Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ribja kremna juha

Ribja kremna juha vas bo okrepčala in nasitila. Priprava ni preveč zahtevna. Juha je zelo hranljiva, odličnega okusa, polna vitaminom in prepričana sem, da če imate vsaj malo radi okus po ribi, je to pravi recept za vas.

Za 4 – 6 oseb približno potrebujete:Ribja kremna juha

  • File soma – cca 450 – 500g (lahko je tudi kakšna morska riba)

  • Korenček – 2 – 3 kom

  • Šampinjone – cca 150 g

  • Por – (beli del)

  • Bučke – 2 malo večji mladi bučki

  • Juho – 1,2 l (zelenjavno, kar iz kocke)

  • Paradižnikov pire – 2 – 3 žlici

  • Moko – 1 ne preveč polna žlica

  • Smetano za kuhanje – 1,5 dl

  • Olje – cca 3 žlice

  • Mešanico začimb, poper

Bučke, por in korenček očistimo in narežemo na kocke, šampinjone pa na lističe.

Na olju popečemo korenček in por, dodamo šampinjone in bučke in jih prav tako popečemo.

Prilijemo juho, dodamo ribo in kuhamo tako dolgo, da je zelenjava kuhana.

Juho precedimo, zelenjavi in ribi dodamo malo tekočine (juhe iz lonca) in pretlačimo. Vse skupaj vrnemo nazaj v lonec. Dobro premešamo, poizkusimo in po potrebi dodamo mešanico začimb ter poper. Še enkrat dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Skupaj zmešamo moko, smetano in paradižnikov pire, ter zmes dodamo juhi. Še zadnjič dobro premešamo in juho nalijemo na krožnike. Juho lahko oplemenitite z zlato popečenimi kruhovimi kockami, ali pa kar z popečenim kruhkom in sirom.

Ribja kremna juha bo kot predjed  zadovoljila še  tako zahtevne  goste. Pa naj uživajo!

Paradižnikova juha malo drugače

Jaz kot »odvisnik« od paradižnika, pristanem tako ali tako na vse vrste jedi, če le malo dišijo po njem. Toliko bolje, če je glavna sestavina paradižnik. Paradižnikova juha malo drugače je jed, ki jo skoraj vedno pripravim na drug način, ampak vedno “paše”.  

Za enega izmed njih, za 4 osebne, potrebujete:Paradižnikova juha malo drugače

  • Sveži paradižnik – ½ kg (če si želite privarčevati vsaj pol ure časa, potem vzemite tistega iz konzerve – cca 7 dag)

  • Vode – ¼ l

  • Olje – 5 dag (cca 5 žlic)

  • Zeleno – en list

  • Peteršilj – malo

  • Sladkorja – 1 dag (cca 1 zravnana žlica)

  • Moko – 3 dag (cca 3 zravnane žlice)

  • Čebulo – eno malo sesekljano

  • Korenček – 3 dag (1 srednje velik korenček)

  • Sol, poper

  • Limonina lupinica in sok pol limone

  • Rožmarin – mala vejica

  • Riž (ali druge testenine) –cca 8 dag (ne preveč zvrhana žlica)

Če se bomo odločili, da bomo vzeli sveže paradižnike, potem jih operemo, na debelo narežemo, in damo v posodo, skupaj z zeleno in peteršiljem. Zalijemo z vodo in vse skupaj kuhamo tako dolgo, da paradižniki upadejo. Potem vse skupaj pretlačimo.

To delo odpade, če bomo namesto svežega paradižnika, vzeli tistega iz konzerve. Dalje je v obeh primerih isti postopek.

Olje segrejemo, mu dodamo sladkor in ga zarumenimo ( pazite, da se vam ne zažge). Dodamo moko, jo malo popražimo, primešamo še sesekljano čebulo, ki jo tudi malo popražimo. Dodamo nariban korenček, dobro premešamo in prilijemo pretlačen svež paradižnik, ali pa tistega iz konzerve. Zalijemo z vodo, solimo, popopramo, dodamo rožmarin, limonino lupinico in limonin sok. Dobro premešamo, malo še pokuhamo  in če v juho ne bomo ničesar zakuhali,  jo lahko nalijemo na krožnike. Na vsak krožnik damo malo kisle smetane in potrosimo nasekljani peteršilj.  Zraven se podajo popečeni kruhki (z sirom, ali brez).

Če pa se odločimo, da bomo juho obogatili z rižem, ga opranega zakuhamo naravnost v juho, v primeru, da pa bomo namesto riža dali v juho testenine, jih moramo prej skuhati, oprati z mrzlo vodo in šele nato dati v juho. V obeh primerih, peteršilj dodamo čisto na koncu.  Gremo, gremo, za mizo, seveda! Pa DOBER TEK!

Predlagam, da se najprej okrepite z juho in šele potem greste čistiti kuhinjo, kajti moja je običajno »vsa rdeča«. Ne bojte se, nisem se porezala, samo »paradajz« mi vsepovsod »šprica«. Saj vem, vaš tega ne dela…

Lovska juha

Imate lovski nagon? Nikar se ne bojte, lovska juha bo kljub vsemu lahko na mizi. Res pa je , da boste morali naloviti kar nekaj sestavin, ki jih potrebujete za juho. Ampak ne bo vam bo žal, če si boste vzeli nekaj več časa, da boste v miru pripravili to jed.

