Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Juha iz blitve

Blitva je seveda zelo zdrava zelenjava. Lahko jo dodamo marsikateri jedi, da oplemeniti njen okus. Lahko pa seveda njen okus v jedi prevlada. In takšna je tudi juha iz blitve.

Za 4 – 5 oseb potrebujemo:Juha iz blitve

  • Blitvo – cca 500 g

  • Paradižnik – 2 – 3 kom

  • Čebulo – 2 – 3 kom

  • Fižol – cca 500 g (kuhan, jaz uporabim kar tistega iz konzerve)

  • Por – 3 – kom (beli deli pora)

  • Korenček – 1 kom

  • Česen – 3 -4 stroke

  • Juha – cca 1,2 l (iz zelenjavne kocke, kocka je lahko tudi mesna)

  • Kruh – francoski – 1 rezino na osebo

  • vratovina – košček

  • sol, poper

Liste blitve dobro operemo, odstranimo jim stebla (vendar jih nikar ne zavrzite, drugi dan jih lahko panirate po dunajsko, ocvrete in odlično kosilo je že na mizi) in jo narežemo na večje kose. Olje segrejemo in blitvo malo popečemo.

V drugem loncu segrejemo še malo olja, na njem popražimo sesekljano čebulo. Dodamo tudi sesekljan por in dobro premešamo. Dodamo na male kocke narezan korenček, premešamo, dodamo še popraženo blitvo. Premešamo. Dodamo olupljeni (če se vam ga ne da lupiti, kupite kar tistega v konzervi) in narezani paradižnik. V lonec stresemo še sesekljani česen, premešamo. Dodamo še kuhani fižol in na drobno narezano vratovino (če je nimate – nič zato). Dobro premešamo in zalijemo z juho. Malo pokuhamo in dodamo sol in poper po vašem okusu. Juha je gotova.

Zdaj pa še samo na hitro na maslu opečemo kruhke. Juho nalijemo na krožnike in vsakemu dodamo popečen kruhek. Pa veselo na delo (jelo).

A ja, imate mogoče še kakšno žlico kisle smetane? Vsak si jo lahko kar sam doda v krožnik. Ne more škoditi. Dober tek!

Zabeljen fižol

 

Zabeljen fižol je tako preprosta jed, da je  za pripravo te jedi, kar škoda besed.  Pa vendar, če slučajno obstaja še kakršnakoli možnost, da tega še niste počeli…

Potrebujete:Zabeljen fižol

  • fižol – količina je seveda odvisna od števila ljudi, ki bo jedlo

  • ocvirki – nekaj žlic

  • ali na masti prepražena čebula

Če boste fižol še kuhali, potem ga prejšnji večer namočite v vodo, da se bo potem prej skuhal.

Če vam po pravici povem, jaz vedno kupim kar kuhanega, tistega v konzervi. Škoda se mi zdi časa, ko bi se fižol kuhal, še bolj se mi pa zdi neumno „tratiti“ elektriko. Saj varčujemo, a ne? Res pa je, da mi ni všeč vsak fižol, ampak kupujem tistega, ki mi odgovarja po okusu.

Tako, pa začnimo že končno z pripravo zabelenega fižola. Fižol iz konzerve dobro pogrejemo, ga odcedimo (pa ne čisto) in ga zabelimo z razpuščenimi ocvirki ali pa z na masti prepraženo čebulo. Naj jo bo kar nekaj! Meni je ena ali druga zabela zelo všeč.

Tako pripravljen fižol lahko jeste z kislo repo ali z zeleno salato. Oboje „paše“. Pa DOBER TEK!

Če vam bo slučajno ostalo kaj fižola, mu dodajte (lahko tudi naslednji dan) še kakšno žlico ocvirkov, premešajte, dajte v pekač in ga v pečici na visoki temperaturi malo popecite. Ni slabo!!!

Če ste fižol sami kuhali, nikar ne zavrzite vode (fižolovke), v kateri se je fižol kuhal, ampak naslednji dan skuhajte fižolovo juho. Poiščite recept!

Tople kumare

Ko rečem tople kumare, ali po domače kmečke kumare, mislim na preprosto jed, ki jo poznam že iz otroštva. Še vedno jo imam zelo rada, radi pa jo imajo tudi moji domači. Še vedno jih  pripravljam tako, kot me je naučila moja mama.

Pa poglejmo o čem govorim.

Za 4 osebe potrebujemo cca:Topla kumarna omaka

  • krompir – od 6 – 8 srednjih gomoljev (cca 1 kg)

  • kumaro – 2 srednje veliki

  • mleko – za zalivanje

  • kislo smetano – 1- 2 žlici ali 1 -2 žlici ocvirkov

  • sol, poper

Krompir olupimo, ga narežemo na kocke in ga damo kuhati v slani krop.

Medtem časom, ko se krompir kuha, kumarice olupimo, naribamo na rezance in pustimo, da spustijo vodo.

Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vodo in krompir zmečkamo v pire. Tako pripravljen krompir zalijemo z toplim mlekom (količina mleka je odvisna od tega, kako gosto jed bi želeli – jaz pripravim kar precej gosto omako), dobro premešamo in dodamo še močno ožete kumare. Jed solimo in popopramo, ter malo pokuhamo, na zelo mali temperaturi. Tik pred koncem jedi dodamo še žlico ali dve razpuščenih ocvirkov, ali pa žlico in dve kisle smetane. Če se ne bojite holesterola, pa le pogumno dajte kar oboje.

