Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Juha iz cvetače

Cvetačo imate radi ali pa jo nimate. Mnogi je ne marajo, ampak v večini tudi vedo, da jo je kljub vsemu dobre jesti, ker je zelo zdrava. Posebno jo priporočajo tistim , ki imajo želodčne ali črevesne težave. Jaz jo obožujem in jo pripravljam na veliko načinov. Ena izmed jedi, ki jo lahko pripravite iz cvetače je juha iz cvetače.

Za 4 osebe potrebujete:Cvetačna juha

  • Cvetača – manjša

  • Zelenjavna juha (lahko je tudi kostna) – cca 1 l

  • Olje – cca 2člici

  • Moka – cca 1 žlica

  • Peteršilj – malo

  • Sol, poper

Cvetačo operemo, razdelimo na manjše cvetke. Liste cvetače prav tako operemo in narežemo na rezance. Vse skupaj skuhamo v slanem kropu (vode toliko, da pokrije cvetačo). Med tem časom naredimo iz olja in moke svetlo prežganje. Ko je cvetača kuhana, jo vzamemo iz vode ter prežganje dodamo vodi, v kateri se je kuhala cvetača. Dobro premešamo, dodamo kuhano cvetačo in liste, sesekljan peteršilj in po potrebi še zalijemo z juho (glede na gostoto, ki jo želite). Cvetačno juho poizkusimo, po potrebi še dosolimo in popramo. Na koncu vse skupaj zmečkamo z paličnim mešalnikom, lahko pa zmečkamo samo del juhe – kakor želite. Dodajte še žlico kisle smetane, zmešajte in takoj servirajte. Pa dober tek!!!

To je samo eden način priprave cvetačne juhe, da ne govorim, koliko je še ostalih jedi, kjer je njihova osnovna sestavina cvetača. O tem na kakšni drugi strani.

Juha iz buč malo drugače

Juha iz buč je preprosto pripravljena jed in mislim, da je kar malo zapostavljena. Mogoče se motim?

Za pripravo  potrebujemo (4 osebe): Juha iz bučk malo drugače

  • Bučo – cca 1 kg

  • Čebulo – 1 srednje velika

  • Zelenjavne juhe – cca 1,3 l

  • Kisle smetane – cca 2 dl

  • Sladko smetano – cca 0,3 dl

  • Olje – cca 2 žlici

  • Sesekljana sončnična semena – cca 2 žlici

  • Mleto kumino – 1 žličko

  • Curry v prahu – cca ½ žličke

  • Nasekljan koriander – mala žlička

  • Sok limone – malo

  • Poper, sol

Najprej rahlo popražimo čebulo in ji dodamo na kocke narezano bučko.

Ko postane zmes zlato rjava, dodamo kumino in še malo popražimo.

Primešamo curry, zalijemo z vročo juho, premešamo, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju še cca pol ure.

Vse skupaj obdelamo z paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi cedilo. Zmes vlijemo nazaj v lonec in ko juha zavre, dodamo kislo smetano, koriander in sok limone. Dobro premešamo, posolimo in popopramo po okusu. Postrežemo.

Ko juho nalijemo, na vsak krožnik damo na sredino še žličko stepene sladke smetane in posujemo z grobo nasekljanimi sončničnimi semeni. Dober tek!

Ni je čez dobro bučno juho! Se strinjate?

Bučna juha

Ali ste vedeli, da buče sodijo med najstarejše gojene rastline? Da so jih poznali že mnogo pred fižolom in pred koruzo? Tega nisem vedela, res pa je, da sem že kot otrok bila zraven, ko sta še dedek in babica doma pripravljala bučno olje. Še zdaj imam v spominu tisti neponovljivi vonj in okus po bučnem olju. Zame je bučno olje, kar se solat tiče, zakon!

Bučna juha je zakon!

Za 4 – 6 oseb potrebujete:Bučna juha

  • Bučo – cca 1 kg (malo se posvetujte, katere vrste bučk so najboljše za pripravo juhe, jaz vzamem običajno vrsto hokaido).

  • Čebula – 1 velika, najboljša je bela

  • Juha – cca 1, 2 – 1, 5 l zelenjavne juhe (lahko je tudi kokošja, je še bolj okusno)

  • Maslo – cca 50 g

  • Smetana – dober dl

  • Kurkuma – 1 žlička (če je ne maraš ali je nimaš, nič hudega)

  • Bazilika – 1-2 vejice – naj bo sveža

Čebulo olupimo in jo sesekljamo na zelo drobno. Bučo prav tako olupimo in meso bučke narežemo na kocke.

