce dobro zaprem in pogrnem z odejo, tako, da se kozarci lepo počasi ohladijo. Tako pripravljeno marmelado lahko jemo namazano na kruh, odlična je tudi z palačinkami in raznimi palačinkami. Verjemite, da je veliko bolj okusna in zdrava, kot tista, ki jo lahko kupite.

P.s.: Verjetno ste opazili, da sem porabila zelo malo sladkorja: 10 dag/kg. To je dokaj malo in pride v poštev, če so slive res zelo zrele. Sicer pa si lahko svojo marmelado sladkate, tako kot vam odgovarja, a vendar pazite:  če slive niso dovolj zrele in marmelade ne boste dovolj sladkali, obstaja možnost, se vam bo marmelada veliko prej pokvarila.

 

Slivova marmelada

Slivova marmelada  ali po domače češpljeva  marmelada je ena izmed najpogosteje doma kuhanih marmelad. Priprava sama je zelo preprosta. Vsakdo jo pripravi malo drugače, z nekaj različnimi dodatki.

Tale recept je eden izmed najpreprostejših in čisto brez kompliciranja.

Potrebujem:Češpljeva marmelada

  • slive – cca 2 kg
  • sladkor – cca ¾ – 1kg

Slive  dobro operem , jih razpolovim, odvzamem koščico ter zmeljem na mesoreznici ali z multipraktikom. Zmlete slive dam kuhati.

Ko masa zavre, pustim, da na zelo mali temperaturi počasi izhlapi nekaj tekočine. Dodam polovico sladkorja in kuham dalje. Maso zelo pogosto premešam, ker se zelo rada prime dna posode.

Čez cca 30 minut dodam še drugo polovico sladkorja in kuham dalje. Ko je marmelada tako gosta, kot si želim (meni je všeč, da še malo teče),  jo do roba nadevam v vroče kozarce.

Kozarce trdno zaprem (to običajno naredi moj mož), nato jih pokrijem z dekno, da se počasi ohladijo. Ohlajeno marmelado hranim v mrzlem in temnem prostoru.

P.s.: Če hočemo, da bo marmelada še bolj dišala, ji lahko proti koncu kuhanja dodamo malo ruma ali pa tudi nekaj limoninih lupin. Nekateri dodajo še klinčke in palico cimeta.

Količino sladkorja dodajamo glede na to, kako so slive zrele. Bolj so sladke, manj sladkorja je potrebno. Kljub temu, da se vsi bojimo sladkorja, moramo pri pripravi marmelade biti previdni.

Če so slive kisle, mi pa bomo varčevali z sladkorjem, obstaja velika verjetnost, da se nam bo marmelada skisala.  Prav tako morate zelo paziti pri nalivanju marmelade v kozarce.

Če se vam bo slučajno kaj polilo po robu kozarca, morate skrbno obrisati. V nasprotnem primeru se bo na popackanem delu kozarca, zelo hitro pojavila plesen.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se