Takole, čas je, da greste k mizi. Že veste, kaj bi postregli zraven? Ni stvari, ki bi bolj „pasala“ kot zabeljen stročji fižol. Se vam zdi čudno? Meni tudi, ampak dobro pa je! Naj vam tekne!!!

P.s.: Pri mešanju moramo paziti, ker jed rada „šprica“ in kot taka nas lahko opeče.

Prekmurski bograč

Če bi želeli skuhati „ta pravi“ prekmurski bograč, potem rabite vsaj tri vrste mesa – svinjskega, govejega in divjačino. Če pa pripravite bograč malo „po domače“, lahko vzamete za pripravo samo dve ali pa celo samo eno vrsto mesa. Jaz ponavadi vzamem malo svinjine in malo govedine, divjačino pa izpustim, pa je kljub temu bograč okusen.

Za pripravo takšnega bograča (4 osebe) rabimo:Prekmurski bograč

  • govedino – cca ½ kg (bočnik, če je mogoče)

  • svinino – cca ½ kg ( če boste uporabili samo eno vrsto mesa, potem vzamete tistega cca 1 kg)

  • krompir – cca ½ kg

  • česen – 4 stroki

  • čebulo – 4 srednje velike

  • svežo papriko – 2kom (lahko različne barve)

  • papriko v prahu – 1 žlica

  • suhe gobe – dobro pest

  • olje (ali mast) – cca 5dag (5 velikih žlic)

  • sol, poper

  • belo vino – cca 2 dl

  • lovorjev list – 1 – 2 lista

  • timijan – malo

  • feferon – malo (saj veste, tistega, ki malo peče)

Sestavin je kar nekaj, dela tudi. Za enega! To delo je lepše v dvoje. Pa veselo na delo!

Svetujem, da si naj prej vse sestavine narežete in potem pričnete z pravo kuho. Meso (vsako zase) narežite na ne prevelike koščke. Čebulo in česen – vsako zase – sesekljamo, papriko očistimo in jo narežemo na rezance. Krompir olupimo, podolgovato narežemo in še gobe poparimo ter dobro ožmemo.

Zdaj pa zares!

Na razgreti maščobi najprej malo popražimo sesekljano čebulo, dodamo govedino, dobro premešamo in na malem ognju, v pokriti posodi, oboje dušimo. Ko je govedina že na pol mehka, dodamo svinjino, malo popražimo, dodamo sesekljan česen, premešamo, posujemo z mleto papriko, dobro premešamo in dodamo še svežo narezano papriko, lovorjev list, timijan, poparjene in ožete suhe gobe, solimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo. Na zadnje naložimo še narezan krompir in po želji še malo feferona. Vse skupaj še zalijemo z belim vinom. Dobro premešamo in pokrito (na malem ognju) dušimo do konca. Krompir naj ostane cel, jed ne mešamo in lonca ne odkrivamo.

Zdaj ste pa od vseh teh vonjav, najbrž že pošteno lačni. Kar hitro za mizo in samo še DOBER TEK.

Krompirjeva juha

Navadna krompirjeva juha je ena izmed tistih jedi, ki jo resnično lahko pripravi čisto vsak. Je preprost, poceni in ob enem še dober (lahko tudi) samostojen obrok. Krompirjevo juho skuhajte tudi takrat, ko se vam zdi, da imate poln »kufer« hrane in ne veste več, kaj bi jedli. Ko boste juho pojedli, boste siti, a vendar se boste počutili lahkotno in prijetno.

Za 4 osebe potrebujete:Krompirjeva juha

  • Krompir – ½ kg (4 srednje debeli krompirji)
  • Slan krop – cca 1,5 l
  • Olje – 4 dag (cca 4 žlice)
  • Moko – 2 dag ( cca 2 zravnani žlici)
  • Čebule – 3 dag (2 srednje veliki)
  • Korenček – 1 korenina
  • Zeleno – mali končen
  • Peteršilj – 2 -3 vejice
  • Lovorjev list
  • Sol, poper
  • Malo kisa – po želji

V lonec nalijemo vodo in jo solimo. Krompir narežemo na kocke, korenček na bolj tanke koleščke, zeleno na drobne kockice in vse skupaj damo v vrelo vodo. Dodamo še lovorjev list in peteršilj. Premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo na malem ognju.

Olje segrejemo, dodamo čebulo in takoj zatem še moko. Vse skozi mešamo. Pražimo na zelo mali temperaturi cca 1-2 minute. Zalijemo z malo mrzle vode, gladko razkuhamo in stresemo k zelenjavi. Če je potrebno še dosolimo in malo popopramo. Ko je krompir mehak, juho po želji malo okisamo z belim kisom. Iz juhe lahko odstranimo lovorjev list in peteršiljevo vejico – če slučajno koga to moti. Zdaj pa hitro za mizo.

Če imate za mizo kakšnega kruhovega »odvisnika«, mu le postrezite tudi z njim. Dober tek!

 

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se