Na stopljeno maslo dodamo čebulo in jo pražimo toliko časa, da postekleni.

Dodamo narezano bučo, še malo pražimo in mešamo, potem dodamo kurkumo in prilijemo cca 3 dl juhe. Ko juha zavre, pokrito in na majhni temperaturi kuhamo še cca 15 – 20 minut.

Dodamo še malo bazilike, vse skupaj zmečkamo in dodamo preostanek juhe. Juha naj vre še cca 10 minut. Dodamo smetano, po okusu solimo in popramo. Dobro premešamo in juha je gotova. Bučno juho nadevamo na krožnike in jo okrasimo z ostalo baziliko.

Njamiiiiiiiiiiiiii, mami! Dober tek!

Juha iz brokolija

Juha iz brokolija  je okusna, zdrava in hitro pripravljena juha. Pa še zelo poceni, kar ni zanemarljivo.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Juha iz brokolija

  • Brokoli – cca 50dag

  • Čebulo – 1 srednje veliko

  • Maslo – cca 3 dag

  • Goveja ali zelenjavna juha – cca 8 dl (iz kocke)

  • Smetana za kuhanje

  • Sol, poper,

  • Muškatni orešček

  • Pinjole – cca 4 dag

Na segretem maslu zlato prepražimo sesekljano čebulo, jo zalijemo z juho, malo pokuhamo, dodamo na cvetke razdeljene brokolijeve cvetke, steblo in liste brokolija narežemo na rezance.

Vse skupaj naj vre cca 10 minut. Brokoli z paličnim mešalnikom pretlačimo, primešamo smetano in še 1 – 2 minute kuhamo.

Med tem časom rahlo prepražimo pinjole in jih potresemo na že na krožnike nalito juho. Dober tek!

P.s.:

Brokolijeva juha je lahko super predjed, lahko je tudi  samostojen obrok, če seveda nismo preveč lačni.

Juha iz blitve

Blitva je seveda zelo zdrava zelenjava. Lahko jo dodamo marsikateri jedi, da oplemeniti njen okus. Lahko pa seveda njen okus v jedi prevlada. In takšna je tudi juha iz blitve.

Za 4 – 5 oseb potrebujemo:Juha iz blitve

  • Blitvo – cca 500 g

  • Paradižnik – 2 – 3 kom

  • Čebulo – 2 – 3 kom

  • Fižol – cca 500 g (kuhan, jaz uporabim kar tistega iz konzerve)

  • Por – 3 – kom (beli deli pora)

  • Korenček – 1 kom

  • Česen – 3 -4 stroke

  • Juha – cca 1,2 l (iz zelenjavne kocke, kocka je lahko tudi mesna)

  • Kruh – francoski – 1 rezino na osebo

  • vratovina – košček

  • sol, poper

Liste blitve dobro operemo, odstranimo jim stebla (vendar jih nikar ne zavrzite, drugi dan jih lahko panirate po dunajsko, ocvrete in odlično kosilo je že na mizi) in jo narežemo na večje kose. Olje segrejemo in blitvo malo popečemo.

V drugem loncu segrejemo še malo olja, na njem popražimo sesekljano čebulo. Dodamo tudi sesekljan por in dobro premešamo. Dodamo na male kocke narezan korenček, premešamo, dodamo še popraženo blitvo. Premešamo. Dodamo olupljeni (če se vam ga ne da lupiti, kupite kar tistega v konzervi) in narezani paradižnik. V lonec stresemo še sesekljani česen, premešamo. Dodamo še kuhani fižol in na drobno narezano vratovino (če je nimate – nič zato). Dobro premešamo in zalijemo z juho. Malo pokuhamo in dodamo sol in poper po vašem okusu. Juha je gotova.

Zdaj pa še samo na hitro na maslu opečemo kruhke. Juho nalijemo na krožnike in vsakemu dodamo popečen kruhek. Pa veselo na delo (jelo).

A ja, imate mogoče še kakšno žlico kisle smetane? Vsak si jo lahko kar sam doda v krožnik. Ne more škoditi. Dober tek!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se