Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Šipkova marmelada

Šipkova marmelada je ena izmed marmelad, ki se kuha šele pozno v jeseni.

Potrebujem:Šipkova marmelada

  • šipek – cca 2 ½ kg šipkovih plodov, da dobim  iz njih  cca 1 kg šipkove kaše za marmelado.

  • Vodo – 2 l

  • 80 dag sladkorja

Šipek nabiram šele po prvi slani. Zreli plodovi morajo biti temno rdeče barve. Najprej jih operem in dam na čisto krpo. S krpo jih manem tako dolgo, da odstranim vse dlačice, nato jim še odstranim peclje in muhe. Dam jih v vrelo vodo in kuham cca 10 minut. Po dobrih 10 minutah kuhanja jih prepasiram skozi zelo gosto sito. Dobljeno kašo dam v bolj plitvo posodo in takoj primešam sladkor (na kg kaše dam 80 dag sladkorja), dobro premešam in kuham največ 10 minut (da ne uničimo preveč C vitamina). Kuhano marmelado predevam v vroče kozarce in tesno zaprem. Pokrijem z deko in pustim, da se kozarci čisto ohladijo. Ohlajene kozarce shranim v mrzli kleti. Pa veliko užitka pri kuhi!

P.s.: Pri pripravi šipkove marmelade je najbolj pomembno, da imate lepe, zrele plodove ter da, dobljeno kašo takoj zmešate z sladkorjem, ker bi v nasprotnem primeru kaša pričela vreti in izgubljati na vrednosti. Kajti šipek je plod, ki ima izmed vseh, pri nas rastočih plodovih, največ C vitamina. Paziti moramo, da ga pri kuhi (pri predolgem kuhanju) marmelade ne izgubimo preveč. Priprava te marmelade je mogoče malo zamudna, a verjemite, da se vam bo obrestovala.

Grozdni džem

Grozdni džem je za pripravo zelo nezahteven, vendar vam bo vzel samo nekaj časa.

Potrebujem:Grozdni džem

  • samo lepe grozdne jagode – cca 1kg

  • sladkor – cca 75 dag

  • sok dveh limon

Grozdje operem in osmukam samo zdrave, lepe jagode. Vsako jagodo na večih mestih prebodem z zobotrebcem. Jagode dam v posodo, v kateri bom kuhala marmelado. Posujem jih z sladkorjem in dam na hladno za nekaj ur. Nato vse skupaj zavrem, dodam še limonin sok in kuham še cca 15 minut. Limonin sok bo pripomogel k temu, da se bo džem prej želiral. Še vročega nadevam v prav tako vroče kozarce, jih dobro zaprem in pokrijem z deko, tako, da se kozarci počasi ohladijo. Ohlajene shranim v hladno klet. Pa veliko užitka pri pripravi ozimnice.

Ribezova marmelada

Ribezova marmelada ima izrazit, malo kiselkast okus.

Potrebujem:Ribezova marmelada

  • ribez – 1 kg
  • sladkor – cca 70 dag

Ribez najprej dobro operem in pustim, da se odcedi. Ribezove jagode osmukam, preberem in odstranim vse ostalo. Nato jih dam v kozico in ko pričnejo jagode pokati, postopoma dodajam sladkor. Večkrat pomešam in kuham tako dolgo, da je marmelada ravnoprav gosta. To zame pomeni, da je še malo tekoča, kajti ribez ima veliko pektina, zaradi česar se hitro gosti. Vročo marmelado nadevam v prav tako vroče kozarce in dobro zaprem. Vse skupaj pokrijem z deko in pustim, da se kozarci počasi ohladijo. Shranim jih v hladno klet. Pa veliko užitka pri pripravi marmelade.

 

Figova marmelada

Figova marmelada je zelo okusna marmelada, čeprav jo pripravljajo redki. Prvič sem jo kuhala pri prijateljici, katera, mi je odstopila tale recept.

Potrebujem:Figova marmelada

  • lepo zrele figa – 1 kg
  • sladkor – 50 dag
  • limono – 1 – lupinico in sok

Zrele fige  dobro operem in jih razpolovim. V posodo dam cca 5 dag sladkorja (na 1 kg fig) in ga zlato rjavo karameliziram. Takoj dodam razpolovljene fige ter limonin sok in lupino. Ko vse skupaj zavre, kuham še cca 10 minut. Medtem v drugi posodi samo segrejem ostali sladkor (ne sme spremeniti barvo) in ga dodam figam. Dobro premešam in kuham še 10 do 15 minut. Kozarce segrejem in vročo marmelado nadevam do vratu kozarca. Takoj jih zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se počasi ohlaja. Shranim v hladno klet.

P.s.: Če vas motijo olupki, lahko fige olupite. Če pa imate radi okus ruma, pa lahko namesto limone  uporabite rum.

Kutinov džem

Pri moji mami še vedno rastejo kutine. To je staro drevo, z čudovitimi sadeži, ki so dobri šele takrat, ko dozorijo in omedijo. Uporabljajo jih pri pripravi kislega zelja, iz kutin pa lahko pripravite tudi odličen kutinov džem.

Potrebujem:Kutinov džem

  • že očiščene kutine – cca 1kg (zrele, a ne omedene)

  • cca 60 – 70 dag sladkorja

Kutine olupim, narežem na četrtine, odstranim peščičje in narežem na tanke krhlje. Krhlje dam v posodo, do polovice zalijem z vodo in dodam še sladkor. Kuham tako dolgo, da kutine do dobra razpadejo in pridobijo pravo gostoto. Še vroči džem  naložim v tople kozarce. Kozarce dobro zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarci ohladijo.

P.s.: V primeru, da kutin ne boste lupili, jih skrbno skrtačite, da boste na tak način odstranili vse dlačice.

  • 1
  • 2
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se