Za 4 – 6 oseb približno potrebujete:Lovska juha

  • Goveje meso – dobrih 500 g

  • Marinirane jurčke – cca 150 – 200g (morajo biti sveži, najboljše, da jih greste zjutraj nabirat v gozd, drugače bo pa tržnica hitrejša izbira)

  • Mesno slanino

  • Česen – 3 stroki

  • čebulo – 1 velika ali dve manjši)

  • moko – 3 žlice

  • paradižnikov pire – cca 2 žlici

  • govejo juho – cca 1,5 l (lahko iz kocke)

  • mleto papriko – cca 1,5 žličke

  • črno vino – cca 3 dl

  • sesekljan peteršilj – 1 žlica

  • lovorjev list – 2 -3 lista

  • sladkor – slabi 2 žlički

  • olje – cca 0,5 dl

Na kocke narežite čebulo, govedino in slanino, česen sesekljajte.

Čebulo popecite na malo olja, dodajte slanino in govedino, ter še malo popecite.

Lonec umaknite z ognja, dodajte sesekljan česen, mleto papriko in moko, dobro premešajte in postavite lonec nazaj na ogenj. Vse skupaj mešajte še cca minuto, potem zalijte z juho in kuhajte na zmernem ognju tako dolgo, da bo meso kuhano.

Nato dodajte črno vino, paradižnikov pire, gobe, lovorjeve liste, sladkor, dobro premešajte, poizkusite in začinite po vašem okusu. Nadaljujte z kuhanjem še cca 10 – 15 minut.

Tako, lovska juha je pripravljena. A ne, da ni bilo tako hudo? Seveda priprava malo traja, ampak sigurno imate koga, ki vam bo z veseljem pomagal pri kuhi. Verjetno je v steklenici še kaj črnega vina, natočita si, in uživajta pri kuhanju. Pa na zdravje!

Navadna krompirjeva juha

  Navadna krompirjeva juha je ena izmed tistih jedi, ki jo resnično lahko pripravi čisto vsak. Je preprost, poceni in ob enem še dober (lahko tudi) samostojen obrok. Krompirjevo juho skuhajte tudi takrat, ko se vam zdi, da imate poln »kufer« hrane in ne veste več, kaj bi jedli. Ko boste juho pojedli, boste siti, a vendar se boste počutili lahkotno in prijetno.

Za 4 osebe potrebujete:Navadna krompirjeva juha

  • Krompir – ½ kg (4 srednje debeli krompirji)

  • Slan krop – cca 1,5 l

  • Olje – 4 dag (cca 4 žlice)

  • Moko – 2 dag ( cca 2 zravnani žlici)

  • Čebule – 3 dag (2 srednje veliki)

  • Korenček – 1 korenina

  • Zeleno – mali končen

  • Peteršilj – 2 -3 vejice

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

  • Malo kisa – po želji

V lonec nalijemo vodo in jo solimo. Krompir narežemo na kocke, korenček na bolj tanke koleščke, zeleno na drobne kockice in vse skupaj damo v vrelo vodo. Dodamo še lovorjev list in peteršilj. Premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo na malem ognju.

Olje segrejemo, dodamo čebulo in takoj zatem še moko. Vse skozi mešamo. Pražimo na zelo mali temperaturi cca 1-2 minute. Zalijemo z malo mrzle vode, gladko razkuhamo in stresemo k zelenjavi. Če je potrebno še dosolimo in malo popopramo. Ko je krompir mehak, juho po želji malo okisamo z belim kisom. Iz juhe lahko odstranimo lovorjev list in peteršiljevo vejico – če slučajno koga to moti. Zdaj pa hitro za mizo.

Če imate za mizo kakšnega kruhovega »odvisnika«, mu le postrezite tudi z njim. Dober tek!

Krepka krompirjeva juha

Krepka krompirjeva juha je še ena izmed juh, ki jo lahko pripravljamo skozi celo leto. Meni osebno taka juha odgovarja bolj takrat, ko ni preveč vroče, čeprav jo z užitkom „zmažem“ kadar koli. Juha je za pripravo zelo enostavna, dokaj hitro pripravljena in cenovno zelo sprejemljiva. Da je odličnega okusa pa tako ali tako ni nobenega dvoma. Se boste prepričali, da je tako?

In še se boste, potem potrebujete približno za 4 osebe:Krompirjeva juha

  • Krompir – cca ½ kg (to je cca 4 srednje krompirje)

  • Rumeno kolerabo – 3 velike

  • Por – 1 (beli del)

  • Čebulo – naj bo velika

  • Maslo – cca 30 g (to je cca 3 žlice)

  • Moko – 2 žlici

  • Zelenjavno juho – cca 1 l (lahko iz kocke)

  • Sol, poper

  • Šopek peteršilja

  • Muškatni orešček –malo (naribanega)

  • Kisla smetana – 1 – 2 žlici

  • Hrenovke – 2 para (ali kakih drugih klobas)

Kolerabo in krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Oboje damo kuhati v toliko vrele vode, da voda prekrije oboje. Ko je zelenjava kuhana, vse skupaj pretlačimo. Zalijemo z zelenjavno juho, dobro premešamo.

Do takrat, da bo juha zavrela, razpustimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan por. Malo popražimo in potresemo z moko. Dobro premešamo in vse skupaj dodamo juhi. Premešamo, dodamo še sol, poper in muškatni orešček. Dodamo še na kolobarje narezane hrenovke, dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto. Ko juhi zadamo še zadnji udarec z kislo smetano, je juha gotova. Takoj na mizo z njo. Pa DOBER TEK!

Taka krepka krompirjeva juha je lahko čisto samostojen obrok, se mi zdi kar škoda uničiti okusa še s čim drugim. No, vi pa kar po svoje….

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • …
  • 15
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se